Кипърски инвеститор осъди Радост Драганова да му върне 400 000 евро

15 Юли 2018, 10:57


Кипърският инвеститор Харис Кунтурис осъди след оспорвана съдебна битка „Солар енерджи съпорт”, фирма на телевизионната водеща Радост Драганова и нейния зет Венцислав Гоцев, да му заплатят 400 хиляди евро, научи HotArena. Колосалната сума той е вложил за изграждане на соларен парк в село Кошарево край Брезник. Драганова и зет й  трябва да заплатят и съдебните разноски, които възлизат на  45 393 лева.

В момента, когато излиза решението на Градския съд, Драганова е на почивка в Мексико, обясняват запознати. Конфликтът между бившите съдружници, които навремето заедно изграждат парк за зелена енергия край брезнишкото село Кошарево, беше подробно отразен първо от нашия вестник преди две години. Тогава настоятелно потърсихме и самата Радост Драганова да сподели своята гледна точка по спора. Тя обаче така и не обели дума официално, а впоследствие претендира пред съда, че е била оклеветена, въпреки че нито един факт не е измислен или преувеличен.

Решението, с което фирмата на водещата, трябва да заплати въпросните 400 хиляди евро с лихвите на инвеститора, още не е окончателно и може да бъде обжалвано. Тепърва ще се произнася втора инстанция. В документа е описана прецизно историята на спора за голямата сума пари.  Венцислав Гоцев и Радост Драганова разполагат със земя в село Кошарево, а също имат и проект за соларен парк. Не им достига обаче финансиране. 

Харис Кунтурис влага 800 хиляди евро

в бъдещия соларен парк през 2010 г. Уговорката е той да осигури парите, а документацията и строителните книжа да се движат от Радост Драганова, която прави впечатление на инвеститора като оправна и енергична бизнес дама. „Нито за момент не съм се съмнявал в нейната честност, все пак е водеща в национална телевизия, а по това време беше и юрисконсулт в Столична община”, връща лентата кипърския бизнесмен.

Фотоволтаичният парк е изграден изцяло през 2011г. и въведен в експлоатация през юни 2012 г. Сключен е договор за съвместна дейност и всяка от страните придобива по 50 % от дяловете в капитала на фирма „Солар енерджи съпорт” ЕООД.
По-късно обаче се налага дружеството да тегли и банков заем. С личните си контакти Харис Кунтурис успява да го осигури. Нужно е обаче и самоучастие, за да се изтегли големият кредит. Тогава Кунтурис помага отново на съдружниците си. Той поема ангажимент да предостави допълнителна парична вноска в размер на 800 000 евро. Така банковото финансиране е реализирано и на 22 юни 2012 г.

Фирмата на Драганова и Гоцев получава общо 2 милиона лева

Кунтурис е категоричен, че това е поредната му вноска в проекта и парите е трябвало вече да му се върнат. Решено е било тази сума да се възстанови веднага след като получат първия транш от банковия кредит. Това обаче така и не се е случило. Нещо повече, общият бизнес на Харис Кунтурис и Радост Драганова рязко приключва, когато фотоволтаикът започва работа и вече излиза на оперативна печалба. 

Един прекрасен ден кипърският инвеститор научава с изненада, че вече не е съдружник в производството на зелена енергия. Той е отстранен чрез проведено общо събрание в негово отсъствие. Кунтурис обаче не е имал никакво намерение да напуска печелившата фирма и да хвърля парите си на вятъра. Така преди две години започва съдебната му битка да върне парите си, които е вложил в изграждането на соларния парк и да се бори за възстановяване на правата си като съдружник. Малко по-късно дава интервю за в. „Уикенд”, в което разказва перипетиите си. Търси и съдействието на предаването „Господари на ефира”, известно с разобличителните си материали срещу всякакви афери и нередности. Първоначално екипа приема с интерес да разкаже за тази меко казано странна история, но внезапно от предаването се отмятат. „Радост все пак ни е колежка, не е удобно”, казва един от началниците на „Господари на ефира”. Някои смятат, че е оказан натиск „отгоре” темата да бъде покрита от националните телевизии, но ние не се ангажираме с подобно твърдение...

В съдебното решение, с което се връщат 400 000 евро на Кунтурис, са описани надълго и нашироко сложните финансови схеми, по които са прехвърляни от дружество в дружество огромните суми, за да се осигуре самоучастието при тегленето на кредита. Чуждият инвеститор води няколко години упорита битка в съда, за да се стигне все пак до това решение на Градския съд, с което Радост Драганова и Венцислав Гоцев трябва да му заплатят не само 400 хиляди евро, но и лихви.  Да уточним, че това е само едно от делата между бившите съдружници и са само част от парите, за които текат спорове. Съдебната одисея се наблюдава под лупа от дипломати и политици, сред които е и посланикът на Република Кипър Н.Пр. г-н Ставрос Августидис. Той дойде и на едно от заседанията на съда преди месец и половина. Впрочем, тази седмица той беше отличен с орден „Мадарски конник" първа степен от президента Румен Радев за изключително ползотворния му 4-годишен мандат в България и личния му принос за развитие на българо-кипърските отношения.

Самият Харис Кунтурис  живее в страната повече от 20 години

и е категоричен, че е дълбоко свързан с нея и иска да продължи да развива бизнеса си у нас. Той обаче допълва, че е недопустимо да влага огромни средства, които благодарение на възможностите за злоупотреба с право, има опасност да загуби безвъзвратно. След решението на Градския съд бизнесмена е оптимист, че справедливостта ще възтържествува, пише Уикенд. Първото дело, което завежда преди много време във връзка с конфликта с Радост Драганова и Венцислав Гоцев, е разпределено при съдия Елка Пенчева в Търговското отделение на Градския съд. Процесът обаче не тръгва близо две години, а Висшият съдебен съвет по-късно уволни съдийката, която беше забатачила стотици дела, сред които и това за соларния парк. Всеки може сам да предположи какви са вероятните мотиви да се бавят дела с огромен материален интерес.

Историята на Харис Кунтурис за съжаление звучи доста познато. През последните години не един и двама чужди граждани си тръгнаха дълбоко огорчени от България и от бившите си съдружници, които по един или друг начин ги бяха изхвърлили от общите фирми. Стигна се дори до там бившия френски посланик да определи съдийката Румяна Ченалова като една от „гнилите ябълки” в съдебната ни система, тъй като съдейства за ограбването на мощна френска компания.
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
Браво!
преди 5 години
0
Поне един път да отсъдят правилно!!!
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
Бла
преди 5 години
0
Браво на съдиите, дано успее и в затвора да я вкара крадлата
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
Хуйо Балкански
преди 5 години
0
Радост, Недке или както ти е името, тая работа не е като оная!
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2023. HotArena | Всички права запазени