СКАНДАЛ: Над 1 милион лева на певци се озоваха в личните банкови сметки на шефката на „Профон”

25 Април 2022, 15:00


За нечуван скандал в дружеството за колективно управление на авторски права „Профон” алармираха представители на музикалната гилдия. Изпълнителният директор София Щерева е заформила истинска драма, подобна на далаверата с магистрала „Хемус” и е изтеглила „на каса” сумата от 1,2 милиона лева от хонорарите на певци и композитори, след което ги е прехвърлила в 3 свои лични банкови сметки, а около 750 000 лева е прибрала в личен сейф.

 

Схемата лъснала в началото на миналата седмица, когато при рутинна проверка се оказало, че половин милион от средствата са заминали в личните сметка на директорката, а останалите 700 бона директно са заключени в депозитни касети, пак на името на Щерева.

Уличената шефка дала сравнително смисленото обяснение, че е предприела драстичния ход, тъй като от есента в банковия ни сектор вече има отрицателни лихви по депозитите на стойност над 200 000 леваи така музикантите де факто губели пари. Въпреки това дамата е тихомълком отстранена от длъжност, докато тече вътрешно разследване. Поводът - всяка транзакция над 40 000 лева трябва да бъде оторизирана от общото събрание, или поне от юридическия отдел и отдел „Разпределение” на „Профон”. Според източник на „Уикенд”, представител на музикалната гилдия, научил за случая, е пожелал да бъде сигнализирана и прокуратурата. От дружеството обаче отказват да дадат публична информация и провеждат свое „вътрешно разследване”.

Предстои номинация на нов изпълнителен директор на компанията, след като Щерева се задържа на поста 6 години и половина. Преди това тя работеше като продуцент във фалиралата ТВ 7. София Щерева се ползва с добра репутация в музикалния сектор, така че е озадачаващо защо е прибегнала до подобно своеволие, което може да й навлече сериозни юридически проблеми.

И още една връзка с позабравения вече беглец от правосъдието Цветан Василев, който също дръпна някой милион на каса, преди да забегне в Сърбия след фалита на КТБ - в банката му потънаха над 10 млн. лв. на „Профон” и „Мюзикаутор”. Въпросните пари са натрупани в двете дружества от 2000 година, а шефката на „Вирджиния рекърдс” Саня Армутлиева, която преди това ръководеше „Профон”,  продължава да мълчи какво се е случило с тях.

Дружеството повече от 20 години събира авторските права на изпълнителите и продуцентите от радиа, телевизии, ресторанти, хотели и пр. Годишно по сметките на „Профон” влизат десетки милиони, които би следвало своевременно да се превеждат на носителите на авторските права. От години певци се оплакват, че разпределението на сумите не е особено справедливо и няма прозрачност.

 
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2023. HotArena | Всички права запазени