Погребаха Каролев в затворен ковчег (Oтслабнал драстично, докато лежал в болница)

7205
31 Октомври 2021, 15:00


„Честит ден на Европа, българи! И поне днес не се карайте кой еврофил и кой русофил. Преди всичко сме българи! Поздрави от връх Тодорка. Рано пиле, рано пее”, пише за последно Каролев на стената си във фейсбук, преди да оплети към пропастта, където мобилните оператори нямат обхват и това допълнително затруднява издирването в последствие. Денят е 9 май и бъбривият финансист едва ли подозира, че ще бъде й последният му в съзнание на Земята.

И макар че има дълъг опит в карането на сноуборд в района на връх Тодорка – Пирин планина, белята става. Спасителите отбелязват, че е късметлия, защото все пак е имал шанс да бъде открит. Планинарите и друг път са го виждали по билото, имал опит с хребетите, скалите, камъняците и никога не подценявал силата и величието на природата. Били сигурни, че е наясно с опасностите, които неразтопените снегове крият, както и от вероятността да се появи лавина.

Цели 6 месеца Владимир Каролев изкара, без изобщо да дойде в съзнание. Последните два месеци лекарите бяха категорични, че животът му е в ръцете на Бог. Имаше моменти, в които дори се надяваха, че ще се събуди, защото оперираният му глезен в „Пирогов” бил възстановен, както и множеството други вътрешни травми. Нямало проблем и с костната система на икономиста, защото всичко зараствало перфектно.

Организмът на Владо бил силен. Въпреки полаганите усилия обаче той губел телесна маса, макар че никога не е бил пълен, успял да се докара до кожа и кости... В последните си дни тежал под 50 килограма. Близките му се надавали на чудо, макар че вътрешно предусещали трагедията. В нощта на 21 октомври сърцето предало бившия царист в стаята му в „Токуда”, където бил преместен.

60-годишният мъж ще остане завинаги в най-новата икономическа история на страната с култови предложения, като това да ограничи безразборната раждаемост. Това по думите му трябваше да стане, като се намали срокът, в който държавата дава пари на младите майки, защото имало жени, които са превърнали раждането в професия. Каролев с математическа точност бе изчисли парите в хазната по пера и преценил на колко българчета ще може да се помага.

Негово бе и предложението първият ден от болничния да не се плаща нищо. Така икономистът агитираше за битка с фалшиви документи, които лекарите масово издават. Каролев е и човекът, който публично обърна внимание и подсети българите, че трябва да четат малките букви в договорите за кредит. „Дяволът се крие в детайлите”, шегуваше се експертът, докато разясняваше къде са уловките, заложени от банките. Той съветваше хората да не се оплакват, защото българинът бил по-малко задлъжнял финансово от германеца и американеца, писа Уикенд.

В качеството си на инвестиционен банкер сред промените често пътувал до Лондон. Там се запознал с принц Кирил – един от синовете на Симеон Сакскобургготски. Благородникът също бил инвестиционен банкер. Владо принципно бил с десни убеждения и до известно време симпатизирал на Иван Костов. Но разбрал, че той всъщност крие в себе си леви възгледи.

„Малко след това Кирил стана съветника на Петър Стоянов. И той ме потърси при едно от пътуванията си в България. Даже аз го запознах с голямата дъщеря на Иван Костов – Яна, която е много умна и образована жена. Това беше малко след 1997 г. През пролетта на 2000 г. бях чул, че царят ще се връща, но не мислех да се занимавам с политика. И понеже бях много активен по линия на инициативата „Великден”, ме потърси Миро Севлиевски. Попита ме дали съм царист или костовист. Казах му, че не съм костовист – бях започнал публично да говоря за нещата, които прави Костов, но не съм и царист, защото не познавам Негово величество, а и ми е все тая дали ще е царство или република. Така участвах в създаването на икономическия екип на НДСВ и в предизборната кампания на партията. Към края на 2002 г. започнах леко да се разочаровам, но не от царя – на него съм фен, а от хората, които се залепиха за него, за да имат келепир”, коментирал е типичния си леко пиперлив стил Каролев.

Владимир Каролев е роден е на 31 юли 1961 г. във Варна и е завършил Международни икономически отношения във ВИИ „Карл Маркс” – сегашния УНСС в София, с две специалности - МИО и „Икономическа журналистика”. През 1993 г. прави магистратура по бизнес администрация в Канада.

Каролев се появява в обществено-политическото пространство след средата на 90 години като автор на статии по икономически теми, публикувани в периодичния печат. Бил е за кратко и стажант във вестник „Спорт”.

През 2001 г. става активен участник в предизборната кампания на НДСВ. Две лета по-късно е избран за общински съветник в София от листата на НДСВ. След това е преизбиран за общинар още няколко пъти. През есента на 2011 г. Владо е кандидат-кмет на София, издигнат от НДСВ, но така и не е избран за градоначалник. От брака си с Йорданка Каролева има две деца – Александър и Виктория Каролеви, които от години са устроили живота си в чужбина. Синът е в Лондон, а дъщерята в Париж. Финансисът бе изпратен в затворен ковчег и с църковно опело в столичния храм „Света София” на 24 октомври. Изпратиха го стотици приятели.

 
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
Лллл
преди месец
-1
Мир на душата му ! По -леко ще бъде на погребение , починалият да е в затворен ковчег . Да има хубава снимка и да няма чак толкова стрес при збогуването .
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2021. HotArena | Всички права запазени