Как да изберем влагоуловител?

04 Януари 2022, 17:06


За да се избегне появата на конденз и мухъл в дома или други жизнени пространства, е важно да се поддържа нормално ниво на влажност във въздуха. Вентилацията не винаги се справя с това, така че на помощ идва така нареченият влагоуловител.

 

Влагоуловителят може да премахне излишната влага от въздуха. Тези устройства работят по различни начини.

 

Има такива, които използват адсорбиращ диск. Десикантният изсушител е подходящ за помещения, където отводняването е невъзможно, например за промишлени пространства. Като минус можем да отбележим, че често ще трябва да се сменя пълнителя в дисковете.

 

Някои влагоуловители отвеждат влагата от помещението по принципа на климатика – те изтеглят и охлаждат влажния въздух вътре. В домовете най-често се монтират кондензационни такива. Кондензатът се съхранява в контейнер или се изхвърля в канализацията. Плюсът е, че това е един от евтините видове влагоуловители. А минусът, че трябва да направите дренаж или постоянно да изливате вода от контейнера.

 

Универсален вариант е комбинираният влагоуловител. Влагата в него пъво кондензира, а след това се абсорбира от адсорбента. Тази опция е много по-удобна, тъй като може да се използва във всякакви помещения.

 

В жилищни сгради се монтират битови влагоуловители. Те са доста компактни и мобилни. Всеки ден такива устройства абсорбират от 12 до 50 литра влага от въздуха. Удобно е, че някои модели имат вградени филтри, които премахват праховите частици от въздуха. По-мощните модели могат да работят една седмица, премахвайки стотици литри влага от въздуха на ден.

 

Как да инсталирате влагоуловител?

Някои модели са обемни. Когато избирате, си струва да помислите къде ще бъде разположен, за да го прикриете успешно или пък да е с модерен дизайн, който да се впише хармонично в интериора.

 

В зависимост от размера на устройството, то може да бъде окачено на стена, поставено на пода или дори на маса – последното се отнася за тези влагоуловители, които са най-компектни.

Подовите модели пък са мобилни, могат да се преместват из къщата. Монтираните на стена най-често са неподвижни.

 

Монтажът зависи и от теглото на устройството. Домакинските модели тежат до 50 кг.

 

Каква е оптималната производителност

Изборът на влагоуловител се основава на размера на помещението. От това ще зависи производителността на устройството. Ако купите твърде слаб изсушител, той ще изразходва много енергия и ще работи бавно. Ако пък вземете твърде мощен, той може да изсуши твърде много въздуха стаята, да изразходва много електричество и да вдига много шум.

 

Можете да изчислите производителността с помощта на формулата. За да направите това, трябва да умножите обема на стаята, която ще трябва да се източи, с един и половина и да разделите на 1000.

 

Важно е да се вземе предвид не само площта на стаята, но и нейното предназначение. Факт е, че средната влажност на въздуха в апартамент и в работилница с една и съща площ ще се различава значително. Домакински изсушител, предназначен за 100 m 2 , може да отстрани до 30 литра вода на ден, устройство за кухни в кафенета - около 300 литра, устройство за басейни - до 1000 литра.

 

Влагоуловителят трябва да бъде избрано в зависимост от стайната температура. Ако температурата на въздуха в стаята постоянно пада под 18 градуса, трябва да помислите за покупка на някой от студоустойчивите модели.

 

Някои влагоуловители имат повече функции. Така например, те могат да ароматизират и йонизират въздуха, да променят качествения му състав. В първия случай такъв въздухът става по-приятен за дишане, а във втория – много полезен.

 

На какви характеристики си струва да се обърне внимание

Мощността на домакинския влагоуловител варира от 250 до 500 W, така че може да се включи в контакта. Ако устройството има колела, можете да го премествате свободно из помещението.

 

За да не изсушавате въздуха, можете да закупите модели, които са оборудвани със сензор, показващ влажността на въздуха, таймер, цифрова система за управление и различни вентилатори. С помощта на функцията хигростат можете да регулирате работата на уреда, за да поддържате желаното ниво на влажност в помещението.

 
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
е
преди 3 седмици
0
Влагоабсорбатор се казва.
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2022. HotArena | Всички права запазени