Децата на Хайтов съдят Калин Терзийски

https://hotarena.net/skandali/decata-na-haitov-sadiat-kalin-terziiski HotArena.net
Децата на Хайтов съдят Калин Терзийски


На 35 000 лв обезщетение осъдиха Калин Терзийски. Това сподели самият ответник, а ищци по делото са трите деца на Николай Хайтов, научи HotArena.


Александър, Елена и Здравец Хайтови искат огромни обезщетения от поета. Новината бе потвърдена от самия Кайо, който призна, че сумата е непосилна за него.

Повод за иска стана изказване на Терзийски в сваленото вече токшоу „Комбина”. Лора Крумова тогава изрично подчерта, че той е бил видимо неадекватен и нетрезвен по време на интервюто и доста са се чудели, дали да го излъчат.


Въпреки това решили да го направят, тъй като отразява живота на поета в момента.


„Познавах Хайтов и Радичков. Те обслужваха властта. Правеха... на Тодор Живков”, сподели още писателят.


Преди самото изказване, водещата Лора Крумова прави уточнението, че до последно редакторите на предаването са умували дали да излъчат записа, защото Терзийски е във видимо нетрезво състояние. Веднага след шоуто срещу него е заведен иск – първо за символичната сума от 1 лв, а след това за 8000 лв, като сумата е изискана от всеки от тримата засегнати.


„Изказал съм личното си мнение за един ужасяващ режим. Не за личните качества на въпросните поети. Напротив – учил съм се от тях. Търсих после децата на Хайтов, за да им се извиня, но не ги намерих. И на обжалването в съда не се появиха.

Искам да им кажа, че съм човек, който е против нараняването във всички форми, не съм искал да ги заболи. Тогава умирах, бях много зле. Никога не ми е пукало да си изкажа свободно мнението и точно тогава, когато умирах, те ми заведоха дело за обида.


Сега с разноските и лихвите по процеса сумата надхвърля 35 000 лв. Това са пари, които един поет не може да изкара през целия си живот”, споделя още Калин Терзийски, цитират от „България днес”.


Терзийски казва още, че коментарът му е бил в знак на протест срещу режима на Живков, а не срещу поетите. И упрек към тях, че негласно са поддържали същия този режим.
„Тази власт съществува до момента, в който завиши моята младост”, казва Терзийски.


Мнозина подкрепиха писателя след разгласяване на случилото се. Поетът Росен Карамфилов се възмути, че заради едно неугодно изказване, Терзийски бива лишен от всичко, което може да изкара до края на живота си.


Друг интересен момент около братята Здравец и Александър Хайтови е, че губят дело, което водят срещу литературния изследовател и библиотекар Петър Величков.
Хайтови съдят Величков за 15 000 лв неимуществени вреди, а повод за съдебния иск е негово изказване в интервю от 2013 година по повод изчезналите ръкописи на писателката Яна Язова.

По това време Хайтов е председател на творческия фонд на Съюза на българските писатели и влиза в жилището на мъртвата писателка заедно с юрисконсулта Христо Аянов.

Месеци наред архивите на Язова не се предават на Централния държавен архив. След това там са изпратени само чернови.


Изследователят споделя, че през този период изчезват мистериозно ръкописи на загадъчно починалата Язова.


Твърди се, че са откраднати след смъртта й. Тогава Комитет за Държавна сигурност изземва цялата преписка по случая, а Величков разследва факта, че ръкописи от неиздадени романи на писателката са изчезнали след смъртта й.


Според Величков комисията установява, че липсват много ръкописи. Имал ли е някаква роля в изчезването им Хайтов, не е ясно.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.