Гарелов мрази Даниела Кънева, откраднала репортажите му за китайско-виетнамската война

https://hotarena.net/skandali/garelov-mrazi-daniela-kaneva-otkradnala-reportajite-mu-za-kitaisko-vietnamskata-voina HotArena.net
Гарелов мрази Даниела Кънева, откраднала репортажите му за китайско-виетнамската война
Китайско-виетнамската война от първите месеци на 1979 г.  днес е позната само на неколцина специалисти по Далекоизточна история на 20-и век. Това обаче не й попречи 40 години по-късно да предизвика грозен скандал между две от иконите на Българската национална телевизия – Иван Гарелов и Даниела Кънева, при това навръх празненствата за юбилея на държавния канал.

Мустакатият пазарджиклия най-после с половин уста сподели защо лицето и гласът му отсъстват от многобройните чествания и ретро материали по случай 60-ата годишнина на обществената телевизия, с които ефирът е ежедневно залят в последните месеци. Оказа се, че Гарелов е обиден на държавната медиа, защото неглижирали неговите заслуги към историята на телевизията.

„Отказах да участвам в „60 години БНТ”. Този свят не е моят и на моите колеги”, омерзен призна Гарелов. – „Какви са тия обобщения, че в БНТ се били справяли с цензурата, защото били много хитри и можещи. Ако не беше Иван Славков, щяхме да ги видим тогава”, отдава почит на покойния си адаш Мистър „Панорама”.

Най-много обаче го засегнало отношението на култовата репортерка и специалист по далекоизточна политика Даниела Кънева. Според Гарелов тя съвсем откровено и нагло си е присвоила заслугите за отразяването на китайско-виетнамската война от 1979 г., докато всъщност той е бил изложен на трясъка на бомбите и писъка на куршумите:

„30-дневната война беше завършила и ние с оператора Младен Чакъров си тръгнахме за България със самолета, с който дойде Даниела и още 2-3 закъснели журналисти. В родината бяхме посрещнати като герои. А Кънева твърди, че тя е отразявала войната с Младен. Май нещо се е объркала. Самият Емилиян Станев на смъртното си ложе ме поздрави за тези репортажи”, пени се с право Гарелов.

В интерес на истината Кънева не е казвала, че е била „на терен” по време на бойните действия. Нейните филми от Виетнам наистина идват пост фактум. „Бяхме с хора от международния Червен кръст. Видях как една жена погребваше шестте си деца. И аз може би се разплаках за първи път пред микрофона. А щом пленничките стигнеха виетнамска земя, почваха да вият. Никога не съм виждала толкова осакатени човешки тела”, спомня си Даниела Кънева дните след бойните действия. Дали наистина става въпрос за кражба, или за объркване, което е нормално след толкова години, е трудно да определим, но е факт, че е грозно две от иконите на БНТ, при това на преклонна възраст, да се държат като първолаци, обвиняващи се един друг в кражба на молив или гумичка. Все пак Гарелов проявява известно джентълменство към колежката си: „Даниела има достатъчно филми, с които да се гордее, за да си присвоява моите. Сигурно е станала грешка. Но можеше поне водещият в студиото да я поправи, това е историята на БНТ, трябва да се знае”, завършва мустакатият ветеран, пише Уикенд.
 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.