Фолкпевицата Рени: Няма да простя на бившия, той ме измами

26 Февруари 2020, 10:44


Рени Гайтанджиева е една от първите звезди в попфолка. Зад гърба си има успешна кариера както у нас, така и в Сърбия. Издава четири албума на сръбски, продуцирани от Лепа Брена. За няколко години изчезна от музикалната сцена, защото живееше в Израел с бившия си съпруг. Рени се върна у нас, където в момента сама отглежда двете си деца и дава нов старт на кариерата си.

- Рени, преди дни пуснахте провокативен статус в социалната мрежа по повод това, че сте първата попфолк певица, стъпила на голямата сцена в "Арена Армеец". Какво ви накара да напомните за това? Някой ви обиди или ядоса?
- Бях провокирана от задкулисни коментари по мой адрес. Хората обичат да говорят, в повечето случаи некомпетентно, с едничката идея да принизяват или омаловажават. Това няма как да се случи! Няма как да изтриеш творческия път на някой или да накараш хората да забравят. Излишно е да изброявам своите успехи на лица, за чието съществуване никой не знае, или на такива, които няма да стъпят на по-високо от дискотечната "сцена". Има една много хубава поговорка, че не е важно какво говорят зад гърба ти, а когато се обърнеш, всички да мълчат.


- С какво се промени попфолк музиката през годините? Усещате ли напрежение между наложилите се певици като вас и по-младите изпълнителки?
- Към днешна дата попфолк музика почти няма. Наложи се стил, който е една тотална смесица от жанрове и чието име не знам как да назова, независимо че се класифицира като така наречената "чалга". В най-силните години на тази музика се поднасяха мелодични песни с разнообразие от тематични текстове. Днес нещата са с краката нагоре - еднотипни мелодии, скандална визия, пеене на плейбек, а основното поле за изява са клубовете и дискотеките. За напрежение с по-младите си колежки не мога да говоря, защото реално аз нямам особен контакт с тях.

- Какво смятате за попфолк наградите, които се раздават ежегодно? Те ли са мерило за успех?
- Музикалните компании спряха да раздават статуетки, защото по непонятни за мен причини те водеха до конфликти. Раздаваха се цял куп излишни утешителни награди. Покрай тази борба за статуетки нещата дотолкова ескалираха, че днес вече няма такива, а популярно списание, което навремето обединяваше всички компании на сцената си, беше затрито за няколко дни.

- Вие имате успешна кариера и в съседна Сърбия. Чувствате ли се по-оценена там?
- Макар че сърбите са големи шовинисти, те ме приеха, усетиха енергията на моята музика и ме считат за техен изпълнител. Имам чести визити там по различни поводи и навсякъде ме спират за автографи и снимки. Голяма част от последователите ми в социалните мрежи са също от сръбската общност. Но така или иначе, аз съм българка и ценя както сръбската публика, така и българската. Щастлива съм, че имах шанса и късмета да творя за няколко държави и да оставя името си в историята на музиката.

- Сама признахте наскоро, че не сте в добри отношения с бившия си съпруг. Двамата преживяхте много и вие бяхте наранена. Вътрешно, в себе си, простихте ли му?
- Държа да отбележа, че не съм злопаметен човек. Смятам, че съм обичала и че съм била обичана до даден момент. В крайна сметка имам две деца от този човек и те са направени с любов. Не мога да кажа дали съм му простила или не, но със сигурност не мога да му простя, че децата ни страдат заради неговото поведение, тъй като няма елементарна комуникация помежду ни. Моите синове с нищо не са виновни и той няма право да избягва своята морална и бащинска отговорност към тях. Опитите ми да комуникираме в името на децата са повече от неуспешни. По този начин той вероятно мисли, че наказва мен, но де факто вреди само и единствено на тях. Няма как да му простя това!

- В момента имате ли човек до себе си? Търсите ли любовта, или чакате тя да ви намери?
- След горчивия опит с бившия ми съпруг станах доста потайна във връзките си. Имах човек до себе си доскоро, но по една или друга причина пътищата ни се разделиха. Към днешна дата сякаш искам любовта да ме намери, а не аз да я търся. И ако това се случи, едва ли ще бъде афиширана връзка. Така че, да, готова съм за любовта, чакам я и силно се надявам отново да кацне на рамото ми, за да ме понесе високо.

- Кое е най-важното, което трябва да научат синовете ви, за да пораснат достойни мъже?
- Достойните мъже днес са на изчезване, но аз се старая да посявам в тях арсенал от добродетели, за да изградя такива. Говоря си често с Борис и Аспарух, че те трябва да бъдат милосърдни и добри, да бъдат силни в трудните моменти и да ценят семейството и приятелите си. Малко известен факт е, че често вземам участие в благотворителни мероприятия, а децата ми са мои съмишленици.

