Далаверите на Иво Синдиката: Началникът на Синдиката на служителите в затворите пръска служебни пари за гуляи с алкохол и жени

2858
30 Май 2021, 15:30


В Синдиката на служителите в затворите в България (ССЗБ) е започнала проверка заради сигнал за неправомерно изразходвани финансови средства. Тя стана причина за това председателят Ивайло Григоров да бъде временно отстранен от длъжността председател и член на Управителния съвет, научи „Уикенд”.  Сигналът, постъпил на електронната поща, сочи че чрез банкова карта с пари от сметката на Управителния съвет на Синдиката на служителите в затворите са извършвани плащания за нужди, различни от специфичните за синдикалната дейност.

От сдружението казват, че към настоящия момент Ивайло Григоров е временно отстранен от длъжностите Председател и член на УС и по случая е създадена разширена комисия, която да изясни всички обстоятелства около постъпилите данни. „Събрахме пари, за да може една одиторска фирма да направи отчет и да установи липсите с точност. До момента става въпрос за липси на стойност над 15 000 лева”, коментира източник на „Уикенд”. Ще бъде изготвено и писмено искане по ЗДОИ от Министерство на правосъдието, респективно ГДИН да предоставят подробна и детайлна информация във връзка с назначаването за PR към МП на Ивайло Григоров, в проекта от около 40 млн. лева по линия на Норвежкия финансов механизъм, публично рекламиран в медийното пространство, както и дали е участвал или участва към момента в други проекти. Причина за случилото се е, че ССЗБ са констатирали, че Григоров неправомерно е харчил от бюджета на Синдиката. В качеството си на председател той разполагал с карта за банкомат, с която е купувал скъп алкохол, плащал нощувки в 5-звездни спа-хотели, пазарувал в хранителни магазини, парфюмерии и магазини за техника. Началникът на ССЗБ дори зареждал гориво за личният си автомобил отново с парите на Синдиката.

След като тези пикантни подробности бяха разкрити, Ивайло Григоров излезе в дълъг 45-дневен отпуск. Противно на спекулациите, обаче Иво Синдиката, както го наричат свойски в системата, не избягал, за да избегне сигурно уволнение, а се покрил от страх да не бъде бит от колегите си. „В момента в Синдиката са разделени на две. Едните искат да го съдят, а другите - да го пребият. Вероятно ще му се случат и двете”, смее се източникът ни. Ивайло Григоров дори подал оставка. От Управителния съвет на Синдиката обаче не приели депозираната му оставка, получена по електронната поща на УС. Уплашен, че е хванат в крачка, Григоров изтеглил сериозен кредит, за да върне изхарчените неправомерно от бюджета пари. „Проблемът е, че дори той самият не е наясно с това точно колко пари е откраднал”, твърди нашият източник.

В харченето на служебни пари му помага и любовницата му Елица Иванова, която е бивш служител в Администрацията на Софийския Централен Затвор. През 2019 г. дамата скандалзира публичното пространство с това, че безцеремонно фалшифицира документи в полза на ръководството на затвора. На 23-ти октомври същата година службите за Борба с организираната престъпност я задържат. Само ден по-късно те отново прекъсват работния процес в затвора в София, за да закопчаят и нейната приятелка Маринела Георгиева, която е юрист на пандиза. От друга страна Маринела е дъщеря на Пепелов, който е бивш режимен Началник на затворническото общежитие в Кремиковци. По думи на приближени да бившата изгора на Иво Синдиката, тя била арестувана заради него. „Иво я натопи, той организира тази веднета срещу нея”, казват те. До разбулването на любовната им афера пък се стига, след като Григоров и Иванова правят резервация в луксозен хотел на тяхно име. Нощувката Иво Синдиката плаща с картата на организацията. „Ткава наглост не сме виждали! Когато се обадихме в хотела, за да се поинтересуваме кой е бил там и защо е платено с картата на синдиката, от хотела ни продиктуваха трите имена и на двамата”, коментира източникът ни.

Близък до Синдиката на служителите в затвора е и друга скандална личност - Иван Праматаров, който е бивш катаджия, уволнен дисциплинарно от МВР заради вземане на подкупи, който към настоящия момент работи като надзирател в Кремиковци. „Този синдикат се намира не в джоба, а направо в гащите на ГДИН и Министерство на правосъдието”, коментира нашият източник. По негови думи шефовете на ССЗБ най-често са или роднини, или приятели на служителите на ГДИН. „Има още два профсъюза. До разцепление се стига заради обвинение, че той като лидер на това сдружение не е коректив на властта и бе поканен да говори за новия затвор. Беше ясно защо отива с оглед на фактите, че не е ПР. Не може един надзирател да отиде да защитава проект на Правосъдното министерство и ГДИН”, коменира негов колега. Преди да се изкачи до зам.-началник и да стане шеф на надзирателите в Казичене, нашия герой работил в склада за оръжие на затвора. „Като оръжейник беше кротък, но после вирна носа”, издава негов колега. Той разказва как Григоров приватизирал в Казичене бунгало, което се използвало като служебен стол на надзирателите. „По времето на соца това бунгало е било създадено за затворниците, за да се ползва, когато идват техни близки. Преди десетина години обаче беше присвоено от надзирателите и там започнаха да се правят банкетите. После се появи Григоров и го превърна в личен хотел. Нанесе се там и не даде никой повече да припари за обяд” твърди източникът.

„В Казичене има и служебен стол и бар, там Иво Синдиката (На снимакта с фланелка с лика на Б. Борисов)  гуляеше с други служители и ядяха и пиеха, докато затворниците им прислугваха”, казва източника ни. Любопитна подробност тук е и тази, че преди прословутото бягство на Колев и Пелов от пандиза, Проданов и компания пътували към същото това бунгало, заради поредния банкет. „Тогава надзирателите бяха отворили всички врати, за да могат началниците да излязат по-бързо да пият и ядат, така че немарливостта в надзора в деня на бягството се дължи най-вече на това, че всички ръководни служители тогава или планираха да отидат, или вече бяха на път към Казичене. Там всяка седмица, почти всеки четвъртък или петък, е див купон”, коментира той.

По думи на служителя на зандана, в това бунгало се събирали още зам.-министъра Николай Проданов, началника на Софийския затвор Десислав Трайков, Петър Кръстев и много други, на които затворниците сервирали. На тези банкети често се канели и стриптийзьорки. „Затова психоложката на затвора в София подаде оставка, защото не успя да свикне да е жертва на сексуален тормоз ежедневно и около нея на всеки банкет да обикалят полуголи танцьорки”, издава служителят.  От ССЗБ разчитат на това прокуратурата да си свърши работата и Ивайло Григоров да бъде дисциплинарно уволнен, тъй като това е единственият начин този човек да не попадне отново в някоя друга държавна структура, подобно на неговия другар Иван Праматаров. „От години едни и същи хора злоупотребяват с власт и обикалят държавните структури. Тази практика трябва да спре веднъж завинаги!”, коментират те.

 
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
Потресен
преди 2 седмици
0
Ами Баце като не ги махна за толкоз време ей такива сега те ще го махнат!!!
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2021. HotArena | Всички права запазени