Талант: Сравняват племенницата на Графа с Пикасо (Снимки)

https://hotarena.net/laifstail/talant-sravniavat-plemennicata-na-grafa-s-pikaso HotArena.net
Талант: Сравняват племенницата на Графа с Пикасо (Снимки)

Сестрата на Графа - художничката Нора, се похвали с дете художник. Малката Леа рисува като Пикасо, хвалят я в лятната академия за деца и ученици в НХА, която е завършила и майка й - Нора Ампова, по мъж Чеширкова.

През година тя прави изложби у нас с нестандартни картини, а освен с тях се занимава и с колекционерство на ретро мебели. Семейството на Нора живее във Франция заради професионалните ангажименти на мъжа й Борис Чеширков. Той също като брат й Графа е музикант и дълго време е бил част от група \"Гравити Ко\". В момента обаче работи в агенция за бежанци и решава сериозни проблеми, свързани с мигрантската вълна в Европа. Така Нора сменя няколко адреса в Европа, но в сегашната й къща във Франция тя започнала да събира стари вещи и мебели. Вече има от тях и в софийския си дом. \"В него пазя писалище, което бе любимо на покойната ми майка. На него тя пишеше съкровените си стихове и затова го трансформирах и боядисах в розово. На него пък аз уча френски.

 

\"Леа

Леа вече твори

 

Още от малка си падам по ретро мебелите, но това се засили още повече, след като поживях в Атина. Там всяка неделя районът около Монастираки се превръща в огромен антикварен пазар с всевъзможни съкровища. С Борис имахме традиция да ходим всяка седмица и да се пазарим на развален гръцки език. Сега и в двете ни жилища присъстват мебели, предмети и произведения на изкуството, които са пълни със спомени\", обяснява сестрата на Графа.

 

\"Нора

Нора с популярния си брат - Графа

 

Тези дни Нора е в София, като продължава да рисува и самата тя да се готви за изложба през есента. Едно от най-интересните й представяния бе с картина за... жените в менопауза. \"Ако сте жена, която маха за сбогом на младостта, но притежава чувство за хумор и самоирония, ще се забавлявате истински, когато се огледате в женските ми портрети\", с насмешка покани приятелите Нора Ампова преди година.

 

\"Със

Със съпруга си

 

За себе си тя казва, че удоволствието е много по-голямо, когато застане срещу платното и е постигнала това, което е искала. Това може да е само един миг, а не завършената картина или овациите на самата изложба, писа \"България Днес\".

Преди 30 г. родителите на Нора - Кирил и Антоанета, бяха сред артистите, които горещо подкрепяха демократичните промени у нас. Тя обаче не се интересува от политика, макар че следи какво се случва в държавата. \"Мисля, че времето е интересно и в културата се случват много значими неща. Обичам да се връщам у нас, макар че в \"подредените\" държави няма мизерия, но аз си харесвам и тук\", казва Нора Ампова.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.