Рефинансиране на бърз кредит

720
26 Април 2019, 09:47


Бързите кредити безспорно са полезен инструмент, ако не се злоупотребява с тях. Заемите са нещо, до което прибягваме, когато ситуацията е напълно безнадеждна. Типична човешка черта е да чакаме последния момент преди да предприемем някакви по-сериозни мерки за да покрием задължение, което ни затруднява. Когато срокът е изтекъл и въпреки това, не е налице някакъв допълнителен доход, който да ни помогне да покрием задължението, то тогава ни идва идеята да изтеглим нов кредит да покрием първия. Често обаче първия кредит вече се е оскъпил, защото сме чакали до последния момент. Рефинансирането на бърз кредит с друг бърз кредит е ход, който е изключително рисков и рядко успешен.

Стигнало ли се е до този момент, обикновено друг изход няма. Това е, така нареченият затворен кръг на кредити, в които са попаднали много българи. Ще ви изненадаме ли, ако ви споделим, че има изследване, което помага да се разбере, дали даден кредитор ще стигне тази фаза на задлъжнялост или ще си изплати кредита бързо и дори ще забрави, че го е взел в най-кратък срок. Точно така, "Фронтекс Интернешънъл" изготвят проучване за това, какво довежда хората до свръхзадлъжнялост, тяхната мотивация и действия.


Кои са основните типове клиенти на фирмите за бързи кредити?


Първата група, която ще наречем групата на лоялните, съвестни клиенти - това са хора с минимални месечни доходи. Тяхната мотивация да кандидатстват за бърз кредит е наистина неочакван разход, обикновено това са разходи за здраве, ремонт на жилището, колата или пък неотложно пътуване. Тези хора са акуратни платци, но нямат заделени средства в спестовна сметка и не могат да посрещнат неочаквания разход. Най-често теглят кредит и го връщат без никакви проблеми и закъснения.

Втората група са „припряните“ клиенти - те се нуждат много бързо от допълнително финансиране и успяват точно толкова бързо да го погасят. Те нямат времето и възможността да чакат едноседмично одобрение от банка и заради това използват бързите кредити.

Третата група са „нелоялните“ платци, които са абсолютно наясно, че нетните им доходи няма да могат да покриват вноските по кредита, но въпреки това вземат такъв. Този тип клиенти са с ниска финансова култура, не планират добре възможностите си и теглят суми не заради нещо спешно, а заради спонтанни желания. Това е и групата, която тегли втори кредит за да покрие първия макар и таксите да се натрупват и понякога и лихвата да е по-висока. Също така, хората, причислени към тази група считат, че не е нужно да изплащат уред, ако той се е развалил или ако не са ползвали дадена услуга.

Това е типична ситуация при мобилните оператори, където много често клиентите получават дадена услуга в комплект с друга, която не ползват изобщо, забравят да платят и им се начислява огромно задължение. В този случай, клиентите не са прочели договора и не са се запознали подробно с това, което придобиват.


Какво може да се подобри?


На първо място, трябва да се повиши финансовата култура в страната. Много повече трябва да се обръща внимание на клаузите при неизпълнение, на допълнителните лихви и такси. Освен това, според проучването, длъжниците първо изплащат ипотеката си и след това всички останали кредити и заеми. Освен това в страната има тенденция да се теглят кредити без трудов договор и без ясна представа как ще се възстанови сумата. Естествено, в това число не влизат хората, които нямат трудов договор, но получават доходи от наеми, пенсии и др.

Повишаването на кредитната култура би подобрило и използването на кредитни карти, защото се забелязва неразбиране и на този тип кредитен продукт. Изобщо има много неща по които може да се работи, за да се намали свръхзадлъжнялостта и хората да управляват личните си финанси по-разумно.Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2020. HotArena | Всички права запазени