И бащата на Ласкин прекалявал с алкохола, живял близо 20 години с болен черен дроб

5718
06 Януари 2019, 09:04


Иван Ласкин, който тежи дни бере душа във ВМА с тежка цироза в последна фаза, е предразположен към алкохола по наследство, разкриха запознати пред „Уикенд”. Покойният баща на талантливия актьор – Славчо, също като него имал големи проблеми с прекомерната употреба към спиртните напитки и приживе лежал по болници заради черния си дроб. Преди да увреди вътрешните си органи таткото бил способен да консумира по два литра концентрат на денонощие. 

Още в края на миналия век черният дроб и бъбреците на Ласкин – старши, започнали да отказват. През 2000 г. той дори бил приет по спешност в „Пирогов” и лежал няколко седмици в токсикологията. В медицинското заведение му биели специални инжекции, каквито по онова време не се намирали у нас. Лично известният син на пациента издействал внос на медикаментите от чужбина по свои канали – в онзи период Иван бил на върха на популярността си покрай току що излъчения сериал „Дунав мост” и никой не му отказвал услуга.  „Актьорът идваше веднъж на 3-4 дни на свиждане на татко си.

Окуражаваше баща си да се държи, пожелаваше му да се оправи, и след 10-15 минути си тръгваше, защото беше свръхангажиран, а и май 

двамата не бяха много близки

Славчо, горкият, тогава бе жив да го ожалиш. Болният му и раздут черен дроб му създаваше дискомфорт, но най-много страдание му причиняваха бъбреците. При криза клетникът се свиваше в ембрионална поза и виеше”, споделя човек, делил стая с Ласкин-старши в „Пирогов”.
Пред останалите пациенти мъченикът признавал, че е докаран до безпомощно състояние заради алкохола. Твърдял, че дори в Русия, където работил в миналото, впечатлявал с уменията си да поглъща огромни количества водка. „Бях млад и много носех. Като се напиех, изяждах 2-3 горещи чорби, живвах и започвах пак да се наливам”, разправял Славчо.

Макар и със сериозно увредени бъбреци и черен дроб, бащата на Иван Ласкин успял да укрепне благодарение на положените медицински грижи. Той доживя до 70-годишна възраст, почина през есента на 2018-а.  При престоя си в „Пирогов” Славчо разказвал, че никога 

не е имал лошо пиянство

А
лкохолът само го развеселявал, не го превръщал в скандалджия. За разлика от родителя си пък артистът от хитовия някога сериал „Васко да Гама от село Рупча” често се замесвал в пиянски екшъни. Под влияние на концентрата в кръвта му в началото на новия век Иван ступа съдържателя на пазарджишки ресторант, припомнят запознати. До боя се стигнало, след като кръчмарят Васил Пеев помолил звездата да облече ризата си – не било прилично да се стои гол на маса. 

„Махай се оттук, боклук!”, сопнал се подпийналият талант. Тогава Пеев настоял Ласкин да напусне ресторанта му, а вместо подчинение получил удар в лицето „Чувал съм, че е бил и боксьор. Направо ме отхвърли”, разказваше впоследствие пострадалият. След инцидента той заведе дело, но магистратите оправдаха ВИП душманина му. Темида реши, че 

Ласкин е удрял при самоотбрана

Преди време Иван насинил пред свидетели и човек на улицата. „Сбих се с един господин, който се оказа много симпатичен. Тогава обаче ми приличаше на мутра. Излезе от ко¬ла и тръгна да ме заплашва. А аз бях с дъщеря ми. Есте¬ствено се спречкахме. Навярно страдам от синдрома „Шофьор на такси”. Пък и действи¬телността често ме потиска. Сигурно затова съм толкова избухлив”, откровеничеше кино и театралният любимец преди да се появят здравословните му проблеми.  Екранният Васко да Гама неведнъж си е давал сметка, че заради необуздания си характер е недолюбван в актьорската гилдия. Колеги го смятали за фукльо, но не му пукало. „Няма да им се извиня¬вам, но искам да се държа по-внимателно с хората около мен”, заявявал е той.

Ласкин никога не е хранил илюзията, че ще успее да промени коренно нрава си. „Ако бояди¬саш една зебра в черно, ще стане магаре”, разсъждаваше той преди болестта му да го изпрати в дълбока кома.  Страдащият от тежка чернодробна недостатъчност съпруг на Александра Сърчаджиева се прочу още като дете, припомнят запознати с биографията му. Първата му голяма роля е в споменатия по-горе сериал 

„Васко да Гама от село Рупча”

По онова време невръстният актьор учел в столичната 7-а гимназия, но заради снимките две години и половина почти не влизал в клас. 
Съучениците му се настроили срещу него, защото го мислели за надувка. Даскалите пък имали респект от известността му и го толерирали. „Все пак не ми пишеха шестиците хей така. Завърших с най-ниската диплома от целия випуск. Не че се гордея, но събрах бал едва 3,65. Спомням си как казах на учителката по химия, че за мен е по-важно не да запомня валентностите, а човека, който ме е учил на тях. Мисля, че ме разбра”, разправял е в интервю 48-годишният към момента актьор. В 7-а гимназия Ласкин драснал клечката на училищното агиттабло. 
В пъкленото дело му помагал негов съученик. Двамата злосторници се разминали с наказанието, защото дали пример с Георги Димитров. „Ние сме достойни наследници на вожда и учителя. Той също е подпалвач”, оправдали се хулиганите пред ръководството на школото.
Артистичната натура на Ласкин избивала навремето и в поезия. Лириката си той посвещавал най-вече на даскалиците. 

„Рандева, сатанил неверен,
Рандева, простак мизерен.
Гадина грозна очилата,
с брадавица дебела и космата.
Как мразя твоя говор миризлив
и черепът ти гнусен и плешив”  

- това написал Иван за една от своите преподавателки.
Заради „Васко да Гама от село Рупча” Иван бил на косъм от смъртта още в средата на 80-те години. Една от сцените за сериала трябвало да бъде заснета на малка скала в морето. Мощна вълна обаче заляла екипа и техниката. Водата предизвикала късо съединение и само 
чудото предпазило невръстния артист от токов удар.
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
Светло
преди 2 години
0
Какво ровите в живота на човека,та детството му та незнам какво.Човека почина !Престанете вече злобари жълти,срам нямате ли???Сякъш вие сте много свестни???
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
Добри
преди 2 години
-1
Не мога да разбера тази истерия покрай Ласкин. Първо, това е е шок, лекарите отдавна казаха че черния му дроб е напълно унищожен. Второ, никой не му е наливал с фуния в устата , избора си е негов. И децата знаят че алкохолът убива .И не сапразни приказки. Трето, като имаш семейство трябва да бъдеш мъж .Носиш отговорност !. А не да смучеш ден и нощ като смок и да мислиш само за гъза си. И вече голяма трагедия станала .Знаете ли колко деца умират от рак всеки ден, жадни за живот.Колко семейства губят близки всеки ден.А вие сте ревнали за едно пиянде дето цял живот е мислил как да се накваси
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
Светла
преди 2 години
0
Мир и покой на душата на починалия Иван Ласкин! Съболезнования на близките ! Сили и кураж на Алекс !
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
1
преди 2 години
0
Колко такива БГ Актьори от пиене починаха тцтцццт. Така е алкохола не прощава
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
!!!!!!!!!
преди 2 години
0
Кво ровите човека почина вие продължавате..... Тцтгтцт.. нямате срам..... Светла му памет....cwnq5h
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2021. HotArena | Всички права запазени