Гениалният Стефчо от „Талантите“ е щастлив, че има двойка на изпита в Музикалното

22 Май 2022, 14:25


Удоволствието от работата води до съвършенство в нея, е казал Аристотел. А малкият гайдар Стефан Иванов доказва, че пътят към съвършенството не винаги е дълъг, стига много да обичаш това, с което се занимаваш. Едва 6-годишно, момчето показа виртуозни умения с гайдата в шоуто на Би Ти Ви „България търси талант” и грабна победата в него, както и голямата награда от 50 хиляди лева. Парадоксалното обаче е, че малко преди големия финал на шоуто миналата неделя талантливото дете е скъсано на приемен изпит в Музикалното училище в София.

 

„Свиря, откакто съм се родил”, казва Стефчо, щом го попитат кога за първи път е взел гайда в ръцете си. Още с появата си на кастингите за „България търси талант” детето взима ума на жури и публика със своите умения, на които дори професионални музиканти могат да завидят. Цяла България оценява неговия талант, а на финала на шоуто всеки трети, взел участие в зрителския вот, чрез който се определя победителят, дава гласа си за чаровното гайдарче. Оказва се обаче, че талантът му, която е очевиден за всички, е останал скрит за преподавателите в Музикалното училище в София. Детето се е явявало на приемен изпит там и е получило двойка, разказва баща му Георги малко преди финала на шоуто. Той също е гайдар.

Наесен Стефчо трябва да е първокласник. Баща му, който вижда неговите музикални заложби, решава от рано да го насочи към Музикално училище. Детето му свири, откакто се помни, отделя поне по час на ден за това занимание, много обича гайдата и българската народна музика и научава за седмици неща, които на други хора отнемат месеци и дори години. Ето защо човекът смята, че шансовете му за престижното школо са много добри. Понеже приемният изпит е със солфеж, Стефчо се подготвя за него, като взима специални уроци. Когато обаче се явява на изпита, го късат. „Оказа се, че не е лесно в това училище да влязат таланти, които нямат допир с учителите в него”, обяснява бащата. Той е убеден, че причината за слабата оценка не е в отсъствието на музикални заложби у малкия гайдар. Смята, че е ако е взимал частни уроци при преподавател от школото, мястото му там е щяло да бъде гарантирано. „Моите поздравления към учителя, който го е изпитал! Двойка да пишат на това музикално дете е подигравка!”, ядосва се до ден днешен бащата. Той не съжалява, че Стефан му не е приет в специализираното училище, нито е очаквал да му пишат шестица, но двойката му се е сторила напълно неприемлива. „Поне тройка да му бяха писали!”, коментира бащата.

Детето обаче не се притеснява. То дори е било доволно, че са го скъсали, защото не искало да учи в Музикалното. Неговият учител по гайда – Костадин Атанасов от ансамбъл „Филип Кутев”, също не вижда нищо фатално в това, че не са го приели. Нито го приема като оценка за общите му музикални заложби. „Стефчо не е държал изпит по гайда, а по солфеж. Той е много труден и се изисква дълга подготовка, за да го вземеш. Това, че детето не се е справило, не трябва да го притеснява”, убеден е музикантът. Той свири с бащата на Стефан от 10 години. Когато детето било съвсем малко, си играело с гайда, наблюдавайки репетициите на двамата музиканти. От време на време му се приисквало да пробва да свири и то. Тогава вдигало ръчичка и молело да му покажат как се прави. Така постепенно усвоило тайните на гайдата. „Много бързо усвои спецификите на инструмента”, разказва бащата. На своята съвсем крехка възраст детето вече има професионални участия, а публиката го зарежда с енергия и желание за изява. Когато излиза на сцената, все по-често е водеща фигура, а баща му изпълнява поддържаща музикална роля.

И макар че хората се възхищават от таланта му, Самият Стефчо като че ли все още не осъзнава колко голям е той. Детето просто се радва на музиката и на публиката, която му ръкопляска. Често свири на децата в детската градина, която посещава. Те много харесват изпълненията му и споделят, че са гласували за него в шоуто. Какви са плановете на гайдарчето за бъдещето? То иска да учи, да се ожени и да работи. Засега се колебае между две професии – зъболекар и учител по гайда. Най-вероятно ще започне да пътува повече с влак, защото влаковете много му харесват, а никога досега не се е водило във влак. С времето може да му хрумнат и други идеи. Едно обаче е сигурно от сега – музиката ще остане в сърцето му, писа Уикенд.

Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2022. HotArena | Всички права запазени