Скандали тресат университет в Русе! Баща и син дерибействат под крилото на партията-майка

https://hotarena.net/skandali/skandali-tresat-universitet-v-ruse-bashta-i-sin-deribeistvat-pod-kriloto-na-partiiata-maika HotArena.net
Скандали тресат университет в Русе! Баща и син дерибействат под крилото на партията-майка

Как  синът на  чл.-кор. проф. Христо Белоев, подкрепен от партията столетница израства шеметно в академичната общност. Вече 29 години след падането но комунистическия режим в България,  Христо Белоев и неговият син Иван се чувстват добре под    крилото на партията-майка.

Кой е Иван Христов Белоев. Момче, което
с научните публикации е по-зле от обикновен студент и по света биха го наели единствено да носи чантата на сериозните професори. Ако си син на ректора то за теб правилата са табу.  По стар български обичай всичко се повтаря и върти в спиралата на угодничеството, саморазправата и властта. Днес, историята на Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ в гр. Свищов се повтаря с пълна сила, като актьорите са различни. Главната роля е отредена на бившето комсомолско и партийно величие Христо Белоев и недоразумението в академичните среди- неговият син Христо Белоев. Сцената е в крайдунавския университет. Разбира се като всеки нов сериал, този е с по-добър сценарии, с по-добри актьори, а корупцията и шуробаджанащината се вихри по-префинено и с по-голяма сила. Едва ли някой би се изненадал от всичко това, но когато зад теб стои една партия с претенции за толерантност, прозрачност и най-вече социалност, човек няма как да не си зададе въпроса защо днес се допуска това?

Както обикновено, партията майка в лицето на семейство Белоеви добре замита следите и успява да скрие истината за безчинствата, корупцията и действията, граничещи с престъпление от публичното пространство.

Недосегаем за контролните органи ръководеният от чл.-кор. проф. Христо Белоев, университет е превърнат в музей на личността му. Когато прекрачиш прага на университета в гр. Русе, няма как да не те „грабнат“ портретите на величието Христо Белоев. Типично по комунистически, Белоев е поставил своят лик  навсякъде в сградата на учебното заведение. А в т.н. музейна експозиция на университета си е поставил снимка в многократно по-голям размер от останалите предходни ректори. Тази практика, приживе да се величаеш е добре позната още от времето на БКП. Липсват само лозунгите с хвалебствени слова и мъдри мисли, които Христо Белоев има намерение да остави за поколенията. 

Ако се върнем години назад, когато Христо Белоев
по време на управлението на комунистическата партия е Секретар на Окръжния комитет на ДКМС в града и проследим кариерата му, дори и да не сме академици ще разберем, че при него всичко се случва планирано, предначертано и под строгото око на партията майка. Вече трети мандат ректор на университета в Русе, той придобива онова парещо чувство, и усещане, че светът се върти около теб, а хората, част то него са в краката ти, в подчинение. Никой не може да спре ректора да премине през всекиго и през всичко за да извърви начертаната в неговото съзнание и подпомагана от партията майка пътека.

Целта оправдава средствата. Това е мотото на Христо Белоев. Човек, който няма да се спре пред нищо и няма да пощади никого, за да постигне собствените си цели. Принципа „Разделяй и владей“, който е основен катализатор в отношенията му намира отражение в това, че при последния му избор за ректор, дори няма опонент. Страх и мълчание цари в ръководеното от него учебно заведение. Подчинението и угодничеството са на пиедестал и тези, които са приели това, намират място до него, макар и там някъде в низините на общността. Търговската дейност, свързана с издаване на дипломи е основната концепция поставена пред професора. За кратко време той успява да гласува и създаде магистърски програми в който се обучават лица, завършили бакалавърските си степени, без дори да са се обучавали.  Така е и сега. Приел за преподаватели различни хора, които провеждат така нареченото изнесено обучение по интереси, Белоев си осигурява значителни приходи. Всеки който не е с него е против него, страха и подчинението е пропило стените на учебното заведение. Така на практика науката отдавна е загърбена, а всичко е пари.

Действията на Христо Белоев за кратко време нареждат  университета в последната десетка на ВУЗ-те в страната. Факт, който едва ли интересува масовия читател, но когато успееш да поставиш едно от водещите учебни заведения в България от уникално, с традиция и добро име в такова, което можеш да завършиш по-между другото няма как да не си зададем въпроса-Защо?, Кой? и с каква цел? Отговора е елементарен. Учебно заведение, което е автономно и действията на ректора са напълно безконтролни, те прави „Велик вожд“ и  създава у теб чувство за безнаказаност и недосегаемост. Нещо което е закърмено в Белоев още от младежките му години в Комсомола и затвърдено от партията столетница по настояще.

