Ще стане ли Иво Сиромахов шеф на БНТ?

https://hotarena.net/pod-pricel/shte-stane-li-ivo-siromahov-shef-na-bnt HotArena.net
Ще стане ли  Иво Сиромахов  шеф на БНТ?
Хората, които най-малко имат какво да кажат – не млъкват! Те просто не млъкват. Това е мнението на сценариста на Слави и негов достоен наследник на екрана от кабеларката 7/8 тв Иво Сиромахов, който също не млъква по нито една тема - от любовните отношения между партньори, през политиката, шоуто „Ергенът” и девствеността на Елвира, казусът с украинските бежанци и всичко, което би било тема номер едно в селска кръчма пред евтина пърцуца.

Вярата на Сиромахов, че именно той е предопределен от съдбата да има мнение по всевъзможни теми и да не млъква, преди няколко дни успя да унижи националната телевизия, работещите в нея и наистина да покаже защо съпругата му Зорница се представя с моминското си име Карамихова, посрамена да носи фамилията на пенкилер като бащата на децата й.

Сценаристът, актьор, писател, режисьор, театрал, драматург и всевъзможен пенкилер по всяка тема от деня преди броени дни се изгаври неслучайно с най-големия си мерак - заемането на поста генерален директор на БНТ. Уж като шега, Сиромахов, който е фаворит на началника си Слави Трифонов за нов управник на националната телевизия, представи комична програмна схема, насочена към реабилитирането на детското предаване „Сънчо” в ефира и тричасови монолози след новините на всеки политик, който има сили и достатъчно придихание, за да запълни подобно ефирно време.

Гаврата на Сиромахов идва на фона на действителните намерения на Слави именно той да бъде лансиран за нов директор на БНТ след като мандатът на Емил Кошлуков начело приключи. Самият Кошлуков не коментира Сиромахов, който нарече управляваната от него телевизия „батак”, а си замълча тактично. Съшото се очаква да направи и поредната личност, с която Сиромахов се подигра заради „новото си назначение” - императорът на чалгата инженер Димитър Димитров-Пайнера, който Сиромахов обяви, че ще наеме на новото си работно място.

„Поканих инж. Митко Димитров да заеме поста програмен директор на БНТ. Той е човек с голям творчески и управленски опит. Дълги години ръководи успешно както музикална продуцентска компания, така и частен телевизионен канал”, обяви Сиромахов. Сценаристът, писател, актьор, театрал, режисьор, политически и управленски критик и пословичен плагиат на чужди умотворения от години, така и не коментира официално слуховете, че именно той ще е номинацията на „Има такъв народ” за генерален директор, както и защо масово депутатите отказват да повярват в почтеността на кандидата на партията за шеф на БНБ Любомир Каримански.

Започнал от рубрика във вестник, харесан от Слави и препоръчан като съученик на Росен Петров и Ивайло Вълчев, години наред Сиромахов е едно от лицата на Трифонов и компания. Театралът има и двама сина - Мартин и Борис, като втория е тръгнал по стъпките на татко си. Борис се занимава с медии, има фирма за рекламни клипове и филми на свое име, както и собствен канал в „Ю Тюб”. Мартин пък, подобно на татко си Иво, е уреден на работа по втория начин - не защото е нечий съученик, а защото е син. Мартин е част от туристическата фирма на майка си Зорница „Старс травел”, заради която пък през 2011 година Би Ти Ви отнесе глоба от 3000 лева от тогавашния директор на Съвета за електронни медии Георги Лозанов за неправомерна реклама и подвеждане на зрителите.

Докато Борис живее във Великобритания, брат му Мартин работи за фамилното богатство. Съпругата на Сиромахов - Зорница, е дъщеря на военен летец и успешна бизнес-дама, която върти на малкия си пръст олисялия си съпруг, ако се вярва на клюката. След като няколко пъти го напуска заради афинитета му към чашката и дългокраките балерини от „Магаданс”, Зорница на този етап предпочита да не коментира нишо, свързано с половинката си, а годишнтият оборот на фирмата й от над 700 000 лева й стигат да не се тревожи дали наистина съпругът й ще получи поста генерален директор на БНТ.  Тя сама може да издържа цялото семейство, както и да дава заплати на още 15 души, сред които собствения й син.

Шуробаджанащината в живота на Сиромахов и в работната му среда не тревожат писателя, сценарист, актьор, драматург и последна инстанция по всяка тема. Като възпитаник на елитарната гимназия за древни езици и култура НГДЕК, сценаристът на Трифонов и водещ на вечеринките му мълчи за подозрителните си назначения в екипа през годините, но не и по всяка друга тема. От футбол - хобито на запаления и върл левскар, до политиката и чалгата, последната, която отрича да присъства в предаванията и песните на Трифонов, Сиромахов най се терзае, че българският народ е глупав и не вярва само на казаното от него във вечерното шоу на Слави.

