Първият сенсей на премиера: Кирил Петков има кафяв колан по карате СНИМКИ

05 Януари 2022, 12:09


Кирил Петков има кафяв колан по карате!

Това разкри пред "България Днес" сенсей Явор Дянков, който е първият му треньор по бойни спортове.

Министър-председателят тренира при учителя в продължение на едно десетилетие - от 5- до 15-годишна възраст.

 

Двамата са дългогодишни приятели

Двамата са дългогодишни приятели

 

"Аз съм семеен приятел с бащата на Кирил - Петко Петков, който е много сериозен майстор по бойни изкуства. Той ми го доведе и го включих в голямата детска група. По онова време преподавах на стадион "Академик". Дълги години държах залата там, като имаше много деца и студенти. Петко тренираше под моята зала и беше един от пионерите в айкидото у нас. Тогава малките деца не можеше да тренират айкидо, тъй като бойните изкуства бяха преследвани от комунистическата власт. Ние се криехме като зали за танци например. За съжаление, такива бяха времената тогава. Да ги питаш защо забраняваха бойните изкуства, като много пъти ни арестуваха заради тренировките. До ден днешен не мога да си обясня защо каратето беше забранено, а по-опасни спортове като бокса и борбата - не. Кирчо беше на 5 години, когато баща му го качи за пръв път горе в залата при мен. Държал съм го на коленете си", сподели спомени от миналото Дянков.

 

Учителят по карате е преподавал 10 г. на премиера

Учителят по карате е преподавал 10 г. на премиера

 

"Като дете на Кирил отначало му беше трудно. Баща му го доведе, за да го научим на дисциплина и ред. Да се оправя леглото, да учи и да поема отговорности. Това е желанието на всеки родител. Учил съм го най-вече да е добър човек, да е смел и принципен. Да е отговорен - като каже нещо, да го изпълни. Тогава нямаше наркотици и престъпност, от които да държим далеч децата, и ги възпитавахме в друга насока. Водех лекции по история и философия на бойните изкуства, карах децата да си водят записки в тетрадки. Бяха крехки и слаби и формирахме физическото им израстване. Искахме да укрепнат и по-малко да боледуват", каза още пред вестника сенсеят, който е обучавал много бивши министри, както и 23-ма депутати от сегашния парламент.

 

Петко Петков е майстор на айкидото

Петко Петков е майстор на айкидото

 

Когато навършва 15 години, премиерът заменя каратето с айкидото, където се обучава заедно с баща си.

Дянков коментира пред "България Днес" снимката, която се появи в публичното пространство по-рано тази седмица. На кадъра се вижда как той и Петков са в бойни позиции в държавна сграда.

"Написаха злобно, че сме били пред герба, в боксьорска стойка и че всичко това се е случило по време на работа. Нищо от това не е вярно. Събирахме се той да тренира, когато беше министър на икономиката - сутрин от 7 до 8 ч. Заедно с още един човек тренирахме в кабинета му, показвах му по-практични техники, държах му лапи... Неговите срещи започваха от 8,30 часа и така не пречехме по никакъв начин на работния процес. Правехме го, за да държи физическо ниво, защото понякога работеше до 1-3 часа през нощта. Много пъти ми е споделял, че напрежението и отговорността са сериозни. Казваше, че внимава да не обиди хората и иска да вникне в детайлите, за да не говори празни приказки. Снимката е правена в Министерството на икономиката. Поводът е да си припомним някои неща, тъй като напрежението му беше голямо. Търсеше релаксиращата част, която физически да го подготви за тежкия ден. Обсъждахме някои мои книги, които го учат на основни принципи. Аз съм една малка брънка в общата образователна част от неговото развитие. Голямата част принадлежи на майка му и баща му. Те са много стойностни и добри хора", разказва в детайли Дянков.

Учителят по карате призна, че не му е приятно, когато пишат некоректни неща за Кирил - че бил алчен и кариерист. "Знам, че с работа си е спечелил парите. Малко хора са на ясно, че е финансирал биологическия факултет на Софийския университет с 500 000 лева. Дал ги е за развитието на млади таланти. С Асен Василев финансират и харвардската група за млади таланти, които да успеят да изгреят в науката и изкуството. Има много стабилно семейство и изключителна жена. Не е двоен играч като многото политици, които сме виждали. Кирил е продукт на нашето поколение, което искахме да създадем", изрази позиция Дянков.

Преподавателят признава, че никога не е вярвал, че Кирил Петков ще стане премиер.

"Не само за него, имам и други министри и депутати, които съм обучавал. Не сме работили с него за тази тематика, че той ще стане премиер. През социализма дори не вярвахме, че ще падне Тодор Живков, камо ли за нещо повече", добави сенсей Дянков.

"Спокойно 2021-ва може да бъде определена като моята година след всичко онова, което направих през тези 12 месеца. Най-голямата изненада за мен бе сътворена в края на годината, когато премиер на България стана моят ученик Кирил Петков. Г-н премиер, ти знаеш за този етичен кодекс, на който съм те учил: животът е болка, чувство за справедливост и почтеност, смелост и презрение към неправдата, самоконтрол, състрадание към всички хора, вежливост и уважение към етикета, прямота и уважение към думата на честта, абсолютна вярност към родината, дълг да браниш името и честта на народа, правилни възгледи, правилно намерение, правилна реч, правилно действие, правилен труд, правилно усилие, правилно внимание, правилна концентрация и най-важното, че търпението е най-голямото достойнство на човека! Успех по трънливия "път" на политиката Деши!", казва Дянков.

На две стъпки от черния 

В карате преобладава японската система за разделение на ученици. В него са разграничени 9 стъпки, за всяка от които е измислен цвят, който олицетворява придобитите умения.

Кафявият цвят на колана на Петков е само степен преди черния колан.

Последователността на цветовете е следната:

бяло;

златист (жълт);

оранжев;

зелен;

червен;

лилаво (тъмносиньо);

кафяв;

тъмнокафяв;

черно.

Самият черен колан има десет степени.
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
мечо Пух
Преди 1 година
0
моята племенница е на 10 години и току що взе черен колан....ама то е важно фолософиятя а не цвета.....
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2023. HotArena | Всички права запазени