Мария Бакалова не знаела, че я пробват за „Борат”, било я страх да не я отвлекат за органи

https://hotarena.net/laifstail/mariia-bakalova-ne-znaela-che-ia-probvat-za-borat-bilo-ia-strah-da-ne-ia-otvlekat-za-organi HotArena.net
Мария Бакалова не знаела, че я пробват за „Борат”, било я страх да не я отвлекат за органи
2020-а със сигурност не беше добра година, но наред с пандемията тя донесе на българите и най-голямата радост от Световното първенство по футбол в САЩ през 1994-а досега. Това е първият безапелационен пробив на наша актриса в Холивуд. Мария Бакалова – момичето, за което само допреди няколко месеца почти никой не беше чувал, сега е на път да вземе една от най-мечтаните награди в световното кино – „Златен глобус”. В актива й вече се трупат всевъзможни отличия и по всички личи, че с уверени крачки върви и към „Оскар”.

„Ако тя не вземе Оскар, за какво изобщо е Академията?” Тези думи изрече по адрес на 24-годишната Мария Бакалова голямата звезда на световното кино Саша Барън Коен. Именно той избра българката за централната женска роля във филм „Борат” 2. Лентата е остра политическа сатира, която се оказа твърде откровена за вкуса на благовъзпитаните американци. Някои българи също не можаха да я оценят, но въпреки раздвоението към филма, и критици, и публика са единодушни за качествата на младата Мария. С ролята на 15-годишната дъщеря на Борат – Тутар, тя стана една от най-актуалните изгряващи звезди в Холивуд. Подобен успех е нейна мечта още от детството, но българката дори не смеела да се надява, че някой ден ще я осъществи.

„Успехът ми коства детството”, призна Мария в едно от малкото интервюта, които е дала до момента. Тя започва да се занимава с изкуство още преди да тръгне на училище и целият й живот досега може да се опише накратко с една-единствена дума – работа. Когато е на 6 години, започва да свири на флейта. Година по-късно тръгва на училище, но едновременно с това ходи и в Музикално училище в родния си Бургас. „Изискваше се много дисциплина и перфектционизъм”, спомня си момичето. Когато завършва четвърти клас, окончателно избира Музикалното училище пред общообразователното. На 12-годишна възраст обаче осъзнава, че музиката не й е достатъчна. Иска да стане актриса. Още тогава вярва, че ще бъде световна звезда. В първия профил, който си създава във фейсбук, пише на английски език: „Един ден ще бъда голяма филмова звезда”. Искрено вярва в това, а родителите й я подкрепят, особено майка й. „Тя винаги е била зад гърба ми”, споделя Мария.

Когато идва време за избор на гимназия, тийнейджърката решава да учи в училище по изкуства в Бургас. Записва се в паралелка то актьорско майсторство. По средата на обучението обаче обявяват, че паралелката се закрива. Бъдещата звезда не може да приеме подобно решение. Майка й повежда истинска борба с институциите, за да успее дъщеря й завърши средно образование като актриса. И успява. Паралелката е възстановена, а Мария прекарва там цели 5 подготвителни години, преди да влезе в НАТФИЗ. Още в 10-и клас била готова с по няколко варианта на материали за всички приемни изпити в Театралната академия. Мечтата за Холивуд обаче започва да й се струва все по-неосъществима. Когато се мести за учи в София в класа на Иван Добчев, тя напълно се отказва от нея. „В НАТФИЗ тотално осъзнах, че няма как да стане с Холивуд”, разказва момичето. И понеже от тийнейджърка харесва скандинавското кино, започва да мечтае за Дания. Дори пътува за страната, за да проучи възможностите да получи роля в някой филмов проект там. Това до ден днешен не се е случило, макар че от гледната точна на сегашните й успехи шансовете изглеждат все по-големи.

Още като студентка я забелязват в България. През първите седмици в Академията тя прави впечатление и на преподавателите, и на колегите си. В един клас е с дъщерята на Ваня Щерева – Мила Роберт. Наскоро Мила разказа, че още в първите дни в Академията всички говорели за Мария Бакалова. Двете обаче не се познавали. Един ден Мила започва да разпитва: „Коя е тази Мария Бакалова?”. Оказва се, че Мария седи зад нея именно в този момент. „Приятно ми е!”, казва бургазлийката.