Като всяко автономно нещо, типично по комунистически и Русенският университет не прави изключение от това правило. Пълна семейна идилия цари между стените на учебното заведение.  Съпругата на ректора Белоев е служител в ректората, а неговия син с крилите на партията майка за кратко време прелита всички научни и академични бариери, като човек и в най-големите си фантазии не би помислил за такава шеметна кариера. Нищо, че преди това трудничко е завършил средното си образование.

Още не завършил магистърската си степен, Иван Белоев знае, че бащата „орел“ се е погрижил за кариерата му. През 2014 г., синът все пак  успява да придобие магистърска степен -специалност „Технология и управление на транспорта“, и тъй като приносът му за науката е уникален и не може да не остане незабелязан, той вече е докторант. По стар български обичай негов научен ръководител е заместник ректора на университета и семеен приятел проф. Велизара Пенчева. Стратегически , Христо Белоев се съгласява Пенчева ,да бъде за кратко ректор, като задачата й, поставена от вожда –учител е да осигури възможността за трети мандат на своя покровител.  Една година, след като е зачислен за докторант, инж. Иван Белоев вече е доктор. Не бих искал да ангажирам аудиторията със сроковете и условията за придобиване на образователна и научна степен „доктор“, но вероятно личният принос на инж. Белоев е особено голям, както за българската наука, така и за международната академична общност. Още същата година след като инж. Белоев е доктор, той бива назначен за главен асистент, като това разбира се е в ръководеното от неговият баща учебно заведение.

Поради особено големият принос на инж. д-р Белоев за науката, близки до него и семейството лакей са в шеметна надпревара  да пишат материали за него, като успяват да го включат в няколко групови статии в реферирани издания. За кратко време, партията успява да осигури на инженера всички възможни награди, които учен може да придобие учен от неговия ранг, като разбира се всичките са присъдени от ректора на университета-неговият баща. Такива блестящи постижения, не може да останат незабелязани от академичната общност. Именно тези основополагащи в науката постижения и забележителни резултати водят инженера до така мечтаната от него и неговият баща титла  и едва година и половина  по-късно е стартирана процедура за академичната длъжност: „Доцент“ . За кратко време, при съмнителни обстоятелства и нулев принос за науката, инженер Белоев вече е „доцент“. Независимо, че инженера вече доц. Белоев дори не съзнава за научното си постижение и едва ли разбира научното поле в което неговият баща го изпраща д разорава науката, това не е пречка той да се чувства комфортно в сферата на управление на транспорта. Аутсайдер сред научната общност, той разчита на Христо Белоев и партията майка.

На пръв поглед, процедурите, през които минава инженера са напълно законово издържани, но едва ли има друг учен в България с такава шеметна кариера и светкавични постижения в областта на науката и академичното израстване.   Отговора ще оставя на всеки от Вас. Едва ли някой ще има съмнение, че Христо Белоев е прегрешил само с побутването на своя син.

За никого не е тайна присвояванията от него и кръга от хора около него при изграждането на Канев център. Тук злоупотребите с финансирането по проекти и програми са огромни, надписаните средства са значителни, а притисканите да лъжат лица, не едно и две. Вероятно прокуратурата ще се заеме и след тази публикация, ще направи  проверка. Още тлее примера за ректора на Медицински университет София и изградената от него схема за издаване на дипломи срещу пари. Ако тук се простираме само до фабрикуване на лекари без знания и минимален опит, то Христо Белоев е стигнал твърде далеч. Той и ръководеното от него учебно заведение, е не само произвеждат магистри, без същите да посещават повечето от лекционните курсове, но за да бъде печалбата сигурна, при изграждането на Канев център и другите ремонтни и строителни дейности в университета Белоев завишава в пъти цени и дейности, повечето от които въобще не извършени, но въпреки това актувани. Дори  проверката на Сметната палата не стряска Христо Белоев, и независимо констатираните от нея нередности, той се чувства спокоен, комфортно поставен и най-вече подкрепян от партийното и други лобита.