- Трудно ли е сама да отглеждате децата си?
- Определено е доста трудно да бъдеш едновременно и майка, и баща. Естествено, липсата на единия или другия родител няма как да бъде компенсирана. Техният баща почти липсва при отглеждането им както физически, така и морално. Срещите им преминават набързо, в рамките на един обяд или вечеря. Аз съм инициаторът на всички техни екскурзии и забавления, аз полагам ежедневните грижи за тях. Старая се да давам не 100, а 1000% от себе си, за да знам, че те се чувстват добре, защото, когато те са добре, и аз съм добре.

- Бяхте част от известно риалити предаване в Сърбия - "Сватовница"? Ще ви видим ли и в някой наш формат?
- Бях изключително изненадана и щастлива от факта, че бях поканена да взема участие в няколко продукции. Всъщност всичко тръгна от участието ми в сръбските новогодишни програми, където пея всяка година. Първоначално бях специален гост в риалити предаването Parovi ("Двойки"), което е аналог на "Биг брадър". Веднага след излъчването му продуцентите от актуалното телевизионно шоу Provodadzija ("Сватовница") ме поканиха, за да съм основен гост по случай сръбската Коледа. Оказа се, че това е бил най-гледаният епизод в историята на риалитито. А по повод появата ми в български формат, не знам. За момента нямам предложения, но би ми било интересно да взема участие в "Като две капки вода" например.

- Подготвяте ли нещо ново в музикален план?
- Подготвям ударен попфолк хит в момента. Това ще бъде интересна колаборация с мой колега. Отделно подготвям и 3 парчета в едно по-ново поприще за мен. Тази година съм си обещала да бъда по-продуктивна, защото моята публика го заслужава.

- Чувствителен човек ли сте? Какво ви разплаква най-често?
- О, да! Чувствителна съм по всички въпроси, свързани с децата и пенсионерите. Това са най-уязвимите хора. Болно ми е, когато гледам безумията, които се случват в България по повод социалната ни система. Такъв парадокс няма никъде по земното кълбо! Работиш цял живот, плащаш данъци и накрая получаваш толкова, колкото да не умреш от глад.

- Има ли нещо, за което съжалявате и което бихте променили, ако можехте да се върнете назад?
- Единственото нещо, което бих променила в своя живот, ако можех, би бил моментът, в който се съгласих с идеята на бившия ми съпруг да замина с децата ни за Израел. Той така и никога не дойде, за да живее с нас. Остана в България, а ние трябваше да извървим целия път на адаптация в чужда държава, без да знаем език или да имаме опора до себе си. Това е основната причина да се разбие раят, който бяхме сътворили. Замразих кариерата си в името на семейството, а се оказа, че бях подведена и измамена.

Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
баста на чалгата
преди 3 години
-1
Писна ми от чалгарки.
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
о
преди 3 години
-1
Относно това, че "няма как да накараш хората да те забравят" - за това няма нужда да се полагат специални усилия, Рени. Хората така или иначе забравят по естествен път и без да ги кара който и да било. Просто това е естествения ход на нещата. И най-великите личности, духовни водачи, крале, светци, борци за свобода и каквото се сетиш, с времето биват забравени, изместени.. И само историците се сещат за тях, когато отворят някоя стара книга. Така че не се величай твърде с реплики като "оставих своята следа в историята на музиката" и прочие. Първо - музиката по принцип не е от нещата, които оставя кой знае какви следи, или поне не би трябвало, и особено пък ти - родена в България... реално още по времето на живота си ще бъдеш изместена и забравена и то вече се случва. Относно това как днешната музика даже не знаеш как да я наречеш, че била еднотипна, че била смесица от стилове... А накрая казваш, че сега ти самата преминаваш "3 парчета в едно по-ново поприще за мен".. чакай да се сетя - едва..
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
о
преди 3 години
0
едва ли е техно, джаз или нещо странно, със сигурност и ти ще се опиташ да яхнеш несполучливо вълната на модерната и популярна в момента музика. Казвам несполучливо, защото просто времето ти мина, както минава на всеки изпълнител, и не може да се върне. Човек трябва да може да приеме края, когато дойде. Музиката се нарича ПОП-/фолк/ - защото е ПОПУЛЯРНАТА за нашата страна и изобщо за Балканите музика, така че фолклорния обединяващ Балканите елемент винаги си го има. А ти уж все много плюеш по новата музика и новите стилове, но сега реално ще се напънеш и ти да се вредиш там. И реално само ще се изложиш с това, защото не подхожда на възрастта ти и на кариерния ти път до сега.


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2023. HotArena | Всички права запазени