ТОП 10 на фолк певиците, които правят фурор не с чалга, а с фолклор

1231
03 Юли 2018, 17:50


Нелина е от първите имена, които изникват, когато говорим за добри фолклорни изпълнения. Неслучайно в нейната дискография намира място не един фолклорен албум. Певицата може да се похвали и с авторки песни. За голямата професионална сцена я открива ансамбъл Найден Киров.

Джена има в дискографията си много песни с фолклорно звучене. Издава и няколко песни на гръцки език, както и една на македонски език. Важно е да отбележим, че част от песните, които изпълнява, са композирани от самата нея и/или са писа ни по неин текст. Зад гърба си до момента Джена има два фолклорни албума, а отношението и към фолклора никак не е случаино. Родителите й също са музиканти.

Цвети Янева няма как да бъде сбъркана. При нея успехът на музикалната сцена, именно във фолклора никак не е случаен. Тя трупа опит като солистка на оркестър Орфей. Именно оркестъра и нейните родители, които са негови създатели, създават китка от народни песни, които достигат до цял свят. Именно родителите й събуждат любовта към народната песен.

Спокойно можем да кажем, че любовта на Райна към фолклорната музика с времето става само по-сипна. Тя е фолкпевица, но повече обича да изпълнява фолклор, особено македонски песни, заради чийто изпълнения я засипват с комплименти. „Фолклорната музика е предпочитаният от мен жанр, не само заради месторождението ми, а и защото комерсът все още не е толкова прихванал фолклора и все още е музика за ушите, а не за очите, както се казва за фолка. Съчетавам ги добре и двата стила, и може би затова се радвам на интерес толкова години вече от страна на две различни аудитории."

Деси Слава споделя, че щом чуе родния ни фолклор направо се разтапя. „Това за мен е най-великата музика“. Деси Слава се справя еднакво добре в различни стилове – пее по, поп фолк, Поп фолкът е музиката, която я прави популярна. Тя споделя, че на всяко свое участие пее и народни песни. И остава впечатлена от реакциите на младите хора, които пеят с нея с цяло гърло.

Емилия е един от най-нежните гласове сред родните поп фолк изпълнители. Малцина знаят, че преди да се ориентира към чалгата Емилия е пяла само народна музика.

Преслава е завършила музикална паралелка в родния Добрич със специалност фолклорно пеене и гъдулка. За поп фолка я открива Милко Калайджиев. Само няколко месеца по-късно тя подписва с Пайнер и кариерата й тръгва стремглаво нагоре.

Ивана се е родила с магията на музиката. Всички в рода й са музиканти. Била е едва 4-5 годишна, когато е запяла.

Любовта към народната музика и при Глория датира от детските й години. Баща й свири на кавал, а майка й изпълнява народни песни. Глория започва да работи с оркестър Извор и заминава да работи в Черна гора. С връщането си създава собствена формация Лира, съставена от трима музиканти - клавирист и акордеонист, кларнетист и саксофонист и ударни.

Галена също обожава фолклорната музика. „Родителите ми много я обичат, така че съм отраснала с нея. И сега, когато я слушам, настръхвам", разказва певицата. Днес тя е една от най-големите поп фолк звезди, въпреки това не забравя страстта към фолклорните песни. Разбира се, има и изцяло фолклорен албум в дискографията си.

Актуална мода от WomanShop! Ето от къде пазаруват популярните жени в България


Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2019. HotArena | Всички права запазени