Ивана: Научих се да казвам „Не!” и изчистих плевелите от живота си

14 Юли 2019, 15:06


Как с времето една жена не само че не остарява, а и започва да изглежда все по-добре, по-жизнена и привлекателна? Отговорът на този въпрос знае фолк звездата Ивана. С всяко свое появяване пред публика в последните месеци тя изумява с все по-впечатляваща външност и широка усмивка, която като че не слиза от лицето ѝ, видя HotArena.

Прави впечатление и фигурата на изпълнителката, която се доближава до идеалните марки от началото на нейната кариера. Оказва се, че всичко това е резултат от цяла нова философия, към която Ивана се придържа. В основата ѝ са две прости правила: да се освободиш от всичко излишно в живота си и да поставиш самия себе си в центъра са собствената си вселена.

„Най-после се научих да казвам „Не!” на нещата, които ми пречат, и „Да” на всичко хубаво в живота си!” Това споделя Ивана пред „Уикенд”, разкривайки новите си житейски принципи. И с усмивка добавя, че вече наистина се чувства напълно променена и освободена от оковите на предишния си живот.  Преди време звездата сподели пред вестника, че с години се е борила с излишните си килограми, докато лекарите разберат, че те всъщност идват от проблеми с щитовидната жлеза. Сега тя е убедена противница на диетите и въпреки това е стройна като момиче. Ключът към загадката е в собствения ѝ душевен мир.

„Когато се научиш да казваш „Не”, когато си знаеш мястото и си се убедил, че в твоя собствен живот няма нищо по-важно от самия теб, сякаш и тялото ти влиза в хармония. Казват, че задържането на килограми било преграда, която слагаш между себе си и външния свят. Все едно да искаш да се скриеш зад храната. Може би в някакъв етап от живота си не съм изразявала своята липса на удовлетвореност от нещо или някого и това е било преглътнато чрез повече храна. В никакъв случай не искам да се оневинявам, че не съм живяла здравословно, но основното, което ми е липсвало, е баланса и уважението към самата мен”, споделя още певицата. Според нея зад всяка зависимост, включително и тази към обилното хранене, стои психологически проблем – нещо, което не можеш да изкрещиш дори пред самия себе си. „Когато разрешиш този проблем, тялото вече няма нужда от презапасяване и всичко се оправя. Сега, когато не спазвам никакви диети, нямам никакви проблеми с тялото си”, убедена е звездата.

Още преди време тя започнала да разчиства всичко, което ѝ пречи – и хора, и предмети, и чувства, за да освободи място за нещо по-добро. И животът ѝ действително се променил. „Всичко тръгва, когато изчистиш плевелите и спреш да правиш нещата на всяка цена. Сега не казвам „Нужна ми е нова песен и затова ще я направя!”, а се оставям на душата си и на своите усещания. Ако трябва, цял ден ще спя, ако трябва, 24 часа ще работя, но само ако го почувствам като нужда. Вече намирам време, в което да се отпусна, да дишам спокойно, да се обадя на близки хора и приятели, да се забавлявам. Много хора отпаднаха от живота ми бавно и постепенно. Те ли се оттеглиха, аз ли ги отблъснах, или се промених така, че вече да ги няма, не знам, но просто се освободих от тях. Дори телефона си чистя всеки ден от неща, които не ми носят добра енергия. Изчистих си дома, изхвърлих купчини стари дрехи. Имах привързаности и към спомени, от които просто се освободих. Имаше например рокли, които не обличах, но пазех, защото ги свързвах с някакви специални моменти в живота си. Скъпи, лъскави... Е, вече ги няма. Трябва ми свежа енергия и чистота! Най-трудно е с изхвърлянето на лошите чувства. За да се освободиш например от усещането за негодувание, първо трябва да простиш”, разказва още Ивана, цитирана от "Уикенд"

Как е стигнала до този път, по който днес върви?

