Съдът отсъди окончателно: Радост Драганова да върне незабавно акциите на Харис Кунтурис!

5342
16 Август 2020, 17:09


Кипърският бизнесмен Харис Кунтурис спечели поредно дело срещу телевизионната водеща Радост Драганова. Съдът окончателно е решил, че неговата фирма е незаконно заличена като съдружник в общия им проект – парк за зелена енергия в брезнишкото село Кошарево. Затова акциите му в общата им фирма трябва да бъдат възстановени. Освен това Драганова трябва да възстанови на Кунтурис и съдебните разноски, които е направил, научи HotArena.

За абсурдната ситуация „Уикенд” писа подробно още през 2016 г., когато без знанието на кипърският инвеститор съдружниците му във фирмата за зелена енергия го изваждат от общата им компания. Интересен момент е, че дружеството тъкмо е започнало да печели и да изплаща инвестицията си.
За това, което се случва зад гърба му Харис Кунтурис научава с  огромно закъснение и то от случаен разговор със свой познат банкер. Оказва се, че без той да е уведомен, въпреки че е съдружник, имало някакво общо събрание на компанията, която е ангажирана със соларния парк. На него бил приет нов учредителен акт на фирмата, а самият Харис Кунтурис бил освободен като управител. Новото ръководство били

Радост Драганова и нейният зет Венцислав Гоцев,

бизнесмен с присъда в миналото си, но реабилитиран поради изтекла давност.
Двамата разписват пълномощно на адвоката Пламен Михов да представлява дружеството. В новия учредителен акт те включват клаузи, че компанията вече ще се управлява  само от тях двамата и освен това променят и адреса. Тези решения са вписани в Търговския регистър на 22 юли 2016 г., без Харис Кунтурис дори да подозира какво се случва.
Той започва поредица от дела. След няколко години на трудни съдебни битки, поради известните слабости на нашето правосъдие, кипърският бизнесмен все пак получава справедливост. Той вече е спечелил няколко от делата, а наскоро магистратите окончателно решиха, че няма доказателства, а липсват и твърдения, че Харис Кунтурис е искал да прекрати участието си в инсталацията за зелена енергия. Според съдът е нарушена и самата процедура по свикване на въпросното общо събрание, на което той е изхвърлен от печелившия проект. Кунтурис не само, че не е уведомен за събранието, но и липсва писмено предизвестие от че той „по своя воля прекратява участието си като член на дружеството”.

Съдът окончателно е решил, че заличаването на фирмата на Кунтурис като съдружник, поемането на неговите 250 акции в капитала на дружеството

от другите, новият учредителен акт и промяната на адреса, са несъществуващи. Затова акциите на кипърския инвеститор трябва да бъдат незабавно възстановени. Неговите съдружници са длъжни да  предприемат „действия, с които да гарантира реализирането на правата” на Кунтурис, пише още в решението на съда. При това в решението е подчертано нещо много важно – недопустимо е другата страна в това дело, тоест Драганова и Гоцев, да правят такива промени в дружеството, с които да се пречи за „реализирането на съдебно признати права”.
Бизнесменът Харис Кунтурис досега е спечелил и други дела срещу „Солар енерджи съпорт”, фирмата на Радост Драганова и нейния зет Венцислав Гоцев, а има и процеси, които тепърва ще бъдат решаване. С тази история са запознати и живо се интересуват не само в  посолството на Кипър в София, но и институции в Брюксел.
Покрай съдебните дела, Харис Кунтурис с изненада научава, че още по времето, преди да го изключат от общата фирма, съдружникът му Венцислав Гоцев дал под наем част от енергийния парк на жена си. При това сделката е разписана от нотариус в пълно нарушение на закона. Според учредителния акт документите могат да се разписват само от тримата съдружници заедно.
От 2016 г. насам кипърският инвеститор е подложен на изключителен тормоз. Преди време в новинарски сайт излиза публикация, пълна с измислици и клевети по негов адрес от първата до последната буква. Собственикът на  сайта Стилиян Шишков

бърза да поднесе извиненията си

на Харис Кунтурис в присъствието на адвокатите на бизнесмена. Текстът се оказва, че е написан от някакъв „журналист”, но по-интересното е, че той предложил и да се плати за публикацията и тя да остане по-дълго време на видно място в сайта. Преди пасквилът да види бял свят, неговият автор се поява в  редакцията с адвокат Пламен Михов. Това е същият юрист, когото Радост Драганова и Венцислав Гоцев упълномощават да представлява фирмата, свързана с енергийния парк, след като изхвърлят кипърския си съдружник. Юристът Михов се явява като техен защитник и по много от делата, които Кунтурис води срещу съдружниците си.
С това обаче не свършват издевателствата над кипърския бизнесмен. Преди време му е поискан огромен подкуп, като е цитирано името на скандален лобист в юридическите среди. Името се пази в редакцията и засега ще се въздържим да го споменем. Най-безцеремонно високопоставена фигура поискала от Харис Кунтурис огромна сума пари. Казали му, че ако не плати, ще се намери за какво да го подведат под съдебна отговорност, въпреки че е невинен. „В България не е нужно да направиш престъпление, за да си виновен” – заявил му изнудвачът. Кунтурис обаче е категоричен: „Никога няма да плащам на рекетьори”.

Скандалното искане на рушвет е записано,

като данните се пазят в дипломатическо представителство.
Веднага след отказа му обаче се случва точно това, за което го заплашват. Харис Кунтурис е привикан като свидетел по някакво дело, неизвестно за какво от 2017 г. „Разбрах, че делото е от преди три години, а мен през 2020 г. ме викат, за да ме питат в Националната следствена служба за някакви хора, които работели в Петрич и на пазара в квартал „Слатина” в София. Не само че не ги познавам, но и никога не съм ги виждал” – казва Кунтурис.
Заедно с това НАП прави две проверки и една ревизия на всичките му фирми за 8 години назад. Същото обаче не може да се каже за компаниите на неговите съдружници Драганова и Гоцев. Едва сега е започнала проверка на роднините на Радост Драганова за произход на пари и имоти.
Мнозина чужди инвеститори, изпадаха през последните години в подобни ситуации, като тази на Кунтурис. Те побързаха да напуснат България, като загубиха и немалко пари. Той обаче е категоричен, че няма да се откаже да се бори и ще остане в страната, с която е дълбоко свързан и тук расте неговият син. Харис Кунтурис, който има докторска титла, е председател на Българи-кипърската бизнес асоциация. 
 
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
ами,
преди 6 месеца
0
За тази мошеничка отдавна се публикуват такива неща в някои медии.Обаче Босфор тв. си я закрилят и тя най-нагло се подвизава на екран с долнопробно предаване.
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
TONI
преди 6 месеца
0
Сега госпожата да лежи в панделата!!!! Закона ее за всичкииии!!!
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
nix
преди 6 месеца
0
мале, ами затова в тая мутроландия чужденците не искат да си влагат парите. Егати ужаса през който е преминал човека.
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
Радост
преди 6 месеца
0
В сливенския затвор!
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
Опсааа
преди 6 месеца
0
А защо не е в затвора питам аз? Или Цацката, на който подава Д..е го е уредил да и се размине. Нека да кажат публично името на този, на който прави устни услуги, за да не я затворят. Видовден има за всеки, трябва Радост да го знае. И още ще има.
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2021. HotArena | Всички права запазени