Трогателно: Сбъдват последното желание на Ламбо

529
20 Ноември 2021, 12:07


"За 80-ата годишнина от рождението на Стефан Данаилов, който е наш учител, ще направим театър на негово име. Това е мое лично обещание към него, когато още беше жив, такова беше последното му желание и аз ще го направя!"

Това сподели пред "България Днес" продуцентът Кирил Кирилов, който вече работи по проекта за частна трупа на името на Мастера. Идеята се родила малко преди кончината на великия актьор.

"Стефан Данаилов мечтаеше за такова нещо, но нямаше възможността да го реализира, защото земният му път приключи. Двамата с колегата Павел Иванов вече сме намерили помещение за театъра - сградата ще е на ул. "Г. С. Раковски", а местата са 450. Проектът ще се реализира с личните ни частни инвестиции, както и с помощта на фондове. В момента сключваме договори и с различни капиталовложители, а търсим и още такива", разказа Кирилов.

 

Кирил и Павел ще продължат делото на учителя си

Кирил и Павел ще продължат делото на учителя си

 

Той обясни, че в театъра ще участват освен учениците на Ламбо от всички випуски и такива, които са любими на българите и искат да играят на сцената различни и интересни текстове.

"Още докато беше жив, Стефан Данаилов разказваше какви пиеси си мечтае да се осъществят на тази сцена, тъй като обичаше учениците като свои деца и искаше те да продължават да са така обединени, както докато са били негови студенти. Името на театъра ще е като жест към него, благодарност за това, което е направил за всички ни", каза още Кирилов.

"Когато завърших в класа на Стефан Данаилов, той ми помогна изключително много. В Народния театър не попадат случайни хора, а той гарантира за мен. Вратите бързо ми се отвориха след гаранцията, която даде за мен, застъпи се. А това, че той помагаше на младите, говори много за мащаба му като личност. Съветите, които съм получавал, са много, няма как да ги забравя. Помня един от най-важните - да не се взимам никога много насериозно и да не влизам в излишни критики към себе си и хората, които ме заобикалят. Тези неща ти губят време, което може да се използва за работа, казваше Мастера. И друго, което ми беше важно за работата - посъветва ме да приемам бързо нови ангажименти, защото по този начин трупам опит", споделя и актьорът, когото наричат младия Стефан Данаилов - Павел Иванов. "Да ме сравняват с него е изключително приятно, но няма как да се роди втори Ламбо. Освен че беше велик, той допринесе животът на хората в културата и други сфери да бъде по-добър. Пътят му промени съдбите на стотици хиляди българи", сподели Иванов.

И друг велик с театър - Коко Азарян

И учениците на друг велик режисьор и преподавател от НАТФИЗ - Коко Азарян, създадоха частен театър. Това се случи на 15 март 2015 г. след кончината на проф. Азарян.

 

Коко също бе обожаван от учениците си

Коко също бе обожаван от учениците си

 

Той се помещава в НДК и в него от години играят утвърдени имена на българската и европейската сцена. Театърът дава пространство за изява на млади творци, които чертаят новите тенденции в изпълнителските изкуства. На театъра гостуват и чужди артисти, което го превръща в част от общото пространство на споделени европейски ценности.

Правят филм и холограмен спектакъл на "Актрисата"

"Не сме се отказали от холограмния спектакъл на пиесата "Актрисата", който ще се играе в Народния театър. Бяхме точно в края на подготовката, избрана бе фирмата, всичко останало, но дойде коронавирусната пандемия и тя прекъсна всичко.

 

Владимир Данаилов, единственият наследник на Стефан, също ще участва в лентата

Владимир Данаилов, единственият наследник на Стефан, също ще участва в лентата

 

Но и това ще се осъществи. Работим и по документален филм за Мастера, който вече има написан сценарий от Росица Данаилова, племенничката на Стефан Данаилов. В главната роля със сигурност ще видим сина на Стефан - Владимир, който е едно изключително момче, много прилича на него и е отворен към участието си в проекти, свързани с името на баща му", каза още Кирил Кирилов, който през смях заяви и че знае за проекта на Сатиричния театър за отбелязване 100-годишнината от рождението на великата Стоянка Мутафова, която също имат желание да претворят във вид на холограма. "Идеята първоначално си е наша, свързана със Стефан, но няма лошо - Стоянка също е велика жена, а и двамата със Стефан бяха добри приятели", каза още Кирил Кирилов.

Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
Цирк
преди 2 седмици
-4
Правилно, на всички лични ко'мунета по един театър. Ако искат и цирк да им издигнат и без това си нямаме никакъв. Кому' нягите ще се венцеславят, нали превзеха властта и забележете този път без кръв, а с юмрук. Побъркали са се от страх, че утре ще получат нокаут. Нападат университети, автобуси, пъхат се под чаршафи и всичко в името на една мракобесна власт.
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2021. HotArena | Всички права запазени