Прабабата на Деси Бакърджиева пренася сабята на Левски

279
29 Декември 2021, 10:55


Догодина ще станат точно 150 години от залавянето на Васил Левски. Ще се нагледаме и наслушаме на политици, кой от кой надпреварващи се да дрънкат за делото на Апостола, да си присвояват заслуги и да опитват да извлекат ползи.

Но в артсредите един човек има какво да каже за Левски, и то доста по-смислено: Деси Бакърджиева. Нейната прабаба е била близка на Левски и активен деец в революционното движение преди век и половина.

"Тодорка Бакърджиева е моя прабаба по бащина линия. Бащата (Светослав) на моя дядо (Димитър) e син на Тодорка. Родена на 10 февруари 1849 г. в Казанлък, в дома на заможния търговец на розово масло Вълчо Миразчиев. Той бил корав човек и не допускал съдружници в доходната си търговия. Конкурентите му се съюзили и със заплахи го принудили да емигрира във Влашко. Установил се в Гюргево и отворил тухларска работилница. Много хъшове намирали в нея препитание и подслон", казва пред "България Днес" Деси Бакърджиева.

Тодорка завършва в Казанлък девическото училище. В Гюргево се омъжва за казанлъчанина Петко Бакърджиев, който бил пръв помощник и доверено лице на баща й. Покрай хъшовете в тухларната Тодорка се включва в революционното движение и получава псевдонима Дългата коса. Често пренася през Дунава вестници, писма, книги и оръжие. В Русчук винаги отсяда в дома на Баба Тонка.

"Била е изключително смела жена, таен агент, куриер в тайната комитетска поща на Левски. Любен Каравелов я нарича "Казанлъшката фея", Чудомир - "Казанлъшката роза с дългата коса", а Захари Стоянов в "Записки по българските въстания" разказва как е прекарала в полите си сабята на Васил Левски и в косата си кървавото писмо", казва звездата от "Стъклен дом" и "Откраднат живот".

На 14 септември 1891 г. в дома на прочутия капитан Петко Киряков, който им кумува със съпругата си, се извършва венчавката на Тодорка Бакърджиева с Васил Кирков - втория й съпруг. Едновременно се венчава и сестрината й дъщеря Екатерина Христова с актьора Георги Златарев. Капитан Петко сияе от радост, доволен и щастлив да види в дома си такава рядка радост - две сватби в един ден, писа България Днес.

Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
OSMAN BEG
преди 2 седмици
0
АКО МЕРНА НЕКОЯ ГОВОРЕЩА СВИНЯ, САМО! ДА МИНЕ ПОКРАЙ ПАМЕТНИКА, ЩЕ И ОБЪРНА ГЪЗА С ХАСТАРА НАВЪНКА ОТ БОЙ!
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
ОСМАН БЕГ
преди 2 седмици
0
ЗА ЛЕВСКИ ПИТАЙТЕ ТИКВАТА И ШАЙКАТА ТАМ ОКОЛО НЕГО ПО НЕГОВО ВРЕМЕ! ФЕСА ОТДАВНА ИМ КАЗА ЧЕ ЛАТИНЕЦА Е ПРЕДАТЕЛЯ, АМА ЗАЩО ДА СИ РАЗВАЛЯТ РАХЪТЛЪКА С КОЛХОЗНАТА СВИНЯ СЕГА?! :) ГЛЕДАЙ СИ БАСЕЙНА, ХОТЕЛА, АПАРТАМЕНТИТЕ, СИРИЩНИК... :)
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2022. HotArena | Всички права запазени