Петър смени пола, става акушерката Петра, вдъхновява се от Райна Княгиня!

03 Септември 2022, 13:00


Транссексуалната Петра Христова е твърдо решена да стане акушерка! 24-годишната горнооряховчанка записва трето висше образование, за да осъществи мечтата си да помага за появата на нов живот.

По документи тя носи името Петър, но не се усеща като мъж. Много иска хората да се съобразят с решението й и да я приемат като жена. Това така и не се случва. Цял живот Петра е отритвана от обществото, тормозена в училище, обиждана и подигравана за това, което е. Преминава през много трудности, но не се отказва и избира да се бори и да следва мечтите си. Точно това е причината да се запише във филиала на Варненския медицински университет във Велико Търново, където я приемат с държавна поръчка.

Петра обича да се облича стилно

Петра обича да се облича стилно

 

"Това беше една моя голяма мечта. Още в училище потъвах в книгите и уроците. Не исках да живея в действителността и затова много четях. Вдъхнових се от Райна Княгиня, която става първата дипломирана акушерка след Освобождението. Искам и аз да спомогна за появата на новия живот, защото аз самата се преродих", споделя развълнувано пред "България Днес" Петра.

 

Оперира се в Гърция

Оперира се в Гърция

 

Макар крехката й възраст, това е трето висше образование на транссексуалната. Притежава още бакалавърска степен по приложна лингвистика с английски и корейски език и магистратура по английска филология.

 

Ражда се като Петър

Ражда се като Петър

 

"Единствено от преподавателите в университета срещах разбиране, не и от колегите. Аз самата странях от тях. Те се събираха на групички и си приказваха, а когато отивах при тях, не проявяваха голям интерес", не крие Петра.

Пренебрежението и нападките от околните оказват влияние на здравето на Христова. Започва да получава паникатаки и да губи смисъл за живот. Днес гледа плахо към бъдещето и не смее да прави дълготрайни планове, защото неведнъж е оставала разочарована.

 

Петра слага и импланти в гърдите си

Петра слага и импланти в гърдите си

 

Петра споделя, че от малка се чувства различна. Проявявала е интерес към женски дрехи и играчки, без да осъзнава, какво означава това. "В онези години нямаше голяма гласност по този въпрос. В България се знаеше само думата "гей" и така ме наричаха. Изтърпяла съм много подигравки и негативно отношение. Както е прототипно за всеки различен човек, и при мен не са по-малко", връща лентата назад Христова.

В тийнейджърските си години попада на интервю с транссексуална жена, която си е сменила пола в Гърция. Започва да открива прилики и да осъзнава какво точно се случва с нея.

"В началото опитвах да играя с момчета и да правя момчешки неща, но не се получаваше. Дори обръснах косата си нула номер, за да се слея с мъжкия пол, но аз не приличах на тях - имам женски черти и поведение на момиче", допълва Петра.

В един момент транссексуалната не издържа и решава да се открие пред близките си. По това време Петра няма баща, който да се грижи за нея. Живее с баба си и майка си.

"Спомням си, че влязох в хола и им казах, че те искат да ме впишат към момчетата, но аз не съм мъж. Това ми бяха думите. Дойде ми от само себе си, като нещо, което повече не можех да сдържам. Беше много тежък период. Имаха нужда от време да го осъзнаят. Вече бях в пубертета и мислеха, че е нещо хормонално", разказва Христова.

Няколко години, след като твърдо заявява, че се чувства жена, Петра решава да си смени документите и да бъде вписана в регистрите като такава, каквато се усеща. Най-голямата й цел е дипломите й да са с имената, които тя е избрала. Борбата й започва през 2018 г. и все още не е приключила.

"Съдът в Горна Оряховица призна искането ми за смяна на пола, но се яви прокурор, който каза, че това не е правилно. Обжалвах и отидох във великотърновския съд, но там също отхвърлиха искането ми и делото се пренасочи към София, където въобще не допуснаха разглеждане. Имах две възможности - да прекратя всичко или да съдя България в Страсбург. Аз избрах второто, за да се боря докрай", споделя горнооряховчанката.

Покрай всички перипетии Петра решава да предприеме най-голямата стъпка в живота си. Продава апартамента, наследство от баба й, за да събере пари и в началото на тази година заминава за Гърция, където успешно успява да смени пола си. Хирурзи премахват мъжките полови органи и слагат импланти в гърдите й.

"Чувствам се извън затвора на миналото тяло, но все още в затвора на закостенялото мислене и предразсъдъците", натъжава се русокосата дама.

Наскоро излезе и дебютната книга на Петра. Първата половина е посветена на нейната трансформация и борбата да живее като достоен член на обществото. Във втората Христова е превела документ от Американската асоциация по транссексуално здраве, насочен към медици, относно лекарствата, напътствията и отношението към хора, които са тръгнали по пътя за смяна на пола.

Отказват й осиновяване

Като всеки човек и Петра мечтае за семейство. Това е причина да подаде документи в социалното подпомагане в Горна Оряховица с молба да осинови някое изоставено дете.

"Казаха ми, че детето веднъж е изоставено, какво ще стане с такъв родител... с такъв родител. Болно ми стана. Аз не искам специално отношение, искам да се отнасят с мен така, както с другите хора. Казаха ми, че ще му объркам психиката и какво ли още не. Въпреки това аз съм решена да се боря", категорична е Петра.

Тя няма човек до себе си. Споделя, че никога не е имала, но много би се радвала да се появи такъв, който да е сериозен и в отношенията си, и в чувствата си.

Изгаря грамотите и медалите си

Транссексуалното момиче от дете обича изкуството и спорта. Спечелва десетки грамоти и медали от литературни конкурси и спортни танци. "Всичко унищожих и изгорих. Не исках да виждам тези имена. Исках да награждават мен - Петра", казва Христова.
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
Благодаря за подробното повествование
Преди 1 година
-1
Благодаря, че повествователно ни информирахте какво се случва в живота на поредния транс. Изключително много ме интересува това
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
!!!
Преди 1 година
-1
Problema e darjavata i prostoto mislene na balgarina…samo znaete da ubijdate i da zavijdate no tova momche e po obrazovano ot vsichki vas vzeti na kup i kato e reshil da e momiche kakvo ot tova vseki ima pravo da pravi kakvoto si poiska s negovia jivot..az mu pojelavam ispeh i da si stqga kufarite da se maja ot skapanata Balgaria s obrazovanoeto koeto ima shte si nameri strahotna rabota i shte si jivee kato car i v chujbina nikoi ne te komentira i obsajda ako shte i gol da izleze na ulicata tva prosto i izostanalo mislene samo v Balgaria go ima!
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
До bbb
Преди 1 година
-2
Значи ти си за награда! Прос толуп! Няма пендели и траверси З бащи?!!!!! Смяхххххххх ! Много гадни педераси имат бащи! Не дрънкай гадости за дечица без баща! Тъпа амеба!
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
Gigi
Преди 1 година
-1
Вие пък много се жегнахте от някакъв си коментар ?! Да не би и вие да нямате баща и да се чувствате "объркан/a" ?
bbb
Преди 1 година
-2
Интересен феномен е, че момчета израснали без мъжки модел пред себе си се оказват точно такива объркани създания...
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
555
Преди 1 година
0
Успех на Петра. Такива хора искат само едно - подкрепа. Нека й я дадем. Изглежда умен и възпитан човек.
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
Държавна поръчка?
Преди 1 година
-3
Държавна поръчка след предишен бакалавър? Не е възможно. Нещо бъркате.
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2023. HotArena | Всички права запазени