Ваня Костова живя и умря, без да открие голямата любов

15 Май 2022, 15:00


Една година от кончината на Ваня Костова се извъртя на 6 май. Празнуващите Гергьовден не пропуснаха да си спомнят за певицата, чийто кристален глас покорява и извисява. Най-тъжен бе синът й Боян, лекар и певец, в чиито ръце певицата издъхва на 64-годишна възраст. Внучката й Ванеса все така се вторачва в небето и знае, че любимата й баба е там, но за жалост никога няма да могат да се прегърнат.

 

Тъгуват и колегите от „Тоника СВ”, които признават, че избягват да говорят за нейната липса, защото я чувстват непрекъснато, наред с болката. Ваня Костова е родена на 18 април 1957 г. в Димитровград. Баща й работи в мините край града, а майка й е шивачка. Ваня е третото дете в семейството. Има двама по-големи братя. На 10-годишна възраст остава да живее само с майка си след развода на родителите си. Прекарва детството си в Родопите и по-късно в Бургас, където завършва езикова гимназия.

В края на 70-те г. композиторът Стефан Диомов забелязва нейния талант и я кани като дубльорка в „Тоника” на Ева Найденова. Впоследствие Ваня завършва Естрадния отдел на Българската държавна консерватория в класа по пеене на Георги Кордов. От нейния випуск са още Венета Рангелова, Ралица Ангелова от „Тоника СВ“, Веселин Маринов, Богдан Томов и др.

От 1980 г. започва професионалният й път като певица. Тя е сред основателите на вокална група „Тоника СВ”. С тази формация записва три дългосвирещи плочи, песните им „Приятели”, „Обич”, „Звезда”, „Казваха ми” стават любими на публиката. Като част от Ансамбъла на Строителни войски, групата с ръководител Стефан Диомов участва в турнета в почти всички социалистически страни, както и в Португалия, Австрия, ФРГ, Гърция.

Още докато е една от петимата всенародни любимци, Ваня започва да реализира самостоятелни изяви. През 1983 г. изнася първите си концерти в региона Странджа – Сакар. Само с китарата, с която си съпровожда, тя омагьосва аудитория от всички възрасти. Приходите дарява за развитието на т. нар. „Република на младостта”, за каквато е обявен през соца този край. Певицата изнася и концерти, средствата от който са внесени във фонда за пострадалите от аварията в Чернобил.

Ръководството на ансамбъла съвсем не се възторгва от соловите й изяви и ги третира по-скоро като самоотлъчка от колектива. За разочарование на феновете на „Тоника СВ” през 1986 г. Ваня напуска групата и подема солова кариера. С нея солидарно напуска щатната длъжност и Стефан Диомов. Първият й самостоятелен албум е неин концерт от 1987 г. в Зала 2 на НДК, записан без никакви студийни корекции. В него тя показва отношението си към фолклора – и българския, и чуждестранен.

Нейната версия за раздялата с ансамбъла, огласена десетилетия по-късно, се свежда до простичкото: принудиха ме. От 1986 г. колегите й от „Тоника СВ” продължават като квартет до началото на промените. Те не са коментирали разрива от 1986 г., но е възможно да имат своя трактовка, която предпочитат да запазят. След 1989 г. певицата искрено вярва, че с гласа си може да спомогне за демократичните промени у нас. Вдъхновена от личността на йеромонах Христофор Събев, с когото се запознават по митингите на СДС, Ваня му посвещава новата си тогава песен „Рождество”, звучаща като вик на сърцето към Бога. Изрично посвещението е изписано на обложката на втория й самостоятелен албум. Отец Събев благодари за оказания жест, но твърде дистанцирано. И този път певицата с изваян глас среща разочарование от мъжете. Синът й тогава е на 10 години и расте без баща.

Причината певицата да пази абсолютно мълчание, стане ли дума за таткото на Боян, е, че той е женен, когато се влюбват. Двамата с Любен Михайлов са колеги в бургаска музикална формация. Работата им по заведения ги сближава. Когато се ражда Боян, музикантът признава детето и му дава своята фамилия. Но не се развежда и впоследствие заминава в Норвегия. С него трябвало да тръгне и Ваня, както и още музиканти, но при Костова каца птичето на големия професионален късмет – „Тоника СВ”. Бургазлиите потеглят с друга певица на мястото на Ваня, а тя – към София. Гради щастието си чрез обичта, която получава първо с „Тоника СВ”, после – като самостоятелна певица.

