19-годишният илюзионист Старбой Айвън: Мечтая „България търси талант“ да ме изстреля към Лас Вегас

24 Февруари 2022, 11:06


„Усещането на сцената на „България търси талант“ беше вълшебно, зареждащо и страшно емоционално. Прекрасно е да видиш публиката на крака и да чуеш чудесните коментари на журито. Това ми дава стимул да правя още по-хубави и зрелищни номера. Мечтата ми ceгa е да имам свое уникално магическо шоу, което да пробие в Европа и да достигне Лас Вегас.”

 

Това сподели пред „България Днес“ 19-годишният илюзионист Старбой Айвън. В неделя вечерта той изуми публиката и журито на шоуто, изпълнявайки изключително опасен и светкавично бърз номер със своя асистентка на сцената на риалити формата. След като бе затворен в специална сфера, девойката се качи върху нея с огромно черно наметало. За броени секунди двамата си смениха местата. Иван изскочи над сферата във форма на обърната пирамида, а асистентката се озова затворена в нея. Публиката стана на крака и дълго аплодира брилянтно изпълнения номер, а проф. Тодор Кантарджиев, Николаос Цитиридис, Катето Евро и Евелин Костова единодушно подкрепиха талантливия илюзионист, пращайки го напред в надпреварата за любим талант на България.

 

„Тази илюзия, чийто ефект наричаме метаморфоза, е една от най-бързите в целия свят. В България няма по-бърз от мен в този номер, а на Балканите са малцина. Искам да показвам на хората бързите метаморфози и те да нямат време да реагират, казвайки само „уау”. Загатнах какво да очакват зрителите. Искам те да стават свидетели на още по-зрелищни и сложни илюзии“, разкрива още младият мъж, чието име е Иван.

 

 За да достигне такова ниво на изпълнение, му коства много усилия, лишения, упражнения и травми. „Паднах от метър и половина по време на репетиция. Раних много тежко крака си и месец и половина бях обездвижен. Случи се преди много важен фестивал в Милано. Бях първият българин, избран измежду десет млади илюзионисти в цял свят да се състезаваме помежду си. Бях на 17 години и имах две седмици да наваксам пропуснатото. Успях и станах четвърти“, споделя Иван.

 

Цели 10 години той се занимава с магическо изкуство и се подготвя за коронния си номер в „България търси талант“. „Тръгнах от школа за циркови изкуства в София на 7 години. Това ми бяха първите стъпки. Родителите ми видяха, че много ме влече магическото изкуство, и ме записаха. Близо 4 години бях в нея. Тогава се запознах с много родни илюзионисти и започнах професионално да се занимавам“, връща лентата назад Старбой Айвън. Всички негови костюми досега са шити по поръчка.

 

„Родителите ми искаха всичко да е изпипано и на ниво. Реквизитите са купувани от магични магазини. Израствайки и вдигайки нивото, сформирахме наш екип от 10 души. Работим с пиротехници, асистенти, шивачи и т.н. Много трудно се намират хора, които да го правят с население. И да се довериш на някого, казвайки му тайните, но нашите хора се раздават на 100%“, добавя илюзионистът.

 

През годините репетициите са по строго определен график, а усърдната работа довежда до отварянето на първата фабрика за илюзии у нас. В нея всички дрехи и реквизити се създават по мярка на Иван и неговите асистентки. А други директно се поръчват от чужбина заради авторски права.

 

„Моята мечта е мой самостоятелен спектакъл във Вегас. Но преди това трябва да премина през много други места. На 12 години бях първият и последен български представител на цирковата „Евровизия“. Бяха избрани 15 млади таланти от цяла Европа и изнесохме представления в Женева. Циркът беше пълен, излъчи се и в България. Уникална чест за мен бе на такава крехка възраст да бъда избран да представям България“, споделя още Старбой Айвън.

 

През годините илюзионистът участва във фестивали по цял свят, побеждавайки представители на САЩ, Русия и други колоси. „Аз съм перфекционист и никога не се задоволявам с нещо базово. Научил съм илюзията, но искам тя да става още по-внушителна. Превръщам я в моя професия, обичам магията. Тя е моят живот и призвание“, категоричен е той.

 

Целта пред илюзиониста, преди да достигне САЩ V със свои спектакъл, е да измисля свои илюзии. „Много съм щастлив от коментарите на журито и се възхищавам от обективното им мнение. А за следващия кръг се надявам да бъдат още по-смаяни“, казва още Иван.
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2022. HotArena | Всички права запазени