Източник до редакцията успя да разбере,че комисията за противодействие на корупцията извършва проверка на имотното състояние на Христо Белоев, и интересен би бил факта, по доказване на придобитото имущество със заплатата на ректор. Разбира се всичко това той прави със знанието на неговите покровители, и за никого няма да бъде изненада, ако част от незаконните и съмнителни приходи, той дарява. Лидер-функционер на БСП, Христо Белоев предвожда общински съвет в Русе, доминиран от управляващата партия. Първи частен крайдунавски университет, така най-общо може да бъде характеризирано  учебното заведение, което Белоев ръководи в момента е машина за пари. Заместник ректора на университета Диана Антонова по научната и изследователската дейност, която не минава за учен дори в своята сфера, изпълнява ред предоставени услуги за печат чрез фирмата на мъжа си. Доскорошната ректорка и настоящ председател на общото събрание на учебното заведение, Велизара Пенчева води допълнителни обучителни курсове в самия университет.  Всички те участват заедно в апетитни проекти.

Неизменно пред нас стои и въпроса, дали ръководеният от Христо Белоев отбор от учени не води към пропастта един от най-големите университети у нас. Трябва ли да гръмне поредния скандал с Висше учебно заведение у нас, че прокуратурата да се поинтересува за това което става зад стените му. Макар, че за кратко време от Русенски университет, предпочитан  национален университет , Христо Белов  го превръща в провинциално учебно заведение, което с трудност запълва бройката студенти.

Изводите оставам на Вас и прокуратурата.

           

9 Коментара

Иван Иванов

преди 5 години

Не може да се отрече за партията-майка и нейната закрила, за шеметното израстване на роднините. Но да не забравяме, че голяма част от новите управляващи са пребоядисани партийци ... И новите закони, които сътворяват, вече ще пречат на останалите простосмъртни да се издигат ... но какво ги бърка това, нали вече роднините станаха доценти и професори ... другите какво ги интересуват. Няма ли някой да налее акъл на министъра на образованието, че критериите за новите доценти и за старите трябва да са еднакви. Или то ние вече роднините ги прекарахме, за другите НЕ ни интересува ...

Коментирай

112

преди 5 години

Не е ли време ако русенската прокуратура не смее,то Цацаров да разпореди проверка и после.....Белене!

Коментирай

Слави

преди 5 години

Колко ли време би отнело на двамата научни работници, баща и син, да се запознаят със съдържанието на публикациите, в авторските колективи на които са включени от верни подлоги? :))))))))

Коментирай

Слави

преди 5 години

Колко ли време би отнело на двамата научни работници, баща и син, да се запознаят със съдържанието на публикациите, в авторските колективи на които са включени от верни подлоги? :))))))))

Коментирай

Ц. Цветанов

преди 5 години

Това е нищо, нещата в действителност са много по-скандални! Защо не публикувате имотното му състояние или не попитате състудентите на иванчо как си е вземал изпитите? По интересното е как сестрата на иванчо е завършила Русенски университет - живеейки в Германия!!! Истината е, че както бащата така и сина не са написали нито една публикация. Дори и самостоятелните им са писани от други хора. Иначе в България няма политически чадър!

Коментирай

павликен втори

преди 5 години

това е най-простото, тъпо и корумпирано нещо живеещо в нашия град. Да си ходи на село или...в затвора!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11

Коментирай

митко

преди 4 години

Абсолютно точно е описан един безскрупулен номенклатурчик - кариерист, НО това, с което няма никога да се съглася е да се "натъртва" многократно и дебело за "партията майка", като че ли новите тикво-мутри са нещо по-различно от старите партийни кариеристи! Нали новите изпразняващи, пардон, "управляващи" са "върли" антикомунисти, а всъщност всичките са от едно котило, което е било, е и ще бъде бандитско-мафиотска, "управляваща" сган! Защо, обаче "старият" номенклатурчик-нагаждач успява и не е подведен под съдебна отговорност и съден, това трябва да попитате "новите" управляващи територията, начело с "бога-слънце"!

Коментирай

На Иван Иванов от коментарите бившата приятелка

преди 4 години

Дочакахме ВЪЗМЕЗДИЕ. Изпълни се проклятието - да получи удар, но да не умре. По много хора е минал. Радвам се, че бях жив да чуя новината. Нека живее дълго в това състояние!

Коментирай

Сиси Кеч

преди 4 години

Снахата и тя бързо поумня!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.