„Баща ми е много добър музикант. Универсален – от класика до джаз. Неспасяем работохолик, със силен дух и тънко чувство за хумор, а за капак на всичко – и сантиментален. От дълги години живее в Норвегия. С него там са също така сестра ми от първия му брак и нейната майка. Двете са страхотни цигуларки. Така че семейството ми е доста по-голямо, отколкото изглежда. Наистина, по-многобройната му част е твърде далече, но затова пък има скайп, с помощта на който компенсираме разстоянието“, споделя в епизодично повдигане на завесата на личния си живот Боян. Неговата майка така и не стига до брак. В началото на 90-те тя отново се влюбва в музикант и пак вярва, че е срещнала голямата любов.  Уви, и той изчезва от живота й, разбивайки сърцето й. Разочарованието се отразява на самочувствието й като жена и на физиката й. Започва да пълнее.

През 1994 г. Ваня откликва в бенефиса, събрал и помирил групите „Тоника”, „Тоника СВ” и „Домино”. След бурния успех на юбилейните концерти се създава нова група – „Фамилия Тоника”, с членове от трите формации. И пак започват концертите, турнетата, записите.  През 1998 г. Ваня Костова за първи път композира песен. Това е песента по стихове на Петя Дубарова „Звезди в мойта нощ“. На „Бургас и морето“ същата година Ваня Костова печели първото място като автор на песента.

През 2001 г. на концерт в Зала 1 на НДК певицата обявява раздялата си с „Фамилия Тоника”. Несходството в характерите й със стожерите Ева и Гого се коментира като вероятна причина. Костова отново извисява глас в самостоятелни участия и песни. Желанието за синхрон с тембъра на други колеги намира този път с Мими Иванова и Роси Кирилова. Кръщават триото си „МВР” – абревиатура от Мими, Ваня, Роси.

Времето и силата на прошката успяват да излекуват раната от раздялата с „Тоника”. Чудото се случва в предаването „ВИП Брадър”, в чието издание от 2018 г. продуцентите нарочно събират Ева и Ваня. Търсенето на скандал е ескалирано от предварителни интервюта, от които са извадени реплики, достойни за словесна война. При все критичните ситуации в Къщата, двете гласовити дами не само, че не се изпокарват, както е заложено по сценарий, но се сближават. Една от причините е, че и двете вярват в Бог. Не може да се отрече и присъствието на общ дразнител в лицето на екстравагантния Кулагин. Отказвайки да търпи авторитети, нравът му способства за изглаждането на отношенията между славните певици. 

Участието в Брадъра е и последната крупна поява на Ваня пред публика. В последните години от живота й тя подновява концертите си с „Тоника СВ” в изначалния й състав – с Милица, Ралица, Драго и Тео. Те сега продължават без нея. На 6 май 2022 г. певицата си отива от сърдечен инцидент, потвърждава синът й Боби. „Имаше диабет, който доскоро не беше инсулинозависим, но в последно време се наложи да е на инсулин. Вдигаше кръвно, което се опитвахме да контролираме. Когато ставаше по-високо от обичайните стойности, веднага я настанявахме в болница, за да се погрижат за нея. Тази година отново заради увеличена кръвна захар – стигало се е до повече от 18, се наложи да лежи под медицински надзор”, изплаква мъката си младият мъж пред в. „Уикенд”. Синът, който наред с музикалните си занимания е действащ лекар, не приема, че поставянето на две ваксини срещу Ковид, който е прекарала, е ускорило сърдечната атака, погубила майка му.

„Според него внучката Ванеса е наследила нейното добро сърце и музикалност", разказва наследникът на Ваня Костова. „Надявам се да се превърне в част от четвъртото поколение певци в нашия род”, споделя Боби. Ангелски е пеела и майката на Ваня. От нея всъщност певицата научава красиви народни песни.

Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2022. HotArena | Всички права запазени