Настояще и бъдеще на графичния дизайн

359
11 Март 2021, 10:27


От древността се е запазила безсмъртната мисъл на Конфуций „Намери си работа, която ти харесва, и никога няма да ти се налага да работиш.“ Професията на графичния дизайнер е мечтана и желана от много хора. Не случайно я има като специалност в много университети и други учебни заведения, както държавно финансирани, така и частни. Има и образователни центрове като компютърно образователен център PROGRESS, където можете да придобиете нужните знания и квалификация. Но преди да го направите е хубаво да се запознаете с важните аспекти от тази дейност и професия, с настоящето и перспективите в близкото бъдеще, за да прецените виждате ли себе си успешно реализирани в тази толкова интересна и многообразна, но и изключително конкурентна сфера.

Неизбежния въпрос какво всъщност е графичният дизайн има много отговори и нека да поразсъждаваме върху някои от тях. Художествените реклами, грабващите окото уебсайтове, предпечатната подготовка на списанията – всички те са продукти на графичния дизайн. Но тези примери са само част от цялостната концепция.  Тук можем да включим още много: плакатите, инфографиките, кориците на книгите, етикети на продукти, логата, визитките, графичното оформление на уебсайтовете, интерфейса на мобилните приложения и всички други софтуери – списъкът може да бъде продължен и допълван непрекъснато. Всички тези примери и факта, че те не изчерпват понятието означава, че дефиницията за графичен дизайн не може да бъде еднозначна. Тя и едва ли може да бъде изчерпана в една статия. Доказателството за това твърдение са множеството статии по въпроса.

Все пак, в следващите редове ще се постарая да направя доста подробно описание на понятието, както и възможностите за кариера в тази сфера и след като прочетете тази статия, сами може да направите извод за себе си желаете ли да се впуснете във вълнуващото приключение, което е всъщност кариерата на графичния дизайнер

 

Първо, какво е графичен дизайн?

Според Американския институт по графични изкуства (AIGA) графичният дизайн се определя като "изкуството и практиката на планиране и проектиране на идеи и преживявания с визуално и текстово съдържание". С други думи, графичният дизайн предава определени идеи или послания визуално. Тези визуални ефекти могат да бъдат толкова „прости“, колкото и лого на компания, или толкова сложни, колкото оформленията на концепция за дизайн на уебсайт.

Графичният дизайн може да се използва от компаниите за популяризиране и продажба на продукти чрез реклама или чрез уебсайтове,  да се представи сложна информация по смилаем начин чрез инфографики или от фирмите да развият идентичност чрез брандиране.

Важно е също да се помни, че , въпреки че много проекти имат търговски цели, като реклами и лога, графичен дизайн се използва и в други контексти - често се създават  творби само като средство за художествено изразяване.

Основни постулати на графичния дизайн

За да се разбере по-добре значението на графичния дизайн, е важно да се запознаем с елементите и принципите на графичния дизайн. Елементите се използват като допълващи се или като контрастиращи един на друг, за да се създадат визуално впечатляващи и въздействащи продукти.

Елементите са:

 • Цвят
 • Форма
 • Линия
 • Размер
 • Пространство
 • Текстура

Графичните дизайнери също се придържат към основните принципи на дизайна, които са по същество набор от насоки, които им помагат да постигат ефективни и балансирани композиции.

Тези принципи на графичния дизайн включват:

 • Баланс
 • Контраст
 • Акцент
 • Движение
 • Пропорция
 • Ритъм

Чували сте старата поговорка, че "правилата са за да бъдат нарушавани", което със сигурност може да се каже и в този случай. Но един добър графичен дизайнер трябва първо да разбере тези принципи и правила, преди да вземе съзнателно решение да ги наруши. Тези правила са обект на много курсове по графичен дизайн, които се предлагат от много образователни центрове.

Видове графичен дизайн

Както вече споменахме, графичният дизайн има много аспекти, вариращи от предпечатна подготовка и уеб дизайн до анимация и движеща се графика.

