Лили Иванова на 83 г.: Нямам деца, но имам песни! (Най-голямата й обида е, че е зарязала дъщеря в дом за сираци)

https://hotarena.net/pod-pricel/lili-ivanova-na-83-g-niamam-deca-no-imam-pesni HotArena.net
Лили Иванова на 83 г.: Нямам деца,  но имам песни! (Най-голямата й обида е, че е зарязала дъщеря в дом за сираци)

Децата ли са единственият смисъл на живота? Какво ще остави след себе си една жена, ако не е родила и възпитала наследници? Тези въпроси отдавна не се задават, когато се говори за Лили Иванова. „Нямам деца, но имам песни! Това ми стига!”, отсича тя по повод едно от малкото неща в живота си, в които няма успех – да стане майка. Навръх Великден примата на родната естрада празнува 83-ия си рожден ден без деца, без внуци, почти без личен живот. Две извънматочни бременности в младостта й я оставят без наследници. Но тя приема съдбата си и не се оплаква. Напротив – благодарна е, че има любовта на публиката. Не иска нищо друго.

 

„Въпросът защо нямаш деца никога не трябва да се задава на нито една жена. Дали има деца, дали няма, защо няма. Всичко е Божа работа. Бог знае защо ме е създал. Оперирана съм два пъти от извънматочна бременност.” Това разкрива Лили в своята автобиография „Истината”. Преди това признание десетилетия наред тя е обект на злобни коментари във връзка с личния си живот. Защо звездата няма деца? Заради слава и пари ли се е отказала от „свещения дълг на всяка жена” – да създаде потомство? Дали пък случайно няма бебе, оставено в дом за сираци? Тези и много други клюки се разпространяват по адрес на Лили почти от зората на нейната кариера преди повече от 50 години. Те не спират, докато примата не разкрива цялата болезнена истина за най-голямата болка в живота си – че не е станала майка.

Дълги години никой извън най-близкото обкръжение на Лили Иванова не подозира, че тя има две бременности зад гърба си. Но и двете са извънматочни, налага се да я оперират и това завинаги я оставя бездетна. Първата бременност е от първия съпруг на звездата – д-р Георги Павлов, с когото тя се запознава още докато живее в родния си град – Кубрат. Лекарят работи по разпределение в близкото село Завет. Лили пък все още е медицинска сестра. Скоро след сватбата двойката заминава за родния град на лекаря – Перник, където заживява в дома на свекъра и свекървата. Майката на младоженеца не одобрява снаха си. Двете живеят в открит конфликт помежду си. Въпреки това бъдещата звезда мечтае да дари с наследник своята половинка. Забременява, но така и не успява да роди бебето. Спонтанният аборт се случва по време на концерт в Разлог. Певицата, която все още не е популярна, губи много кръв и се налага лекар от местната болница да стане кръводарител, защото не разполагат с банка от нейната кръвна група. Бракът й се разпада след загубата на бебето и тя се мести да живее в София, преследвайки мечтата си за музика.

Въпреки че са разделени, бившият й съпруг продължава да поддържа близки отношения с бъдещата звезда и дори й помага с пари. По онова време Лили живее в евтиния хотел „Родопи”, тъй като няма квартира. Няма и пари. Храни се само веднъж на ден – на обяд, в студентски стол. Води изключително скромен живот на аскет, от който не се отказва до ден днешен въпреки че бедността отдавна е зад гърба й.

В този период Лили започва работа с групата на Здравко Радоев, който години по-късно се жени за Богдана Карадочева. Именно от него тя забременява за втори път. Този път нещастието я застига в Ловеч. Оперират я заради симптоми на апендицит, но установяват и втора извънматочна бременност. Лили получава кръвоизлив и се налага да премахнат маточните й тръби.

Така естрадната прима завинаги е лишена от възможността да стане майка. Днес тя разказва за това с болка, уточнявайки, че се е случило, докато все още никой не е я познавал. Колкото и да й е трудно, тя успява а се примири със съдбата си. „Така ми е било писано”, е философският начин, по който музикалната легенда гледа на бездетието си. Вероятно фактът, че не може да стане майка, е причина за разделите й с повечето от мъжете, с които е била. Самият Асен Гаргов малко преди смъртта си през 2017 г. разкрива в свое тв интервю, че връзката му със звездата се е разпаднала, защото той искал деца, а тя е нямало как да му ги даде.

Затова преди близо 20 години Лили е страшно обидена, когато тръгва слух, че е родила тайно дете през далечната 1964 г., което обаче се появило в началото на 7-ия месец на бременността й и било със силни увреждания. Едва проходила като певица, тя избрала да остави малката Доротея в дом за сираци, която след като навършва пълнолетие, е прехвърлена в дома за хора с умствена изостаналост в Лъкатник. В тв репортаж в несъществуващото днес вечерно шоу на Иван и Андрей по Нова телевизия през 2011 г. Доротея дори бе показана на зрителите. Лили е възмутена от дъното на душата си.

„Това е толкова кощунствено, че дори не се наемам да го коментирам! Какви ли не лъжи са писани и говорени за мен, но тази мерзост наистина надминава всичко. Не е просто лъжа, а опит да бъда уязвена и като певица, и като жена, и като личност. Голям грях е това!”, лаконична е изпълнителата на „Ветрове”.

