Рапърът Енчев: Егати държавата! Глобяват ме 1000 лева, защото синът ми помага в ресторанта

https://hotarena.net/laifstail/raparat-enchev-egati-darjavata-globiavat-me-1000-leva-zashtoto-sinat-mi-pomaga-v-restoranta HotArena.net
Рапърът Енчев: Егати държавата! Глобяват ме 1000 лева, защото синът ми помага в ресторанта

Рапърът Георги Енчев от славния дует Румънеца и Енчев е получил изрична забрана от Инспекцията по труда 13-годишния му син да работи в семейната пицария в Разград. За това се ожали самият той в социалните мрежи. 42-годишният бизнесмен дори е получил предупреждение за глоба от 1000 лв., ако наруши забраната, писа „Телеграф“.

„Това е несправедливост, за която ще борят до края на живота си! Малко въпроси: Как да си възпитаме децата в труд? Как да ги научим, че всичко в живота не идва даром, а се получава с пот на челото?! Като станат на 18 ли ще ги учим на труд? Цял ден да обикалят улиците, да гледат ТикТок и Инстаграм /възпитателите на нашето време/ и да играят на плейстейшън и да тъпеят ли? На 14-16 г. някои “деца” раждат деца и имат собствен бизнес! При тази криза за работна ръка - да не може децата ти да ти помагат в семейния ви бизнес, е престъпление!“, пише Георги Енчев.

„Навремето са раждали по 10 деца да има кой да работи. На пазара на труда повечето безработни не са пипали компютър, 2 живота няма да стигнат да ги науча да маркират 1 кафе. Какво искате - детето ми да стане загубено в превода като повечето ли? Защо да не се учи на труд? На 18 е късно да става човек. Има държави, в които на 16 “децата” имат професии. При нас всички са висшисти, които нищо не знаят, не могат и няма кой да работи, тъй като всички са шефове. В държавата на висшистите. Супер сме, нали!“, добавя той. Според трудовото законодателство, трябва да имаш навършени 16 г., за да започнеш работа по договор. Допускат се изключения за различни видове професии - от 15 до 16 години за извършване на работи, които са леки (не изискват полагането на значителни физически усилия), не са опасни или вредни за здравето и за правилното физическо, умствено и нравствено развитие и чието изпълнение няма да ти пречи да посещаваш редовно училище или да участваш в програми за професионално ориентиране или обучение. В някои случаи се допускат и деца на 13-14 г. „Децата да не помагат в семейния бизнес, е чудовищна глупост!“, смята Енчев.

„Децата на писателите и журналистите може ли да пишат срещу заплащане? Децата на художниците могат ли да рисуват срещу възнаграждение? Децата на музикантите могат ли да пеят на сцена? Моят син - 1.85, да не може да занесе 2 кафета в лятната ваканция! Аз съм родител и мога да преценя какво да прави, каква работа е за него. Лелката на гишето ли ще ми възпитава детето? Да започва. Но първо да възпита себе си“, възмущава се Енчев.

1 Коментара

Lollypop

преди 1 година

И за кое не е прав?

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.