НАГЛОСТ! Гала oбиди журналистка, а после я осъди на 12 бона в задкулисен процес

12 Юли 2018, 14:28


Журналистка бе обидена в национален ефир от Гала, но вместо да бъде овъзмездена от съда, бе... осъдена да плати разноските по делото, които възлизат на колосалните 12 000 лева, научи HotArena. За поредния нашенски юридически абсурд алармира самата потърпевша Еми Мариянска, която е озадачена от странния развой на делото й с Гала.

Почти преди година водещата на „На кафе” бе осъдена от журналистката Еми Мариянска в наказателно дело от частен характер за обида. Тогава съдът присъди възможно най-лекото наказание за плевенчанката – административно, по чл. 78 от НПК, плюс глоба от 1500 лева. Съдиите така и не пожелаха да присъединят гражданския иск на тъжителката Мариянска, а Гала пое само разходите по делото и се измъкна по терлици. Оказа се обаче, че нещата между двете дами изобщо не са приключили.

„Уикенд” научи от свои източници в кулоарите на Темида, че в задкулисен процес, иницииран по молба на Гала лично до главната прокуратура, съдът е отменил наказанието й. Премахната е и наказателната отговорност за нанесената обида поради изтекла давност, като в присъдата е запазена единствено частта за вината.

Адвокатите на Гала веднага се възползвали от това и предявили претенции за „вреди”. Съдийката, при която било възобновено делото, признала 12 000 лева, които възложила да бъдат изплатени от тъжителката Мариянска. На логичния въпрос: „Как е възможно да бъде наказан тъжителят да плати на осъдения от него”,  правистите отговарят с член 190 от НПК, съгласно който при отмяна на присъдата, или на наказателното производство, разноските се присъждат на тъжителя...

Припомняме, че драката между Гала и Еми Мариянска започва през 2012 г., когато в студиото на „На кафе” обикновено право на отговор, поискано от Мариянска, се изражда в грозна махленска свада. Журналистката, тогава репортер във в. „Шоу” и сайта „Блиц”, иска да й бъде дадена думата, за да отговори на обиди, отправени към нея, от Сашка Васева дни по-рано в същото предаване. Законът за радио и телевизия допуска тази възможност. Изненадата на Еми обаче е голяма, когато вместо да я оставят да си прочете опровержението, от екипа я нападат. Водещата в прав текст нарича Мариянска „лъжец”, нарича наградата й от СБЖ „Златно перо” „тенекиено перо, потопено в катран” и напуска студиото. Гала претендира, че по неин адрес са писани лъжи и клевети от медиата, в която журналистката работи. Еми обаче отсича, че подписва всеки свой материал, а не го публикува анонимно, и стои зад думите си.

В студиото Еми Мариянска запазва самообладание, но по-късно прави хипертонична криза от преживения шок и нанесената в ефир пред близо 700 000 зрители обида. За да защити честта си, тя завежда дело срещу Гала.

От самото начало адвокатите на звездата от Нова телевизия започват да го мотаят, с цел да го извадят от срока на давност. Обидните думи и квалификации, произнесени в ефир, са красноречиви дори за човек без правна култура, но по тях се произнасят куп вещи лица - лингвисти от БАН. Заседанията се точат в продължение на цели 3 години до първата присъда, постановена от съдия Ваня Горанова от СРС. Въпросната съдийка оневинява Гала с мотива, че Еми Мариянска „не е била в предаването, а обидата е присъствена”. Това е невярно, защото Мариянска е в студиото.
Самата съдийка поръчала техническа експертиза за сваляне на диалога от записа. От писмения текст ставало ясно, че в студиото е имало две жени, но... Очевидно съдия Горанова не е искала нито да гледа скандалното шоу, нито да чете сваления текст, а само да оневини Гала. Мариянска обжалвала и делото отива в Софийски градски съд. Там съдиите се произнасят със заключението, че са допуснати „съществени нарушения в правото”. Разкрива се, че Гала се подвизава в правния свят с пет имена. Въпросната проверка се наложила, след като адвокатката й Златка Стефанова, започнала да твърди, че по делото няма подсъдно лице. В жалбата си тъжителката Мариянска била посочила невярна фамилия, настоявала защитничката на популярната водеща. Номерът с имената не минава и Гала, добре известната на всички единствена телевизионна водеща с това име, продължила да е в ролята на подсъдима, като делото отново се връща в Софийски районен съд.

Следващата съдийка - Мила Лазарова, се оказва в още по-трудна за шикалкавене ситуация. Бавенето трябва малко да се забърза, защото по въпроса се е произнесла и инспекторка от ВСС. Делото практически започнало отначало с нови експертизи и нови разпити на свидетели. Минали още 6 заседания. Най-накрая съдия Лазарова се произнесла с осъдителна присъда по чл. 78 а от НПК – административно наказание, което подлежи единствено на порицание и глоба. Гражданският иск на тъжителката Мариянска е отхвърлян от съда на всички инстанции, под претекст уж да не се затруднява делото, а всъщност по-скоро за да не ощети Гала. Осъдената на първа инстанция Гала Будинова обжалвала и делото за втори път отишло на градски съд. 
Адвокатката на водещата прави последен опит да забави делото, като обявява в залата, че иска ново отлагане, защото Гала много искала да присъства, но била служебно възпрепятствана. Делото отново се отлага. Едва 18-то съдебно заседание се е провело в срок - 21 март 2017 г. Подсъдимата Гала присъства и казва последната си дума, че иска да бъде оправдана, защото не смята, че е извършила престъпление. Съдийският състав се оттегля на тайно съвещание. Председателят на състава, в лицето на съдия Манолова, трябва да прочете гласно присъдата. Тя обаче само обявява, че съдът ще се произнесе с решение в срок. До изтичането на давността остават 21 дни, като се има предвид, че за написването на присъдата законът предвижда 15. Съдия Манолова написва „домашното” си чак на 15 юни 2017 г. Тя потвърждава изцяло осъдителната присъда от първа инстанция, без право на обжалване, но на горната дата, т.е. извън срока.

Закъснението на съда, или по-точно нарушението на съда - ненаписването на присъдата в срок, я прави атакуема. Така се стига до абсурдната ситуация – тъжителят да изплати 12 бона на човека, който публично го е обидил – в случая на Гала.

„Потресена съм от този развой на събитията. Сега пиша протест, ще настоявам и за среща с главния прокурор г-н Цацаров, защото случилото се наистина е потресаващо”, казва Еми Мариянска. В момента тя работи в сайта за култура „Импресио”.
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
Armenian mafia
преди 4 години
-1
Tahanite sa pomognali kvo se chudite, da q mahat ot esenta che vecge nikoi nemoje da q gleda taq baba gala dori ne e gala a galq
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
тъпако грозен,
преди 4 години
-3
Много отдавна по лична карта е Гала,глупако....и се научи да пишеш на български,полу-идиоте!!!
баце роман
преди 4 години
0
Истинското име на Гала е Гълабинка , но се е прекръстила на Гала .
!!!!!!!!
преди 4 години
-1
Офффф тая не мога да я понасям!!!! Гласът им ме дразни!!!!
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2023. HotArena | Всички права запазени