Коя е ромката Надин от „Откраднат живот”?

1446
23 Май 2021, 14:14


Макар и на броени епизоди от финала си, сериалът „Откраднат живот” не спира да лансира на телевизионния екран непознати за масовата публика лица. Сред тях през годините бяха Александър Алексиев, Димо Алексиев, Дария Симеонова, Неда Спасова, Филип Буков и „златният глас” от дублажа Васил Бинев, които станаха звезди, благодарение на продукцията. В този списък вече е и първата ромка, завършила НАТФИЗ – Наталия Цекова. В последния сезон на сериала тя влезе в ролята на медицинската сестра Надин, която накара много зрители да се замислят за отношението си към етноса, от който произхожда.

Много от колегите на Наталия Цекова в НАТФИЗ не знаели, че тя е ромка, преди самата актриса да им го каже. Кожата й е светла и благодарение на това младата жена страда от дискриминация много по-рядко в сравнение с по-мургавите представители на етноса си. И въпреки това нерядко е била наранявана единствено заради произхода си. Първият спомен, който съзнанието й пази, е от времето, когато била 3-годишна. Тръгнала на детска градина и, понеже не познавала никого в групата, искала бързо да си намери приятели. Отправила се към най-близкото до нея момиченце и го докоснала. „Едно от момченцата – Младен се казваше, още го помня – каза на момичето: „Не говори с нея! Тя е от циганетата!”, разказва актрисата.

Наталия е израснала в ромската махала на село Лесново, община Елин Пелин. Майка й е шивачка, а баща й цял живот е работил като шлосер в Кремиковци. „Нормални хора сме, винаги сме си плащали тока и водата”, казва актрисата в едно свое тв интервю. Въпреки предразсъдъците, с които цял живот се сблъсква, момичето решава да стане актриса. „Просто бях артистична. Родителите ми не харесваха тази професия – кой родител иска детето му да стане актьор? Но все пак ме подкрепиха”, спомня си младата жена. Явява се на изпитите по актьорско майсторство в НАТФИЗ, желязно подготвена. Приема я проф. Здравко Митков, при когото са учили звезди като Калин Врачански, Силвия Петкова, Искра Донова и др. Четири години по-късно актрисата става първата ромка в страната ни, завършила НАТФИЗ. След като взима диплома за бакалавър, завършва и магистратура в Академията, специалност „Публична реч”. Като студентка се запознава със Здрава Каменова, която зрителите на „Откраднат живот” познават в ролята на симпатичната доктор Кунка Атанасова. Освен актриса, тя е и автор на много пиеси. Двете с Наталия започват работа по общ проект. „Здрава не знаеше, че съм ромка. Разбра за това, когато я запознах със семейството си. И остана възхитена”, разказва още актрисата. След тази среща планът за спектакъла се избистря в главата на колежката й: „Наталийо, давай да правим моноспектакъл!”, предлага Каменова. Така се ражда „Цигански колела” – представление за ромския етнос, с което Наталия Цекова веднага започва да получава покани да гостуване по сцените в цяла Европа.

Междувременно тя стига и до телевизията. Предлагат й работа в сутрешното предаване „По-иначе” на телевизия „Българе”. Там пък работи с друга звезда от „Откраднат живот” – Гергана Стоянова, която изпълнява ролята на д-р Поли Грънчарова. Гергана е основната водеща на шоуто, а Наталия – ко-водещата. Двете заедно прекарват много приятни часова в телевизионното студио, в което често им гостуват актьори от сериала. Цекова се запознава с всички тях много преди да получи роля в продукцията.

В образа на медицинската сестра Надин актрисата поставя на дневен ред въпроси за дискриминацията, равните възможности и правото на всеки да търси социална, професионална и обществена реализация независимо от произхода си. Тя е убедена, че изкуството е най-доброто средство, чрез което може да помогне на хората от своя етнос. Извън това работи и с деца от ромски произход, но признава, че й е трудно. „Когато си израснал в гето, когато цял живот си бил сополив, въшлив и без обувки, какво ще искаш? Изкуство ли?”, обяснява затрудненията си Наталия. Според нея е нужно държавата да се намери с интегрирането на хората от гетата чрез реално работещи политики, а не само на думи.

С всичко, с което се занимава, младата жена е гордост за семейството си. Миналата есен обаче тя преживява огромна трагедия – губи баща си, който си отива от Ковид-19. Човекът се разболява по време на пика на втората вълна на болестта в страната ни. Има всички симптоми, които коронавирусът причинява, но тестовете му са отрицателни. Актрисата е категорична, че лекарите не са положили достатъчно грижи, за да спасят живота му. Малко след като го погребва, самата тя също се разболява. Нейният тест също е отрицателен, но проявява всички симптоми на Ковид. До ден днешен не може да си обясни това, което й се случва в онзи момент, писа Уикенд.

След финала на „Откраднат живот” Наталия смята да продължава да създава изкуство с ромска тематика. За нея това е въпрос на призвание. А единственото нещо в живота си, за което съжалява, е че не се е омъжила, когато е била 20-годишна. „Сега вече имам по-високи изисквания, по-трудно се лъжа и кой знае дали ще се реша?”, чуди се актрисата.

 
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2021. HotArena | Всички права запазени