Майката на Янчо Таков гони Димитър Маринов на улицата!

1113
15 Март 2019, 17:00


Носителят на „Оскар“ за участието си в „Зелената книга“ Димитър Маринов е бил изгонен заедно с майка си от семейната им кооперация на столичната улица „Оборище“ 33, за да се настанят хора в нея от първите редици на БКП, узна HotArena.

 

Сред новите обитатели на баровската сграда са Пеко Таков и жена му Вълка Горанова.

 

Димитър е извънбрачно дете, родено в Русе, осиновено от заможната леля на биологичната му майка. Им късмета да расте в едно от най-състоятелните семейства преди 9 септември. Маринови са четирима братя, като най-успелият от тях е бащата на актьора. Той е изключително богат и впечатляващо образован човек. Разбира от финанси и икономика, занимава се с производство на тютюн, притежава фабрика за обработка на кожи. Твърди се, че тъкмо членове на фамилия Маринови са прототипи на героите на романа на Димитър Талев „Тютюн“, писа „Галерия“.

 

Индустриалецът и финансист Маринов, който по-късно е убит от комунистите, решава да построи фамилна жилищна кооперация на столичната улица „Оборище“ 33. Тогава на нея има едва няколко подобни сгради. Маринови правят кооперацияята на четири етажа, за да има по един за всеки от братята. Апартаментите са огледални и с еднаква големина. Във фамилния имот бащата на актьора влага 14 282 409 лева.

 

През 1965 г., когато бъдещата филмова звезда е едва на годинка, пред входа на кооперацията в 11:30 вечерта спира камион с агенти на Държавна сигурност. Звънят на вратата и нареждат на майката на Димитър бързо да събере вещите си и да напусне жилището с детето си. Актьорът твърди, че военните са били придружени от жената на Пеко Таков – Вълка Горанова.

 

Майката на Маринов била в шок и тъй като я пришпорвали да бърза, събрала каквото сметнала за най-необходимо. Оставила скъпи мебели, сервизи от фин порцелан, сребърни вилици и лъжици, бижута, както и уникални тоалети, с които ходела на приеми в царския дворец, тъй като била придворна дама.

 

След изгонването Димитър и родителката му се нанасят в друго тяхно жилище на столичната улица „Будапеща“ 33, което скоро е преградено, за да бъдат настанени в него и други семейства, и така изисканият дом се превръща в комуналка.

 

Настаняването на видни комунистически функционери в буржоазни апартаменти се превръща в практика след 1944 г. За да бъде узаконено придобиването, сградата първо се одържавявала, както става и с кооперацията на „Оборище“ 33, на чийто последен етаж днес живее Лили Иванова. След това апартаментите са се продавали на минимални цени на специални хора, сред които Мария Лазарова, Георги Тошев – заместник министър на народното здраве, Надежда Папазова – жена на министъра на науката Начо Папазов, майката на Янчо Таков – Вълка Горанова, Величка Цветкова Бошнакова, жена на тогавашния министър на вътрешната търговия, и Вълка Горанова и Пеко Таков, член на ЦК на БКП.

 

Лили Иванова се запознава с Янчо Таков на купон у тях тъкмо на „Оборище“ 33. Настаняват се на третия етаж, след като сключват брак.

 
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
xxx
преди седмица
0
Ей, мръсно племе са това комунистите....Да гласува пак за тях тъпия народ-да му вземат и гащите...
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2019. HotArena | Всички права запазени