След дисциплинарното уволнение на Морфов: Страх скова Народния театър

02 Март 2023, 10:10


"Притеснен съм за случващото се в театъра ни. Очакваше се, че ще има действие за наказание на Александър Морфов, но чак дисциплинарно уволнение, не можах да повярвам, като разбрах. И мисля, че това е и акт на сплашване спрямо всички останали колеги в театъра."

Това каза пред "България Днес" актьорът Валентин Танев по повод отстраняването дисциплинарно на главния режисьор на първата ни трупа Александър Морфов.

Актьорът не се страхува да е искрен
Актьорът не се страхува да е искрен

"Това, което е направил директорът Васил Василев, е крайна, последна мярка срещу някой творец. Това значи, че Сашо Морфов няма право да бъде назначаван в друг театър. Това е много жестоко, непремерено, представяте ли си го това? Та това решение направо може да унищожи човек особено когато е дал толкова много на любимото си изкуство", казва Танев.

Според него Морфов няма да остави "магарето в калта" и със сигурност ще обжалва това решение, но от цялата ситуация трупата в Народния театър няма да стане по-обединена, а напротив - съвсем ще се разедини. "Да, Сашо сигурно е нарушил някакви правила и норми, може би подлежи на някакви административни мерки и наказания, но той самият каза, че ще си ги понесе, тъй като си призна за тях. Но аз пак твърдя - това е акт за сплашване към всички колеги. Аз преценявам това, което говоря, тъй като много неща са ми минали през главата за тези години, и смея да съм много искрен. Но не знам дали забелязвате, малко сме хората, които говорят по темата. Повечето не искат да се бъркат", каза още Вальо Танев.

Самият той не участва в подписки срещу никого, защото смята, че това е безсмислено.

"Директорът има потенциал, може да изкара и два мандата, но това разделение между нас, тази дупка, дори рана, ако мога така да се изразя, трудно ще зарасне. То не е само на думи - хайде да се обединим, не става така", допълни още актьорът.

Според колегата на Танев - Вальо Ганев, който също участва в емблематичното представление "Хъшове" на Морфов, ако се поставят на кантара административната фигура в лицето на директора и творческата, която е дала много на Народния театър, всеки знае на чия страна ще се обърнат везните. "Смятам, че това е недопустимо действие от страна на директора. Добре е и медиите да не подклаждат този конфликт, той трябва да се реши на вътрешнотеатрално ниво. И не ме питайте дали представлението, в което участвам, е по-важно от протестите пред театъра, представлението е закон за всеки един в театъра. Аз също не участвам в подписки срещу този и онзи, защото това е "влак без спирачки" и той само се засилва от медиите. Нашия конфликт ще си го разрешим в театъра", смята талантливият Вальо Ганев.

Александър МорфовРежисьорът ще си почине малко от скандалите
Александър МорфовРежисьорът ще си почине малко от скандалите

Междувременно вестникът ни разбра, че представленията на Морфов - "Хъшове" и "Животът е прекрасен", няма да бъдат свалени. Според съпругата му - актрисата Рени Врангова, режисьорът е с влошено здраве и тя смята, че той ще се успокои, след като вече подписа дисциплинарното си уволнение.

 

"И до заплахи стигнаха. Самият Василев стигна да заплашва като мутра. Докладни заповеди, обяснения, частни съдебни изпълнители. Бе някакъв ад всеки ден", споделя Врангова.

Пред "България Днес" Сашо Морфов пък каза, че има нужда от малко почивка, защото този четиримесечен тормоз буквално всеки ден го е изцедил. "Не мисля сега за нищо, искам да се успокоя", сподели режисьорът, който няколко дни е под лекарско наблюдение, тъй като имал постоянно високо кръвно налягане.

Миналата вечер актьори се събраха спонтанно пред Народния в знак на протест срещу уволнението на режисьора. Малко преди спектакъла "Бурята" те отново бяха там.


Директорът на Плевенския театър Димитър Кабаков:

Със Сашо няма какво да делим

Валентин Ганев
Валентин Ганев

"Нашите отношения с г-н Сашо Морфов са нормални. Няма какво да делим. Не знам какво се визира в записа, предоставен на една медия, в който се говори за "неоправени отношения в Плевен" между него и други хора", за които говори директорът на Народния Васил Василев. Но в крайна сметка аз не съм човекът, който да каже дали този запис е автентичен, или не. Просто "Антигона" от Сашо Морфов ще продължава да се играе." Това сподели пред вестника директорът на Плевенския театър Димитър Кабаков по повод запис, на който се твърди от Васил Василев, че Морфов има "неуредени отношения" в Плевен. "Явно се касае за лични неща, които не ме засягат", каза още Кабаков.

Директорът на Народния театър Васил Василев:

Уволних Морфов, за да спазя закона

Димитър Кабаков
Димитър Кабаков

"Има закони в тази държава и те трябва да се спазват." Така директорът на Народния театър Васил Василев отговори на въпроса защо е уволнил дисциплинарно режисьора Александър Морфов, след като в публичното пространство се появи информация, че Морфов е уволнен за уронване на престижа на институцията.
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
дада
преди 3 седмици
-1
разделението го направи Морфов. Ако остане на него избирателите на ГЕРБ и ДПС нямат право да посещават Народния театър.Фашист
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
Ай
преди 2 седмици
0
Това ли ти е опорката, манипулаторе?


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2023. HotArena | Всички права запазени