„Никога не съм ходила на психолог, много отдавна четях книги на тази тема, но спрях, защото в тях има противоречия и човек трябва да е изключително внимателен, за да не влезе в крайности. Забелязвам например, че някои хора изведнъж решават да живеят супер здравословно, което отнема цялата им енергия. За мен да мислиш постоянно колко калории има в храната ти и дали в нея се съдържа глутен, е пълна загуба на време. Ако ми се яде хляб или шоколад, ще хапна, но малко. Единственото, което все още не мога да направя, е да вляза в залата и да започна да спортувам. Все не намирам време, а и моге би не съм достатъчно мотивирана. Но някой ден и това ще стане”, убедена е звездата.

Всъщност тя е авторът на новата си житейска философия. Принципите, към които се придържа, са резултат от личния ѝ опит. „На принципа проба-грешка съм открила какво работи за мен и го прилагам. Опитвам се да съм в хармония със себе си, но не знам дали някой може да постигне такова нещо в пълнота. Това е катарзис, който не се случва изведнъж. Не е било „събудих се и станах нова”, признава още звездата, окичена с титла Певицата на народа.  

Дали е имало сърдити сред хората, които е отблъснала? Едва ли. Тя е намерила естествен и много деликатен начин да се освободи от тях, без да ги обиди. „Преди 2-3 години например нямаше вечер, в която да не съм на работа и да остана вкъщи. Вечно бях по нощни клубове и дискотеки. Обаждат се приятели, канят ме, аз слагам поредния кат дрехи, освежа грима си и излизам. Но след това се прибирам вкъщи, обърнала 2-3 чаши вино и изпушила кутия цигари и душата ми не е пълна. Напротив, натоварено ми е, чувствам се изтощена. И започнах да измислям причини да не излизам. Реших, че вместо да си губя времето, мога да се наспя, да стана на другия ден в 9 сутринта и да свърша всичко, което имам да свърша. Започнах да ставам рано, да си подбирам ангажиментите така, че почти съм игнорирала нощните клубове, които не са моето място – аз не ги искам и те не ме искат. Като се събудя в 8 и половина или 9, си казвам: „Виж ти! Светът бил много различен!”. Преди това по правило ставах към 13 часа – няма как, когато си легнал най-рано в 3-4 след полунощ. Върша 1000 неща, имам време за всичко! Преди ставах в ранния следобед, докато пия кафе, докато се разсъня и си взема душ, станало 5 – денят свършил, пак тръгвам на работа, въртя се в омагьосан кръг и се чудя защо нямам вдъхновение. Сега съм активна от сутринта, мозъкът ми е отпочинал. Започнах и да си лягам в по-разумни часове, а не сутринта, както преди. Нямам ли работа, най-късно в полунощ съм в кревата”, разказа още звездата. Всъщност цялата положителна промяна в нея започнала, когато решила да смени режима на съня си. „Освободи ми се време, имам кога да работя и кога да си почивам, че даже успях да изгледам сериала „Чернобил”, който ме втрещи!”, усмихва се Ивана.

Отношението ѝ към работата също се е променило. И там тя се води от личните си усещания и е готова дори да изгуби пари от ангажименти, ако усеща, че те ще бъдат в разрез с вътрешния ѝ мир. „Сега например валят предложения за участия в предизборните кампании наесен. Но аз бих сложила името си само в полза на хора, които познавам и на които вярвам. Не бих пяла за всеки, готов да плати, нищо, че губя пари, ако откажа. Ако не вярвам на кандидата, който ме кани, ще му кажа „Не!”, категорична е звездата, която с годините си и изградила име почти на легенда.
Тя признава, че все още не е извървяла целия път на промени в живота си. „Процесът на моето пренастройване продължава. След 2-3 месеца може би ще мисля по друг начин, но пак ще бъда вярна на своите усещания”, убедена е поелата по нов път Ивана.
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2022. HotArena | Всички права запазени