След видеото на министър Наско, млади актьори ревнаха от ниски заплати (Снимки)

13 Април 2022, 13:57


Едни от най-талантливите родни театрали живеят буквално на ръба и едва свързват двата края. Видеото на културния министър Атанас Атанасов, или просто Наско, както самият той се представя, повдигна за пореден път разговорите за срамното заплащане в театъра. Видеото, което министърът сподели преди няколко дни в социалните мрежи, отприщи вълна от недоволство от страна на младите му колеги.

 

Министър Наско успя да ядоса съсловието

Министър Наско успя да ядоса съсловието

 

Звездата на Малък градски театър "Зад канала" Мак Маринов пръв обяви сумата, която е взел за участията си в над 15 представления през изминалия месец.

 

Мак Маринов

Мак Маринов

 

"Последната ми заплата е 970 лв, при изиграни около 15 представления за месеца. Този обем работа не ми позволява да изкарвам пари от друго място поради заетост. Питам господин министъра, нормално ли е такова заплащане за човек, инвестирал във висшето си образование, работещ по специалността си?", гневи се актьорът, който участва в сериала на "Нова" "Лъжите в нас".

Бившата половинка на Бойко Кръстанов, актрисата Виттория Николова, сподели, че взима нищожната сума от 550 лв., въпреки че е на договор.

 

Виттория Николова

Виттория Николова

 

"От 2016 година съм на мелпоменски договор. 70% от месеците в годината взимам 550 лв. чисто. Имам повече от 10 премиери в театъра, играя по повече от 15 представления на месец. Твърде много колеги са в същото положение. Колеги, които знам какво влагат в работата си и продължават да се борят. Колеги, които се налага да правят компромиси с живота си, децата си", споделя грижите на съсловието Виттория.

Младите надежди на театралната сцена живеят буквално на ръба. Част от тях споделят, че им се налага да работят на две, а понякога и на три места, за да могат да закрепват месеца и да имат достоен живот. Ситуацията е такава не от вчера и днес и не от встъпването на Наско Атанасов в културното министерство. За подобни срамни заплати споделя и звездата от "Татковци" Петър Дочев. Участието в комедийния сериал по Би Ти Ви му носи немалък хонорар за сметка на заплатата му като актьор от трупата на Младежки театър.

"През 2015 г. постъпих на щат в Младежки театър "Николай Бинев" със заплата 450 лв., през 2018-19 напуснах същия театър с увеличение до 650 лв. Причината за напускането ми бе, че когато ти предлагат проекти извън театъра, директорът не те пуска, защото му трябваш. За 5 г. напуснаха 10-12 актьори", разкрива Дочев.

 

Петър Дочев

Петър Дочев

 

В Народния театър положението със заплащането също не е много по-различно. За скромните суми във фишовете, получени от Мелпомена, алармира младата надежда Стелиан Радев. 30-годишният актьор участва в няколко постановки в театъра.

 

Стелиан Радев

Стелиан Радев

 

"От 2019 съм част от трупата на Народния театър. Все още съм на 4-часов работен договор, въпреки че влизам от пиеса в пиеса. Заплатата ми е 750 лв. чисто. Налага ми се като на много други колеги да работя наливач на алкохолни напитки вечерно време, много пъти след като съм имал представление, за да изкарвам адекватни пари за живеене в София", оплаква се Радев, който е родом от Русе.

Така освен артисти, които са завършили успешно НАТФИЗ, на българските кандидат-звезди им се налага да са бармани, детегледачки, продавачи на алкохол и цигари и какво ли още не, само и само да могат да си платят наема и сметките. Немалка част от тях имат работни ангажименти извън столицата. Разходите за играене на пиеси в друг град остават за сметка на артиста, който си е позволил да приеме подобно предложение. Такава е и ситуацията с Мария Сотирова.

"Аз съм част от трупата на Драматичен театър Пловдив. Заплатата ми е 970 лв. В месеца пътувам между 7-10 пъти, което означава, че близо 1/3 от доходите ми отиват за гориво. Квартира не мога да си позволя, защото това би означавало да мина на фотосинтеза, тъй като сметките за ток, вода, а както и самият наем на квартира в Пловдив не биха били като сума по-малко от 500-600 лв. И така, тези груби изчисления показват, че трябва да живея със 100 лв. на месец в най-добрия случай! Ако нямам работа извън театъра, тогава моето оцеляване би било поставено под въпрос, както и на много мои колеги", повдигна завесата Мария, която има малки роли и в няколко родни сериала.
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2022. HotArena | Всички права запазени