Симеон II предаде короната на своя внук

08 Май 2022, 17:00


Симеон Сакскобургготски официално призна републиканската форма на управление на България и прие, че страната не може да стане монархия. Последният български цар обяви, че неговият внук - Борис Търновски – първороден син на първото дете на Симеон и Маргарита – княз Кардам, ще носи титлата пазител на короната, а не цар, когато един ден наследи дядо си.

 

Тази функция трябваше да поеме Кардам, но той почина през 2015 г. след 7 години прекарани в кома, в резултат на тежка автомобилна катастрофа. Формулировката на титлата като „пазител на короната“ за престолонаследника отдавна се обсъжда в царската фамилия, но досега не беше обявено официалното решение на царя.

Сакскобургготски обяви решението си в интервю за великденския брой на периодичното печатно издание на Софийската света митрополия – списание „Епархийски глас“ и два месеца преди да навърши 85 години. Синът на цар Борис III и царица Йоанна Савойска е единственият жив православен цар не само в България, но и в света. В момента Сакскобургготски е и най-възрастният жив бивш държавен глава на България, както и най-старият жив бивш министър-председател на страната.

„Въпросът е ясен – първородният син става престолонаследник. В случая днес, за наша огромна скръб, първородния ми син го няма, следователно неговият първороден син е следващ в линията на унаследяване. Но тъй като днес не сме монархия, един ден моят внук Княз Борис Търновски ще носи титлата пазител на короната. Подобен е случаят и с Румъния. Така съм решил подир множество продължителни обсъждания и размисли“, казва Симеон II. Той добавя, че ако България беше действаща монархия, напълно нормално би било синовете и внуците му да живеят и работят тук. Но след промените през 1989 г. не било възможно те да изоставят живота си – работа, професия и семейства.

„А докато бях премиер, умишлено ги бях помолил дори да не идват тук, заради множеството спекулации и нападки по мой адрес – че възстановявам монархията и други подобни. И така въпреки самотата да съм далеч от семейството си, аз се реших на тази стъпка. Разбира се, ако сме действаща монархия, напълно нормално би било те да живеят и работят тук. Но уви, не сме“, казва царят.

През годините синът на цар Борис III не предприел опит за връщане към Търновската конституция, защото това „би довело до сътресения и голямо разделение на обществото“, каквото той не искал. „А за възстановяването на монархията днес... Нека бъдем реалисти. И да се огледаме наоколо. Възстановена ли бе монархията в Гърция, Италия, Румъния, Сърбия, Черна гора? А дали има бъдеще монархията изобщо – разбира се, но това е един сериозен философски въпрос, на който не се наемам сега да отговарям. Всичко е в Божиите ръце”, казва още царят.

На 2 май 2015 г., на тържествена св. литургия в Плиска по повод 1150 г. от покръстването на България, Светият синод на БПЦ обяви своето решение да възстанови вековната традиция за споменаване в началото на Великия вход на Царя на българите в лицето на Симеон II. „В своето писмо до Светейшия патриарх само изразих желанието си поменаването на името ми да не се възприема като повод за раздор. Като православен християнин това не бих могъл да понеса. Помолих това поменаване да е според желанието на съответния свещенослужител. До лятото на 1946 г. беше така – името на царя се поменаваше на светите богослужби и решението на Светия синод не създаде нов ред или измени съществуващия порядък, още по- малко пък наруши републиканската конституция, каквито нелепи гласове се чуха тогава. И аз използвам случая да благодаря отново на синодалните митрополити и на всички свещеници за техните молитви и благословение, от които всички ние толкова имаме нужда“, сподели бившият премиер.

 

 
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
!!!!!!!!
преди 7 месеца
0
Мъдро.
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2022. HotArena | Всички права запазени