От този ден двете с Мила стават първи приятелки. Но ако дъщерята на Ваня Щерева впоследствие се насочва към музиката, Мария продължава уверено в киното. На своите 24 години тя има роли в 10 филма, които вече са излъчвани на голям екран, а догодина се очакват и три нови с нейно участие. Преди „Борат” 2 се снима с Филип Аврамов, Герасим Георгиев-Геро, Васил Банов и още от най-големите български звезди в „Като за последно”, получил награда на публиката на фестивала „Златна роза” 2020. Играе и в наградения на фестивала в Карлови Вари „Бащата”, който е българското предложение за „Оскар” тази година. Но безспорно „Борат” е големият й успех към момента.

Кастингите за него били обвити в пълна мистерия. Проектът бил меко казано секретен. Агент, който не знаел точно за какъв филм се търси актриса, се свързал с българския продуцент и актьор Юлиан Костов. Обяснил му само, че им трябва източноевропейка за работа в голяма продукция. Костов потърсил Мария, а тя умирала от страх, че това може да се окаже капан. Тръгнала за чужбина, без да знае къде отива, с кого ще се срещне и какво ще прави. Споделила с Костов, че се притеснява, че може да я отвлекат и да я разфасоват за органи. Тъй като обаче агентът, с когото той работел, бил изключително влиятелен, все пак решила да рискува. И това се оказва най-умното й решение до момента.
Българката вижда в „Борат” 2 начин да изкрещи на света, че източноевропейките имат право на изява в световното кино. Тя се надява чрез нея да се проправи път и за други актриси от нашия регион, които да покажат таланта си в Холивуд. Защото е убедена, че българите сме талантлив народ. „Ние правим от нищо нещо. Много по-креативни и по-работливи сме”, смята Мария. Освен това е доволна, че филмът поставя на дневен ред въпроса за равните права на жените и мъжете, за дискриминацията и за лицемерието между хората и в политиката. Вероятно защото толкова много вярва в мисията на проекта, успява да се справи толкова добре със своята роля. Бакалова споделя, че Никол Кидман и Мерил Стрийп са нейни идоли от дете. Но като Тутар успява да засенчи и двете на номинациите за „Златен глобус”.

Момичето обаче не може да се порадва пълноценно на успеха си. Заради пандемията не се е прибирала в България и не се е срещала с родителите си от Коледа през 2019 г. Заминала за САЩ през януари 2020-а. Първоначалните й планове били да се върне през март, но пандемията ги провалила. След това се надявала да си дойде поне за Коледа 2020-а, но надеждите й отново се оказват напразни. Изглежда, няма и приятел. Живее със съквартиранти, но домът й в момента няма нищо общо със студентските квартири от времето в НАТФИЗ. Студиото, с което работи, й е предоставило огромна къща с басейн, писа Уикенд. 

Холивуд оказва влияние върху начина й на живот. Там Мария спира цигарите и вредната храна. „Тук никой не пуши, това е толкова демоде! Всички живеят много здравословно. Ако искаш да те вземат насериозно, просто няма как да пушиш”, обяснява актрисата. Първите седмици, след като пристига там, се придържа към стария си начин на живот – пали цигара от цигара, както в НАТФИЗ, и редовно се тъпче с бургери от различни вериги за бързо хранене. Съквартирантите и колегите й обаче поръчват основно салати и сьомга. Накрая Мария се пречупва и от срам от вредните си навици започва да живее здравословно.

Сега спортува активно – плува два пъти седмично, разтяга се с йога и пилатес, ходи редовно на планински походи и очаква срещата с родителите си, за да видят новото й „Аз”. Твърди, че не мисли нито за „Златните глобуси”, които я очакват, нито за „Оскарите”. Не прави планове за нищо. Надява се само да има много работа и занапред. И хубавата й приказка тепърва да започва да се пише...

10 Коментара

??

преди 3 години

Поздравления за момичето и успехи!! Много негативни коментари се писаха за Мария Бакалова,но успеха е факт !!! Наша си е и българската завист и всеобщата ни компетентност по всички въпроси. Жива и здрава бъди !!!

Коментирай

ПФФФФФФФФФФФФФФФФФФФФФ

преди 3 години

Не съм гледала филма, нямам и намерение. Успехите или провалите на конкретната актриса са ми абсолютно безразлични. Никой не може да ме задължи да се гордея с някого. Но защо ако не харесваш някого да му завиждаш В Америка и другите държави преливат ли от любов по всеки снимал се във филм ,например ? Аман от люде, определящи народа си като най-зъл, гаден, злобен, завистлив.

