Ето това е терапията на Мангъров: 150 лв. за преглед, чай и бульон (Не издава касов бон, не поставя диагнози)

15 Декември 2021, 15:00


150 лв. за консултация без касов бон и без поставена диагноза - това е резултатът от преглед при известния инфекционист доцент Атанас Мангъров. Това разказва пред „Галерия“ близък на пациент, който се обръща за помощ към нашумелия лекар заради сериозни симптоми на респираторна инфекция, за която се притеснява, че може да развие бронхопневмония.

 

Болният посещава доцент Мангъров два пъти в частния му кабинет в софийския квартал „Лозенец" след уговорен по мобилния му телефон час за консултация, като и в двата случая оставя поисканата такса от 150 лв. Прегледът става наложителен заради висока температура 38 градуса, силна кашлица и естествено оттам - притеснения, че това са очевидни симптоми за ковид. Доцент Мангъров преслушва пациента и го изпраща у дома с наставлението, че няма нужда от антибиотик или някакво по-сериозно лечение. Пациентът му се доверява, тъй като уважава мнението на специалиста, нашумял със спорните си твърдения за опасността от КОВИД-19 и ефикасността на ваксинирането срещу коронавирус.

 

След още два-три дни обаче температурата на болния вече е 39 градуса и той отново отива на преглед, при известния лекар. Този път го придружава и неговата приятелка, силно притеснена от развитието на болестта. Доктор Мангъров обяснява, че това състояние е нормално, „може би" все пак има ковид, но от ковид не се умира, болният ще го изкара, макар че може и да се влоши още състоянието му и да бъде в това положение и 20 дни.

 

Очевидно е забравил, че същият този пациент през февруари тази година е бил при него с диагноза ковид. Препоръчва му горещи бульони и чайове. Дали е необходимо да бъде приет в болница? На тази резонен въпрос доцент Мангъров, който, както е известно, към момента ръководи ковид отделение в инфекциозна болница, отговаря - може, но това е по преценка на пациента! При тези симптоми пациентът получава като терапия хапчета против кашлица, аспирин и противовъзпалително лекарство от вида на ибупрофена. И толкова.

 

Така след 300 лв. такса за два прегледа без касов бон, неуточнена диагноза, липса на точни указания какво да се предприеме, за да се потвърди или да се отхвърли наличие на бронхопневмония, напатилият пациент се принуждава да се оправя сам. Все пак решава да направи два бързи антигенни теста за ковид, тъй като не е получил ясен отговор от специалиста инфекционист дали отново би могъл да е болен от коронавирус. И двата са отрицателни. Това, разбира се, е успокоително, но не помага нито на високата температура, нито на раздиращата кашлица, която вече дни наред не стихва.

 

След преглед при друг лекар най-после следва адекватна реакция - изписан е антибиотик и постепенно състоянието на потърпевшия от „терапията" на доцент Мангъров започва да св подобрява. Тази случка от началото на месец декември съвпадна по време с подаването на сигнал срещу доц. Мангъров в Българския лекарски съюз. Той бе обвинен от свой колега, че не действал в интерес на живота и

физическото здраве на пациентите и уронвал честта и достойнството на лекарската професия.

 
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
АБ
Преди 1 година
-11
Каквото и да говорите, Мангъра трябва да бъде обесен позорно на някой Софийски площад.
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
Pipita
Преди 1 година
-2
А пък останалите лекари се скъсват да дават касови бележки!
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
Въпросчета
Преди 1 година
-4
Т. нар. "болен", личен лекар няма ли си? Здравни осигуровки плаща ли? Той е отишъл за "консултация", а не за "лечение". За "лечението" не трябваше ли направление от личен лекар и положителен тест?
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
Росен Господинов
Преди 1 година
-4
Че то 150 лв струваше всеки започнат час при доцент преди 20 години.. При професор 200 лв.. А цените в супера бяха къде, къде
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
Ел
Преди 1 година
-7
Ми да иде при друг лвкар като не му изнася.
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2023. HotArena | Всички права запазени