Папи Ханс губи шефски пост заради музиката

25 Юли 2021, 15:03


Константин Трендафилов, по-известен с артистичния си псевдоним Папи Ханс, се разделил с директорски пост в рекламната агенция, в която работел 9 години, заради музикалната си кариера. Това сподели самият той във влога на Йонислав Йотов – Тото, познат с хитовия си проект „Скандау”, който създадоха с Лъчезар Евтимов – Лъчо.

В дълъг разговор, в който сподели вижданията си за живота, музиката и артиста, писателят-певец направи редица признания. Сред тях е и това, че на два пъти се е отказал от висше образование. А до скоро визитката му в медии започваше с това, че е учил английска филология и журналистика в Софийския университет „Климент Охридски”

„Не завърших нито едно от двете. Стигнах до третата година и на двете. Защото за мен, наистина нищо не е на всяка цена и защото за жалост, а сега да кажа и истинският отговор, защото съм много зле с ученето. В смисъл, няма какво да те лъжа, аз съм много слаб ученик, винаги съм бил много слаб ученик”, призна Константин Трендафилов.

Той мечтаел да твори музика още от малък. И това винаги е била най-голямата му страст. Свирел на цигулка, пеел, но в един момент загърбил тази мечта, и се насочил към рекламата, а после към литературата. Не е случайност, тъй като родителите му са утвърдени имена в литературния свят. Баща му – проф. Владимир Трендафилов, който почина в началото на май, 2019 г., е известен литературен критик, преводач и преподавател в Катедрата по англицистика и американистика в Софийския университет „Климент Охридски”. Майката на Константин - Кристин Димитрова, е преподавател по английски език и най-превежданата българска поетеса.

Докато учел висше образование, Константин Трендафилов стартира работа в рекламния бизнес. В един момент той започва да пуска стиховете си в интернет и бързо става доста популярен. През 2016 г. издава първата си стихосбирка „За кого се сещаш, когато се сещаш за някого?”, която е истински хит. По-късно започва работа в рекламна агенция, в която става и творчески директор. Това е същата фирма, която по-късно напуска, заради музикалната си кариера. Междувременно, Константин издава романа „Затворисърце”, с който също жъне доста успехи. Вече като един от популярните млади поети и писатели Константин участва в „Черешката на тортата” през лятото на 2017 г. Там се запознава с певицата Дарина Йотова-Дара и още пред камерите помежду им прехвръкват искри. След предаването двамата започват връзка, която не продължи дълго, но пък и днес са близки приятели. Дара запознава Константин с Искрен Тончев-Искрата и веднага си допадат като творчески тандем. Започват да работят заедно, като първо правят песен, която Папи Ханс определя като „боза” - „забавно тъжен регетон с мега тъп и клиширан текст на тема защо ми се обаждаш, аз вече приключих с теб”.

Идеята за музиката на „Кекс” се появила покрай разговор на Папи Ханс и Искрата за музиката на дуета Павел и Венци Венц. Творческият тандем последвал вдъхновението на шега и скоро били готови и с музиката – диско звучене, и с текста. Константин решил, че темата на песента задължително трябва да е, че лирическият герой вчера е правил секс. Това е и първото демо на парчето. После Искрата дал идея да заменят думата с „кекс”. Любопитна подробност е, че когато работили по песента, не смятали да я пускат, просто се забавлявали. Решили се да я представят малко по-късно. Хитовото звучене и хумористичният заряд на „Кекс”, както и нестандартният, забавен клип, в който Папи Ханс прави впечатление и с актьорския си талант, вероятно са ключови за това парчето да предизвика огромно внимание моментално след премиерата си в края на 2017 г. И това ако не е блестящ старт на музикална кариера...

Като че Папи Ханс се е подготвял за това, защото година по-рано започнал да ходи на уроци при вокален педагог: „Сякаш съм го усещал”. Тогава решил да поднови  заниманията, тъй като пеел като малък, а после загърбил музиката за известно време.

Радостта върви с ново предизвикателство. Малко преди премиерата на „Кекс”, Константин Трендафилов е на среща с партньорите в рекламната агенция, в която работи. Казват му, че според тях той не трябвало да работи повече във фирмата. Аргументът бил, че вече се е посветил повече на музиката. „Аз съм работел там, до този момент, 9 години... Когато станах криейтив директор, тази агенция започна да печели награди. В момента, в който пуснах „Кекс”-а, агенцията беше №1 по креативност и по ефективност в България и имахме редица международни награди”, казва Константин Трендафилов. И все пак партньорите му смятали, че е твърде въвлечен в странични проекти и не му пука толкова много за рекламната агенция. А това, признава той, по някакъв начин е така. Рекламата за него е била страст в началото, но в един момент стигнал до етапа, в който може да „прави това и без да му пука за него, и ще го прави много добре”. Просто искал да твори и песни, за което винаги е мечтаел. Година по-късно се разделили. Явно е било за добро, защото Константин Трендафилов основа с партньори своя рекламна агенция, която днес е доста успешна.

Папи Ханс продължава да твори музика. Разкрива различни нюанси на артистичната си натура в предстоящия си първи албум, който ще съдържа 12 песни, към които ще има и 12 клипа, и книга. Всеки месец ще представя по една песен. Всички парчета са готови, даже има няколко бонус песни, които ще бъдат само в албума. Вече е снимал три клипа, работи по четвъртия. Цялата концепция на проекта му се основава върху свободата. Песните са в съвсем различни стилове и следват история. Константин не иска да издава нещо от тази история предварително. Не иска хората да знаят какво очакват. Константин смята, че рядко се питаме: „Аз знам ли какво искам? Следвам ли своя собствен вкус?”. Това е важно, защото променя и хората, и изкуството, казвал е той и е допълвал, че вижда как артистите масово се опитват да направят това, което ще се хареса, а не да диктуват. „Както е казал Хенри Форд, „ако бях питал хората какво искат, щяха да кажат по-бърз кон”. Трябва да заявяваме себе си”, казва Папи Ханс. Той е убеден, че всеки артист трябва да е автентичен, да покаже нюанс от себе си, който светът не е виждал. А не да се опитва да уцели, налучка вкуса или да подражава на някого вече утвърден артист. Тепърва, може би с настоящия си проект, Папи Ханс ще покаже голяма част от този, който е.

Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2022. HotArena | Всички права запазени