Манипулацията „Стани богат“, или Защо никой никога няма да спечели голямата награда

05 Януари 2022, 14:57


„Стани богат” отбеляза наскоро 20 години от появата си на български екран. Обожавана от милиони, тв играта се превърна в естествен антипод на редица други тв формати, в които не се искаше мислене, а просто перчене пред камерите като в „Биг Брадър“ например. Гледането на „Стани богат“ се превърна в естествен вододел между сериозното забавление и пошлите циркаджилъци от тв екрана.

 

Ако някой си бе направил труда да изследва зрителските аудитории на различните тв забавления, нямаше да е изненада да установи, че „Стани богат“ допада повече на хора с висше образование, които слушат класическа музика и джаз, докато „Биг Брадър“ е запазена територия за хора с чалга нагласи.

 

У нас популярният куиз стартира през 2001 година с водещ Ники Кънчев по Нова телевизия. Нещо обаче хвърля сянка върху първоначалното намерение и творение на изобретателите на играта Дейвид Бригс, Майк Уайтхол и Стивън Найт. Тримата официално регистрират играта във Великобритания през 1988 г. В България отровният въпрос, който гложди като червей съзнанието ни, е: как така през всичките тези 20 години не се намери поне един човек, който да отговори на всичките 15 въпроса?! Та нали уж сме били втори по интелигентност в света след Израел? Къде са тези светли български умове, които да блеснат с енциклопедични познания и да грабнат заветната сума от 100 000 лв. (един от участниците успя да го стори, нo бе дисквалифициран. защото се оказа баща на тв водеща в същата телевизия). До този момент в различните държави, в които се излъчва продаването, топ наградата е печелена 327 пъти от 1988 г. до днес. А у нас йок!

 

Друг е въпросът защо сумата е едва 100 000 лева, а не обичайните за формата 1 милион парични единици от местната валута на страната, в която се провежда състезанието? В цял свят наименованието e Who Wants tо Ве a Millionaire (Кой иска да стане милионер). Не е ли това едно от условията на фирмата CELADOR, която държи правата по света? (Друго задължително условие е водещите да са облечени винаги в костюм на Armani, но нейсе, родните продуценти Old School Productions явно са спестили някой лее и от това.)

 

И накрая най-важното подозрение твърде вероятно е въпросите да се модулират в процеса на играта. Сценаристите следят отговорите и ако видят, че насреща има огромен ерудит с шанс да спечели, те му забиват „въпрос убиец“, на който никой не е в състояние да отговори.

 

Има ли изход от тази ситуация? Да, естествено! За всяко предаване чрез томбола се определят 15-те въпроса за всеки участник в растяща градация по трудност. След това се завеждат нотариално и се запечатват в плик. В края на участието пликът се разпечатва и въпросите се показват на камерата. Само така ще се изчисти подозрението, че екипът, скрит удобно зад наименованието „Компютърът“, манипулира въпросите в хода на самото състезание. А може и да блесне в главите на продуцентите, че една спечелена топ награда ще е най-добрата възможна реклама за предаването, пише „Галерия“.
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
Цачо
преди 3 месеца
0
Ние сме манна небесна за гешевтари,мошенници и каквото там друго се сетите.За това продуцентите се тъпчат с пари,а държавата СПИ(става въпрос за ген.д-р на телевизията),или може би получава комисионни?
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
Дессо
преди 7 месеца
0
Богатството, авторе, е в знанията, които човек получава, докато гледа предаването. А не в парите, които се опитва да постигне. Ама че мислене. Няма да се отрази зле на хората и на теб да научиш нови знания.
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
Нико
преди 7 месеца
0
Всички игри в които има голяма печалба в България са измама.В България няма как да спечелиш голяма сума защото веднага ще ти я вземат под някаква форма.На българската комунистическа олигарихия не им трябват хора с пари които да си развиват частен бизнес ,ами им трябват роби.
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
Анелия
преди 7 месеца
-5
Според мен трябва да ходят по-възрасти хора с повече обща култура. Да, въпросите са манипулиращи, но все пак щом има един от четири верни отговора, то тогава ако човекът знае отговора, значи може да отговори според знанията си.
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
maionezata
преди 7 месеца
-1
лъжат и крадат какво се чудите
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
Люси Димитрова
преди 7 месеца
-3
Светлана Гювджева. Не, Братоев взе 50, ооо, на последния въпрос се отказа.
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
Светлана Гюрджева
преди 7 месеца
-2
Нали преди години един човек спечели наградата - Любомир Братоев?
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
...
преди 7 месеца
-8
Много бедна статия. Лъха - не, ами направо смърди на поръчка. Много ми допадна само анализът за аудиторията. Дали може една такава извадка и за посетителите на този сайт?
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2022. HotArena | Всички права запазени