Мая Манолова пребори рака в клиника в Германия (Омбудсманът брои 50 хиляди евро за лечение)

1250
13 Август 2017, 09:54


След 2 години мълчание по темата омбудсманът Мая Манолова най-накрая се осмели да признае публично, че са й открили рак, но засега се е справила успешно с последиците и с първоначалния шок, разбра HotArena.


Когато през 2015 г. медиите гръмнаха с „новината“ за рака й, тя не реагира и отказа да коментира тази толкова лична тема, в което мнозина нейни сестри със същата диагноза прозряха страх да се бори, а други я укориха в чувство на срам. Спекулациите по темата не секваха в продължение на няколко месеца, в които бившата депутатка от БСП се лекуваше в една от най-добрите клиники в Германия – построеното за над 100 милиона звено в болница „Хайделберг“.


И въпреки че лечението на болните от рак у нас е почти изцяло поето от Здравната каса, включително предоперативните процедури, хирургичните интервенции и химиотерапиите, мнозина по-заможни нашенци, в това число и Манолова, предпочитат да се доверят на специалистите от Западна Европа, за да влязат в ремисия. 


По наша информация омбудсманът е извадила около 50 хиляди евро за целта. Само първоначалната консултация с виден специалист от клиниката там е малко над 2000 евро. Без нея не може да се назначи терапия, нито да се придвижат документите за по-нататъшното лечение. А болничният престой е на умопомрачителна цена – 500 евро на ден, в която, разбира се, са включени и всички процедури и терапии. Средно българите прекарват по около 2 седмици, когато се касае за операция на тумор и за старта на химиотерапия. 


Именитият актьор Стефан Данаилов, например, който легна под ножа във френска клиника, избра именно този вариант – да разчита на специалистите там да определят какво лечение му е необходимо спрямо хистологията на засегнатата от рака тъкан, а след това да спазва протокола у нас. Наши източници твърдят обаче, че Манолова е била в Хайделберг цели 2 месеца, което е коствало на личния й бюджет доста солена сума, която малцина у нас биха могли да си позволят, ако не разчитат на дарителски кампании. Тя се връща в клиниката и за всичките си последващи прегледи, както и за скенерите, които се правят на определен интервал от време, за да се следят дали организмът й е чист от метастази. 


След интензивната терапия, която националната защитничка претърпя през 2015 г., сега тя разчита изцяло на хормонални препарати, които очевидно помагат и я държат в ремисия. Преди седмица Мая Манолова открито подкрепи фондацията на Нана за борба с болестта „Една от осем”, предават от Уикенд.
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2018. HotArena | Всички права запазени