Екранният Капитан Петко войвода: От такъв човек имаме нужда точно сега

11 Февруари 2023, 12:28


"От някой като Капитан Петко войвода имаме нужда точно сега. Аз често го цитирам: "Всичко идва от човека. Сега няма турчин, който да натиска, но братята са се хванали гуша за гуша. Защо е така?" И то е така от лакомия. Всеки иска да има повече от другия, а това проваля света." Това важи и за България, и за света. Няма по-актуална ситуация в момента от това да се обединим и да действаме като едно, защото гледам как все повече политиците се пъчат, а действията им – никакви."

Това споделя големият мъжкар на родния Бродуей Васил Михайлов, изиграл емблематичната роля на Капитан Петко войвода.

Само преди дни със заупокойна молитва, поднасяне на венци и цветя на гроба на Капитан Петко войвода във Варна бе отбелязана 123-годишнината от кончината на войводата.

"Капитан Петко войвода ме направи известен. Знам, че първоначално Коста Цонев е бил титуляр за ролята. Мен не ме знаеха още по това време. Но са показали на Хайтов снимки от кастингите с различни актьори и той е одобрявал. Когато ме вижда, казва: "Ей този помак е човекът!". Тогава играех много в театъра и беше тежко. Жена ми водеше малкия син на снимки, че да ме види, да не забрави баща си", призна Васил Михайлов.

Колкото до това дали има лидери в момента като екранния му образ, големият актьор признава: "Там е работата, че нещо трудно се виждат подобни хора на върха. Имам една любима реплика от една пиеса на Кольо Русев, там турчинът го казва на българите: "Вие ,българите, три шапки, пет акъла имате". Или както се казва - "Всички сме торба акълии, но няма един-двама човека, на които да повярваме, че наистина милеят за страната. В този момент обаче си мисля, че най-главното от всичко е политиците така да правят нещата, че да не усложняват международното положение, че чак ме е страх да си представя какво може да стане. Там, най-горе, в международен план трябва да имаме хора, които да не грешат. Там не бива да става партийно боричкане, а да бъдем съвестни и солидарни и единни. Това е важното", казва актьорът.

Според него най-важно е на Балканите да не се делим, за това милеел и приживе неговият герой. "Ако светът е тръгнал към единение, ние ще се събираме със съседите си, няма да търсим други държави. Но моят Петко войвода, ако у мен е малко умрял, у други хора все още съществува", казва войводата.

И на 84 години Михайлов не вярва в това, че скоро ще се появят политици, които истински да искат България да се оправи.

"Демокрацията е ред и зачитане на законността, на мнението на другия. В момента никой, дори и самите управници, които създават законите, не ги спазват. Значи по тази тема въобще няма място за анализ. Те, политиците, са, за да създадат правила, които и те самите не зачитат. Тогава за какво са там?", пита Петко войвода.

Вече на 84 г., актьорът легенда продължава да живее с достойнство. Куца, недовижда, задъхва се от вечния сценичен прах, но си носи болежките изправен. Дори неизменният му бастун изглежда по-скоро като атрибут на натрупал опит аристократ, отколкото на обрулен от съдбата нашенски пенсионер. Впрочем бастунът е само за реалния живот. Не е за вярване, но на сцената Михайлов не се нуждае от опората му. Излиза и играе като за последно. "Не репетирам нови неща, старите си ми харесват", категоричен е екранният Петко войвода.

Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2023. HotArena | Всички права запазени