Великата Цветана Манева и Азис с пророческо посление за омразата в „Позна ли ме?“

2780
10 Септември 2018, 14:03


Преди броени дни беше премиерата на новата песен на поп фолк певецът Азис - "Позна ли ме?" и очаквано веднага предизвика огромен интерес като всяка нова песен на Краля на поп фолка в последните години. Във видеото към песента участва друго доказано име - великата актриса Цветана Манева.

И докато заглавието към песента "Позна ли ме?" закачливо захваща мисълта на зрителя още от първата минута да успее да разпознае себе си в посланията на песента, то голяма част от публиката явно "не припозна" силата на идеите. Във видеото Азис обръща внимание на омразата между хората и вечното отричане на другия, сякаш личният Аз е по-висш, самата Цветана Манева се обръща към публиката с един монолог, който ще се помни дълго:

"Човешката природа е жестока
към всяка чужда грешка.
Различните са тук -
не са измислени.
И кой реши, че те са грешка?
Кой?
Отхвърляме ги, обругаваме ги
По тях крещим... защо?
Простаци ли сме,
невежи,
зли ли сме?
Или сме жестоки хора,
забравили, че са добри?"

И сякаш именно тези думи на Цветана са пророчески изказани предварително за това, което я чакаше след премиерата на песента.  Манева беше залята от омраза за участието си в поп фолк клип, едни съдеха актрисата заради фактът, че обръща внимание на един неприеман, различен стил, изпят от изпълнител от отричан етнос, други я нападнаха заради факта, че влага част от своето творчество и мисъл от театъра в проект на чалга Краля.

И точно в момента, в който си помислихме, че да се говори за толерантност и равенство е банално и излишно, не самият проект, а нападките след него добавиха смисъл на посланията на Кралицата на театъра и Кралят на един отречен стил. Нима Цветана не обяснява точно това на критикуващите я за участието си в този клип? "Различните са тук - не са измислени. И кой реши, че те са грешка?" пита голямата актриса и с тези думи дава отговор защо е преминала над предразсъдъците и е решила да участва именно в чалга клип. "Отхвърляме ги, обругаваме ги, по тях крещим...защо? Простаци ли сме? Невежи ли сме?". Още един отговор на Манева защо тя решава да излезе извън оковите на омразата и макар с ясното съзнание, че живее в един свят, в който за подадена ръка към различното ще получи само "един ръждясал нож", тя не се страхува да бъде различна.

Цветана Манева просто се снима в едно видео и проведе 30 секунден монолог, а умението й да вълнува създаде такава буря, която зареди посланията дори още по-силно. Кралицата на театъра не се свени да изрази позиция, да обгърне хулена идея и за пореден път показа, че именно смелостта й да бъде различна я прави толкова велика. И този проект няма да отнеме короната от главата на Манева, дори напротив, ще даде обяснение защо тя се намира точно там.  За неразбралите тя остави послание, което може би ще разберат след години, а може би ще е нужно и друга нейна наследничка в театъра, ако се роди такава, смело да припомни и след години на неразбралите, че не трябва да бъдем: "Жестоки хора, забравили, че са добри."
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
Точно казано
преди 3 години
-4
За първи път статия с такъв смисъл и нищо жълто, много точно казано
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
Smeshka
преди 3 години
-4
Е, жестока статия - толкава проста е, че всички, които я четохме се смяхме на глас. Цяла България във всички форуми пише, че по-долна помия не е излизала в клип, а вие правите поклон на две недоразумения...
Снежи
преди 3 години
-4
Не разбирам защо нападнаха Манева, жената обяснява защо е там, не е жестока към различните
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2021. HotArena | Всички права запазени