Коментирай

е

преди 3 години

Браво на момичето! Упоритост, работа и талант!

Коментирай

!

преди 3 години

Така става в Америка хора - всеки сбъдва мечтите си с труд, упоритост и уважение към околните и себе си. И много работа! През 90те в БГ всички харесаха Америка, но сега със съжаление виждам как омразата към нея е плъзнала както в мюсюлманските страни. И не ми разправяйте колко хубаво е, как е най-хубаво бг - гледайте реално и практично, а не със замъглен от национализъм поглед и сляпо биене в гърдите. Само който не е живял навън мисли така! Новия клип на Рита Ора го показва доста добре - мръсотии, боклуци, сивота, прах, безперспектива....Хайде, слагайте минусите народеее, не ми пука :))

Коментирай

така де

преди 3 години

Хич не я изкарвайте, че е тъжна и подобни. Нищо такова няма. Какво по-добро човек да работи, да се развива, да живее смислено с работа и тя да е това, което обича да прави! Какво щеше да прави в БГ? Мисля, че можем да си представим живота и тук, ако нямаше късмета да се яви на този кастинг - беднотия, борба за нормални условия на живот, работене нещо друго.....

Коментирай

?? До "така де",! от преди 15 Мин. и "е"

преди 3 години

Поздравления за коментарите!!! Да който не е живял,работил в чужбина не може да разбере възможностите за реализация,които всеки може да получи. Оценяват те реално,какво можеш и те оценяват според достойнствата ти,професионализъм,заемаш точно мястото ,което си заслужил и си доволен,че са те преценили по качествата,които притежаваш,а не на кого си любовница и кой е братовчед ти. Българите се приспособяваме добре когато сме в чужбина ,но.....няма как друго да бъде .Всичко на север от река Дунав е цивилизация. На Балканите е живот с вкус на Ориента.И живот и манталитет. 20 години живях в две европейски държави. Още веднъж поздравления за всички българи за които чужденците говорят с уважение. Да бъдем здрави!!!

Коментирай

ХАХАХАХХАХАХХАХА

преди 3 години

Дрън- дрън. Никога не бих емигрирала. По-добре да съм с по-ниска заплата, но да съм тук Не всеки да ме пита "Защо си дошла? , Защо не си седиш в твоята държава и да ме подритват като мърляво псе " европейцете" Да не говорим, че повечето емигранти работят като чистачи, болногледачи, мазачи. Никой няма да вземе чужденци на висок пост в някоя фирма, за чистач на кенефи, може.

Коментирай

Нел

преди 3 години

Разпадна се отдавна митът за прелестния живот в чужбина, затова и много хора се върнаха. Да получиш хубава работа в някоя европейска столица е невъзможно. Отвори сайт за намиране на работа и ще видиш - берачи, чистачи, болногледачи, майстори. По-добре да си взимам 1000 лева тук, отколкото роб там.

Коментирай

хохохохохо

преди 3 години

И защо си се върнал/а като е толкоз убуу там? Писнало ти е да сменяш памперси на старчоци?

Коментирай

Do Nel- Da, America ne e za vseki. Meudachnitsite sa sio neudachniotsi na vsiakade- Prost v Bg im e po- lesno.

преди 3 години

ah milichka mi Nell- na teb i svetat da ti podnesat na tepsia, pak shte ima da mrankash i nedovolstvash. Vse niakoi neshto triabva da vi namira. Ami sazdaite si rabotata be, nali ste vse umni, nahodchivi i t.n. Vseki triabva da zapochne ot niakade i ot ngo samiatzavisi do kade shte stigne. Nikoi niama da ti podnese rabota na "visoka pozitsia" bez da se dokajesh. Predi godini biah na interview v Walgreens- moje bi nai- goliamata veriga ot apteki v USA. CEO=to e dete na meksikanski imigranti bez dokumenti, koito e zapochnal kato chistach. Za okolo 25 godini e stanal Chief Executive Officcer. Znam mnogo oshte takiva sluchai. No glavnoto pravilo e- e ochakvai nishto ot nikoga, a derzai sama. I ne si i pomislia da shmekeruvash, znaem gi povecheto bulgari- vse lesichkoto, vse dalaverkata, i znaehs li zashto- zashtoto si misliat, che sa po- umni, po- nahodchivi i po- tarikati ot vsichki. I ot tam idvat vschki problemi.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.