Петър Калчев станал актьор по обява

23 Януари 2022, 16:14


Актьорът Петър Калчев, който тази седмица е сред участниците в предаването „Черешката на тортата”, изненада с амбициозното си зимно меню гостите си и зрителите на Нова тв. Близките му обаче едва ли са били учудени. „Във вкъщи основно аз готвя. Да се похваля. И общо взето ми се получават нещата, но аз готвя традиционни български ястия”, сподели Калчев дни преди изявата си в предаването на шеф Манчев

 

Той допълни, че не е голям експериментатор в кухнята, но за „Черешката” се постарал да направи впечатление. Актьорът, който от вече половин година е част от Сатиричния театър, имал вълнуващо лято насред пандемията. През август, миналата година, Петър Калчев бил ту Парушев в „Ол инклузив”, ту полицай Николов в „Пътят на честта”. Справил се успешно, въпреки че се случило и засичане на снимките на двата сериала. „Не се оплаквам”, казвал е Калчев, който до преди „Ол инклузив” все беше с униформа в сериалите.

„За първи път не играя полицай. Просто не знам защо ме харесват все за полицай, не мога да си обясня. В „Под прикритие” – полицай, в „Отплата” –полицай, в „Полицаите от края на града” играех полицай”, споделял е Петър Калчев преди старта на първи сезон на сериала на продуцента Краси Ванков, в който зрителите на Нова тв го видяха като управител на хотел.

В следващите сезони на „Ол инклузив” героят на Калчев се развива като пръв приятел на бизнесмена Емил – в ролята е Явор Борисов. В 4-ти сезон двамата даже стартират общ бизнес – отварят бар „Виктория” на плажа. Въпреки че екипът на сериала е сплотен и шегите и закачките са постоянни в иначе натоварения снимачен процес, Петър Калчев съвсем не може да каже, че е имал лежерно работно лято. Причината е, че докато играел Парушев в „Ол инклузив” в Албена, където били снимките, трябвало постоянно да се връща в София, за да играе и в поредицата „Пътят на честта”. Пак полицай. „В този сезон имах доста по-малко, но към края на снимките така стана, че персонажът ми започна да се появява по-често. Съответно трябваше по-често да идвам в София и беше натоварено през август, но да не се оплакваме. Имаме работа, това е най-важното”, каза Калчев наскоро. И после допълни, че когато го срещали по улиците, зрители го разпознавали ту като Парушев, ту като полицай Николов. Зависи дали са фенове на комедийния сериал „Ол инклузив” или на драматичния „Пътят на честта”, а често и на двата.

Като зрител, той избягва комедиите. Не би отишъл на кино да гледа този жанр. „Предпочитам да има нещо завъртяно във филма, да има мистерия”, казвал е Петър Калчев. И като актьор предпочита сериозните, драматични роли. Винаги е искал да играе такива. „С такава настройка съм. Обичам да гледам сериозен театър, тежки филми, но явно имам усет и към комедията, защото виждам, че предизвиквам усмивки по лицата на хората. Значи успявам да ги забавлявам”, споделя Калчев, който на 1 юни ще празнува 49-тия си рожден ден.

Той дълго време странял от комедията, заради желанието си е да драматичен артист. С времето разбрал, че не е нужно, след като и комедията му се отдава и носи радост на хората. Все пак той не иска да влиза в рамки, обича разнообразието. Иска и да е драматичен, и комедиен артист. Това не е първата промяна във възгледите му. Такава се случила още в младините му, когато завършил Техникум по корабоплаване и корабостроене в родния си град Варна и си представял, че ще пътува с кораби. Учил за монтьор на корабни машини. Обикнал актьорството още като ученик. Попаднал на обява във вестник за курсове по актьорско майсторство. Проявил любопитство и се записал. „Всичко започна на шега”, казвал е Калчев. Едва ли е било учудващо за съучениците му, които познавали актьорския му талант и все му подмятали да се пробва в НАТФИЗ.

Въпреки че и самият Калчев усещал актьорската професия като свое призвание, не го приели от раз в академията. След първия неуспешен опит, влязъл в казармата. Пробвал втори път в НАТФИЗ, след като се уволнил, но пак не го приели. Започнал да посещава школа за млади таланти към драматичния театър във Варна. Там го посъветвали при следващото кандидатстване да опита и актьорско майсторство за куклен театър, а не само за драматичен театър, както пробвал предните пъти. На следващата година се вслушал в този съвет. И добре, че го направил, защото пак не го приели „Драма”, но го приели „Кукли”. Петър Калчев завършва класа на проф. Румен Рачев през 1998 г. След дипломирането си, актьорът участвал в представлението „Буратино”, по покана на режисьора Славчо Маленов. По-късно се изявил в още едно куклено представление. Така в рамките на година се занимавал с куклен театър. „Но винаги дълбоко в себе си аз съм вярвал, че ще бъда драматичен актьор”, казвал е Петър Калчев.

Актьорът е щастлив и в личния си живот, за който рядко говори. Той има две деца. Дъщеря му е на 4 години, а синът му тази година ще бъде в първи клас. Петър Калчев е споделял, че децата му го разпознават винаги, когато го видят на екран, както и гласът му, когато гледат любимите си детски филми. Татко им озвучава някои от най-известните анимационни герои. „Децата са голям учител. Толкова много научаваме от тях, че не можем да си представим. Странното е, че си мислиш, че ги възпитаваш и учиш, а в същото време от тях получаваш такива философски реплики и мисли, които стряскат”, казвал е актьорът. Този февруари Петър Калчев започва нов проект с колежката си Силвия Лулчева и режисьорът Лиза Шопова в Сатиричния театър.
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2022. HotArena | Всички права запазени