На фона на всички мъже, с които е била през годините, Лили среща истинската любов само веднъж – с големият музикант Иван Пеев. „Той е единственият човек, когото съм обичала в живота си!”, признава легендарната певица. Нарича го „моята консерватория”, тъй като той я насочва към българската музика във времето, в което тя се увлича по френски и италиански хитове. Пеев я превръща в звезда. „Той е създал в мен певицата, човекът-работяга”, обяснява музикалната легенда. Самият Иван до смъртта си преди 4 години често се връща към първата си среща с нея. Тя е на концерт на шведска група, която прави турне у нас. Бъдещата прима е „подгряваща” певица. Музикантът се впечатлява от нейния великолепен глас – кристален и чист, какъвто се среща изключително рядко. Това слага начало на връзката им, продължила цял живот. Макар че бракът им просъществува само няколко години, до смъртта на Пеев той е първият, с когото певицата споделя всички свои нови проекти. Той е и първият, на когото пуска своите записи и търси от него мнение за плановете си. Звездата поддържа близки приятелски отношения и с неговия син от певицата Светла Стоева, за която Пеев се жени след развода с Лили.

В края на 2018-а обаче музикантът си отива от този свят. Жената, която непрекъснато пее за любов, губи любовта на живота си. Тя не отива на погребението – от години не посещава траурни събития. Изпраща цветя, както прави и с всички останали хора в живота си, които губи. Скрива сълзите си и продължава да работи на пълни обороти. Зад гърба й вече са стотици песни и турнета. Вече е направила и емблематичния си концерт в най-голямата българска зала – „Арена Армеец”, който в продължение на десет години остава най-грандиозното музикално събитие, правено от наш изпълнител. Датата 22 ноември 2012 г. вероятно завинаги ще остане в историята на българската популярна музика с това шоу, събрало 15 хиляди души, които искат да чуят Лили. Интересът към концерта е толкова голям, че са разпродадени дори местата зад сцената. Той продължава близо 4 часа, бисовете, на които публиката я вика, са безкрайни, а триумфът й дава кураж и на други родни изпълнители да вървят напред, вярвайки, че няма невъзможни неща. За Лили следва и друга емблематична изява, този път в парижка зала „Олимпия”, което нарежда българката до звезди като „Бийтълс”, Един Пиаф, Арета Франклин, Жозефин Бекер, Лучано Павароти и още много други световни величия, които са се изявявали там.

Цели 10 години трябва да минат, за да се реши примата отново да стъпи в „Арена Армеец”. Събитието е планирано за 10 декември и се очаква да надгради онова от 2012-а, макар че подобен успех трудно може да бъде надграден. Междувременно Лили започва да прави по три поредни концерта в Зала 1 на НДК в три поредни вечери в края на всяка години. В това също е първа – никой преди нея не го е постигал.

Вече повече от 60 години тя не спира да работи и да търси все по-високи върхове, които да покори. Останала без деца, смисълът на нейния живот е нейната музика. Дори когато няма ангажименти, поне два пъти седмично пее, за да поддържа гласа си, но не в своя дом, а в студио. „Ако някой долепи ухо до вратата ми, няма да разбере, че тук живее певица – толкова е тихо”, споделя звездата. Тишината я зарежда. Дори когато слуша музика, намалява звука. Не гледа телевизия, избягва новинарските емисии, за да не се товари с негативна информация, храни се почти оскъдно, избягва сол в храната си, подбира прецизно приятелите си, в екипа си предпочита млади хора, които насърчава да работят все повече и повече. В последните години аранжиментите на песните й прави рокаджията Ангел Дюлгеров. Затова звукът на концертите й става все по-твърд, песните й звучат все по-модерно и това привлича много млади хора, които искат да ги чуят.

Лили вярва, че Бог я е създал именно за да създава песни. „От мен ще остане моята музика. Затова непрекъснато записвам”, разсъждава примата. На 83-годишна възраст тя не мисли за пенсия и работа не я изморява. Това, което я изморява, е мързелът на други хора и техните оплаквания. Примата е убедена, че човек не бива да се оплаква от съдбата си, а да се бори с препятствията, които тя изпратя пред него, и да избира трудния път към всяка своя цел, защото предизвикателствата го правят по-силен. „Такава съм – обичам да ми е трудно”, усмихва се звездата.

Тази година за нея е грандиозна. Преди концерта в „Арена Армеец” започна най-голямото й турне в страната, правено от години. Първото й излизане пред публика бе в родния Кубрат, където не бе пяла от 11 години. Първоначално бяха планирани 30 концерта, но непрекъснато се обявяват нови дати, защото билетите се изкупуват почти светкавично. Ден преди да обяви датите на концертите си, звездата се помоли в Кремиковския манастир „Св. Георги Победоносец” за здраве и сили, за да издържи огромното натоварване. Говори се, че е дарила на светата голяма сума и продължавала да я подпомага. На имения й ден – Цветница, от манастира отправиха към нея специален поздрав, пожелавайки й здраве. Това е и единственото, което тя иска – да бъде здрава, за да е със своята публика, писа \"Уикенд\".

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.