Кремират Нери Терзиева! Водещата допоследно БОЛЕЕШЕ за БНТ

06 Юни 2022, 16:00


Най-известната водеща на новините от края на миналия век Нери Терзиева до последно живя с проблемите на телевизията. Едни от последните и думи в социалните мрежи са в подкрепа на кандидатурата на Венелин Петков за шеф на БНТ-медията, където преминава голяма част от професионалния й път.

 

Журналистката, която остава завинаги на 70 години, се влюбва в словото в гимназията благодарение на двете си учителки.

 

„От много малка мечтая да съм журналистка. Като ученичка се вдъхновявах от Асеновград, където живеех по онова време от духа на малкия град, който те заразява с чувството да си гражданин, да участваш в обществените проблеми. В гимназията ни стимулираха много да се изявяваме. Още в седми клас написах първата си дописка за местния вестник, беше очерк за едни жени килимарки, които речно тъкат китеници.

 

Години по-късно кандидатствах журналистика и влязох за удивление на баща ми от – от 2000 кандидати приеха само 14. Аз бях вътре още при първото класиране. Знам какво е да ти забраняват да кандидатстваш това, което искаш. Той искаше да стана лекарка сигyрно е предчувствал, че ще вляза в докторски род", разказва приживе Нери.

 

Нери, чието истинско име е Нериман, е родена във Велинград, но не е живяла там. „Родена съм в 7 и половина заранта в една в люта зима на 21 февруари. Майка ми отишла сама до родилния дом по терлици, защото те по-малко се хлъзгали. Баща ми бил в командировка в едно село и научил щастливата новина чак като се върнал."

 

Известната журналистка е израснала в Асеновград. „Баща ми е от Ардино, учител, и най-малкият му брат също е учител. А майка ми Сафие над 35 години работеше на конвейера в шивашко предприятие. Тя много мразеше, когато вечер аз слушах новини, да надувам силно радиото, понеже главата й бучеше от машините.“

 

Нери все пак донякъде сбъдва мечтата на баща си, защото свързва завинаги живота си със съпруга Евгени, който е журналист, а неговата фамилия е предимно от лекари. Двамата имат дъщеря Антония, която се ражда глухоняма. В последствие става зъболекар и се омъжва за медик. Даряват Нери с две внучета.

 

Заради обострянето на диабета, Терзиева преживява няколко операции. Влошеното й състояние не й позволи да уважи честването на 70-годишнината на президента Петър Стоянов, за когото работи през периода 1996 — 2002 г. До последния си дъх Нери не спира да следи новините по света и у нас, нито да подкрепя съпруга си, който преди броени месеци издаде поредната си книга. Семейство й избра да я изпрати в най-тесен семеен кръг, а останките й ще бъдат кремирани, пише „Минаха години“.
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
е
преди 2 месеца
-8
какво да я направят?нали е мюсюлманка!
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2022. HotArena | Всички права запазени