Как работят прахосмукачките? (Науката зад тях)

292
30 Септември 2021, 16:33


За да изберете от най-добрите прахосмукачки за вашия дом, трябва да знаете как работят те. Домовете през XXI век са пълни с десетки уреди и джаджи, но прахосмукачките са едни от малкото, без които повечето от нас просто не биха могли да живеят. Имаме нужда от едно завъртане из къщата с прахосмукатата, за да се отървем от финните частици прах.


Всички знаем, че прахосмукачките изсмукват мръсотията, но как точно работят те? И по какво се различава съвременната циклонна прахосмукачка от стария тип прахосмукачка с торбичка? Нека разгледаме въпроса отблизо!

 

Защо са наречени прахосмукачки?


Наименованието "прахосмукачка" е малко условно, когато става въпрос за разбиране на начина на работа на машината: прахосмукачките работят чрез засмукване. ("Прахосмукачка" всъщност би било по-добро име от "прахосмукачка", тъй като в действителност няма вакуум. Има разлика в налягането на въздуха, но никъде няма абсолютен вакуум.)


Изобретени през 1901 г. от британски инженер, първите електрически прахосмукачки са били прости смукателни машини с четка и смукателна глава отпред, мотор в средата и торба отзад. Когато ги включите, двигателят започва да работи, засмуквайки въздуха и мръсотията и издухвайки ги в торбата.

Процес на работа на прахосмукачката

 

Тази диаграма обобщава какво се случва в обикновения вакуум:

Картина, показваща основния процес на почистване в обикновена прахосмукачка с торбичка.


 

 

  1. Електрическият извод подава енергия на електродвигателя на прахосмукачката.
  2. В една типична прахосмукачка електрическият двигател е с мощност около 500-1000 вата, така че използва от пет до десет пъти повече енергия, отколкото една лампа от стария тип (с нажежаема жичка).
  3. Гуменият ремък (син), задвижван от електродвигателя, завърта четките и биещите елементи на валяка в предната част на машината.
  4. Енергичните удари и четки разхлабват мръсотията от килима или мокета.
  5. Вентилаторът, прикрепен към електродвигателя, засмуква въздуха и разхлабената мръсотия през предната част на машината.
  6. Мръсният въздух преминава през задната част на машината, като охлажда електродвигателя при преминаването му.
  7. Мръсотията се улавя в долната част на торбата за мръсотия (която може да бъде единична торба от плат или хартиена торба за еднократна употреба, закрепена в торба от плат).
  8. Относително чистият въздух излиза от задната част. Обърнете внимание, че изходящият въздух е много по-топъл от входящия, защото е поел отпадната топлина от електродвигателя.

 

 

Как работи прахосмукачката без торбичка?


Повечето съвременни най-добри прахосмукачки са се отказали от торбичките и вместо тях използват лесни за изпразване пластмасови контейнери. Това означава, че те трябва да използват филтри, за да отделят праха от въздуха (което е задачата, която преди вършеше торбичката). Ето как изглежда типичната модерна прахосмукачка Electrolux без торбичка. Ще забележите, че въздушната струя, която съм обозначил с голяма жълта стрелка, е линейна (права линия) от маркуча отпред до решетката отзад, точно както е в почистващите машини със стари торбички.

Основни части на прахосмукачката


Първо, нека набързо разгледаме основните части, които ще намерите в един от класическите ранни модели: изправящата се най-добри прахосмукачки. Те разполагат с четка и въздухозаборник: Въртящата се четка под тази лента разхлабва мръсотията в килима, за да може засмукването на прахосмукачката да я издърпа. Това е почти същото като при обикновената прахосмукачка. Регулиране на височината: Позволява ви да използвате прахосмукачката върху твърди подове, килими и други повърхности. Когато прахосмукачката е изправена, въртящата се четка е изключена. Вместо това въздухът се засмуква през удължителния маркуч в горната част на машината.

Референции

https://zora.bg/article/kratko-rakovodstvo-pri-izbora-na-prahosmukachka

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%80%D0%B0%D1%85%D0%BE%D1%81%D0%BC%D1%83%D0%BA%D0%B0%D1%87%D0%BA%D0%B0

 
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2021. HotArena | Всички права запазени