„Паметникът на българската глупост го виждаме всеки ден в социалните медии, като гледам на какво базово ниво е масовата неграмотност, как лесно се доверяват на всякакви шарлатани, астролози, баячки, как няма елементарно критично мислено в голямо част от обществото - елементарна способност да се различава истината от лъжата, ни чака едно доста тревожно бъдеще. Социалните медии са компас, ориентир, аз черпя оттам много сюжети, трябва да заложим повече на образованието, на възпитанието, от малки децата да ги научим сериозни критерии как да възприемат информацията, ти трябва да се бориш с невежеството на хората, приемащи фалшивите новини за истински”, категоричен е Сиромахов.

Авторът на книги, подскачащи в жанровете от детски приказки през любовни романи е категоричен, че е надмогнал глупостта - а именно вярата. „Възпитан съм в критично мислене и рационализъм, така че нямам вярвания, убеждения и предразсъдъци. Смятам, че те са зло, родено от невежеството. Някои черти на характера са ми пречили в младежките ми години, но се оказа, че подлежат на промяна и самодисциплиниране. Говоря за черти като припряност, избухливост, прибързано вземане на решения. С годините успях да ги опитомя”, признава мераклията за стола на Кошлуков. Описва себе си като укротен плейбой, а творческите си напъни още в гимназията като подстрекател, момичетата да го харесват.

„Това, разбира се, страшно ме мотивира да пиша и за един месец написах около 30-40 пиеси. И всеки ден обожанието към мен растеше, а аз успях да изконсумирам това обожание”, казва 50-годишният сценарист. Слуховете, че Сиромахов, макар и женен, продължава опитите си да консумира внимание от дамите извън семейното ложе, накарали съпругата му Зорница да напусне лъскавия им дом в пернишкия „Ориндж каунти” – „Делта хил”. Заради работата си и напрежението с началник като Слави, Сиромахов често посягал не само към перото, но и към водката, която опитал за пръв път в бурните години на съученичество с Петров и Вълчев.

Самата Зорница категорично крие отношенията си с популярната си половинка, но мнозина признават, че Сиромахов е имал краткотрайни забежки именно заради любовта си към щерката на военния летец. При всеки опит Зорница да напусне дома им сценаристът забравял и сатира, и гаври, както и мнението си за мозъка на жените, и падал на коляно, за да върне обратно любимата си и доста заможна и независима половинка. Признава, че учи от децата си, които са далеч по-състрадателни от него, а театърът е първата му любов.

„Театърът се появи в живота ми в много ранна възраст, благодарение на майка ми, светла й памет. Тя беше забележителна личност, вкъщи винаги говореше за книги, изложби, театрални постановки. Заведе ме за пръв път на куклен театър още на тригодишна възраст. И аз бях смаян от тоя вълшебен свят. Изгледахме целия репертоар на софийския куклен театър, после почна да ме води и на постановки за възрастни. Бил съм може би на 7-8 години, когато гледахме великата „Лазарица“ на Радичков в Сатиричния театър с Григор Вачков. Това беше изумително преживяване”, спомня си Сиромахов.

Именно театърът го запознава и със Зорница, а кумове на сватбата са покойният вече актьор Чочо Попйорданов и Хилда Казасян. Те са малцината, които не са отнасяли гаври и подигравки от Сиромахов през годините, след като сценаристът се изгаври дори с близките си Росен Петров и Любен Дилов-син, а дори колегите му от ИТН отнесоха иронични коментари, че са забравили за въвеждането на мажоритарната система. Мнението му за „педерастията на Азис” и некадърността на Сергей Станишев стана най-коментираната тема за лошо възпитание от телевизионен ефир, а пренебрежението му към психичните заболявания - повод за масови критики. Слави Трифонов, разбира се, е извън кръга на ирония от страна на сценариста и дори го защити насред вихрещия се години наред скандал, че комичните прозрения на Сиромахов в шоуто на Слави са крадени поголовно от автори и блогъри. Тогава скандалът се развихри дотам, че ентусиасти дори настояваха крадецът да получи „Златен скункс” за плагиатство от „Господари на ефира”, а масово статусите на Сиромахов се оказваха долни кражби. Това никак не разстрои самочувствието на мераклията за БНТ, който обаче въпреки шегите така и не е уточнил ако бъде номиниран как наистина ще разходва космическата субсидия за националната медия, плащана от данъците на всеки български гражданин.

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.