Извадиха жлъчката на тв пътешественик №1 Симеон Идакиев

15 Май 2022, 15:00


Симеон Идакиев бе приет по спешност във ВМА, където му направиха животоспасяваща операция. Хирургичен екип отстрани болната му жлъчка навръх Деня на Европа и пациентът вече е извън опасност. Водещият на „Атлас” ще остане под медицинско наблюдение до края на седмицата.

 

„На 8 май изпитах страхотна, нетърпима болка. Обадих се на внука да му кажа, че не съм добре. Той дойде веднага и ме закара във Военна болница. Докторите ми назначиха изследвания, а щом излязоха резултатите, ме подготвиха за операция. На 9 май лапароскопски ми отстраниха жлъчния мехур. Обещали са ми, че на 15-и ще ме изпишат, а най-късно в края на месеца ще подновя записите за предаването си по Евроком „Светът и всичко в него”. Не ми се мисли какво щеше да е, ако не бях получил своевременно медицинска помощ. Разминах се на косъм!”, сподели пред „Уикенд” Идакиев. И допълни, че кризата, която наложила хоспитализацията му, се дължала на камък. Коварното образувание запушило жлъчния канал и възпалило панкреаса.

Тв пътешественик №1 претърпя и други хирургични интервенции в периода на пандемията. През 2020-а проф. Иво Петров от „Сити клиник” му постави стент на артерията на левия крак. По-късно възникна необходимост от стент и на десния. Преди да започне втората манипулация, лекарят извърши обстоен преглед и откри стеснение и на артерията на сърцето. Това наложи операция две в едно, припомнят запознати с неволите на легендарния водещ.

През многото години, в които се подвизава на малък екран, Симеон е посетил около 120 държави. Сам той твърди, че точният брой на страните, в които е снимал, е невъзможно да бъде пресметнат. „По-лесно ще ми е да изчисля колко километра съм изминал с джип, докато правех рубриката „Един човек, един автомобил, една камера”. Едно прекосяване на Южна Америка, друго на Индия и Пакистан… Със самолет съм прелетял доста по-големи разстояния - до Куба, до Антарктида, до Австралия, до Нова Зеландия... Имам и 5200 морски мили с яхтата „Тивия”, връща се в спомените си 80-годишният тв любимец.

В БНТ Идакиев попада във времето на развития социализъм, защото е професионален водолаз. През 1973 г. при подводни снимки в Черно море работи в екип със служители на медията, но катастрофира титулярният оператор. Симеон е единственият друг в групата, който може да се гмурка, но му липсва опит с камерата. „Останалите ме окуражиха. В крайна сметка снимах и се получи”, спомня си дебюта зад обектива радомирецът.

Впоследствие той получава оферта да сътрудничи на програма „Съвременник”, чийто главен редактор по онова време е Димитър Езекиев. В предаването „Атлас” Идакиев се премества десетина години по-късно.

„Случвало се е непознати хора да ме спират на улицата и да ми казват: „Приятно ни е да се запознаем с толкова известен колега, ние също сме географи.”. А истината е, че аз съм филолог", смее се авторът на куп документални филми. Той се подвизава в обществената телевизия до 2012-а, а след това започва да снима авторска рубрика за частния канал Евроком.
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2022. HotArena | Всички права запазени