Ако преди 30 години бяхте поискали от някой да ви дефинира какво е графичен дизайн, отговорът вероятно щеше да е насочен към предпечатната подготовка на списания или плакати на филми или други печатни реклами, етикети, опаковки и т.н. Сега живеем в дигиталната ера и в нея се зародиха нови типове графичен дизайн, които набират скорост и продължават да се развиват. Разбира се, няма как те да не са свързани с напредъка на новите технологии. Ето един поглед на някои от тези видове графичен дизайн:

 • Уебдизайнът включва създаването на привлекателни и интуитивни уеб страници за потребителите. Това обхваща цялостното оформление, цветовата схема и навигацията.
 • Дизайнът на потребителското изживяване (User experience (UX) design ) е фокусиран върху гарантирането, че даден уебсайт или приложение са лесни и удовлетворяващи за използване. Графичните дизайнери, които се занимават с него трябва да се погрижат да подобрят стойността, използваемостта, удовлетвореността и да накарат потребителите да искат да ползват редовно дадения продукт.
 • Анимация или т. нар. Motion graphics design се занимава с визуални и специални ефекти в телевизията, като например „шапките“ на всяко предаване, също и със създаване на клипове, филми, видео и компютърни игри. В частност моделиране на героите и обстановката.

 

Най-търсени работни позиции в областта на графичния дизайн

С технологичния напредък и появата на новите видове графичен дизайн, неизбежно се появява и търсене на нови работни позиции за графични дизайнери.

След кратък анализ в популярните сайтове за работа и преглед на стотици обяви в областта на графичния дизайн, се откроиха най-търсените работни позиции към този момент:

 • Графичен дизайнер (Graphic designer)
 • Дизайнер на потребителско изживяване (UX) (User experience designer)
 • Уеб дизайнер (Web designer)
 • Художествен ръководител (Art director)
 • Творчески директор (Creative director)

Както можете да видите, веднъж въоръжени с подходящи знания и обучение, има няколко опции за реализация в тази сфера. Вие ще имате възможност да изявите таланта си и развиете кариера в направлението, което най-добре пасва на вашите индивидуални интереси.

Популярни инструменти за графичен дизайн

Сега, след като вече знаете какъв тип работни места има и каква специализация очакват работодателите, полезно е да се запознаете с основните инструменти, които биха помогнали на всеки графичен дизайнер да си свърши работата. Един от най-основните и най-евтини инструменти, които дизайнерите използват е скицникът. Те често първо скицират идеите си или черновите на проектите си на хартия, преди да се обърнат към компютъра или графичния таблет, за да довършат процеса.

Въпреки това, компютрите и софтуерът за дизайн са от съществено значение в днешните дигитални времена, дори ако проектирате за предпечат и печат. И докато компютърната конфигурация по-скоро е въпрос на лични предпочитания, то когато става въпрос за софтуер, продуктите на Adobe като Photoshop, Illustrator и InDesign са опорни среди в света на графичния дизайн. Не че не съществуват аналози  с отворен код, които не изискват плащане, но безспорния лидер и този, който е двигателя в областта на дизайна към този момент е Adobe. Затова, задължително отделете средства и време да се образовате и обучите в използването на тези продукти.

И накрая, идеите и вдъхновението са това, от което се нуждае един графичен дизайнер. Концепциите и идеите първо трябва да се зародят в главата и да се скицират на хартия, а след това компютърът трябва да се използва като инструмент, за да се вдъхне на тези идеи истински живот.

Графичните дизайнери придобиват вдъхновение от света около тях, така че ако се притеснявате, че не сте достатъчно креативни, излезте навън, наблюдавайте света около вас, обсъждайте с приятели, взаимствайте идеи от интернет – той е пълен с дизайнерски блогове и специализирани социални мрежи.

Създайте бъдещето си на графичен дизайнер

Какво точно е графичен дизайн? Както току-що научихте, няма универсално определение за това. Има безброй начини да използвате графичния дизайн за решаване на бизнес проблеми или предизвикване на вдъхновение. От вас зависи да определите какво означава графичен дизайн за Вас и вашата бъдеща кариера.

Безплатнa консултация за това, как бихте могли да започнете кариера, като графичен дизайнер или да започнете обучение по графичен дизайн, бихте могли да намерите на www.progressbg.net
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2021. HotArena | Всички права запазени