Адвокатката на Емили Тротинетката: Психиатрите ще решат съдбата й

20 Април 2023, 08:00


Съдията каза, че няма да пусне Тротинетката, докато разследващият не реши друго

Коя е тя

Анелия Райчева е пловдивски адвокат с богата професионална практика. Тя бе определена от адвокатския съвет в Пловдив за служебен защитник на Емили Тротинетката, която заедно с влогърите Петко Чеченеца и Тошо Куката се озова зад решетките след участието си в гаврата с 20-годишния Денислав Делчев в пловдивски мол, заснета на видео.

- Адвокат Райчева, приятелите на Емили - Тихомир Рангелов и Елизабет, се оплакват, че още не са имали свиждане с нея.

- Те са й занесли неща от първа необходимост. Аз също не съм я виждала, предстои ми да се срещна с нея. Преди произнасянето от съда на постоянната мярка свижданията не са разрешени. Но приятелите на Емили имат право да се запишат, да й занесат допълнителни неща и да се видят с нея по установения ред.

- Предстои ли внасянето на иск за съдебно-психиатрична експертиза на вашата подзащитна?

Емили Тротинетката, Тошо Куката и Чеченеца на съд в Пловдив

- Разбира се, че предстои. Тя наистина има ТЕЛК с психиатрична диагноза. Представен е, но не е взет под внимание, разбира се.

- Защо употребявате израза "разбира се"?

- Защото по мое мнение прекалено много се раздухаха нещата. И имам чувството, че донякъде, колкото и укорима да е тяхната постъпка, тя чисто човешки е укорима, но не е престъпление за мен, все пак съдът като че ли работи под натиск на медиите. А те, като гледам, не спират. В електронните медии всеки ден има писано по нещичко за всеки един от тримата обвиняеми. И може би това донякъде спомогна и тримата да останат в ареста. Но това е моето лично мнение.

Адвокат Анелия Райчева в съда с Емили Тротинетката, Петко Чеченеца и Тошо Куката
Адвокат Анелия Райчева в съда с Емили Тротинетката, Петко Чеченеца и Тошо Куката

- Обикновено един ТЕЛК с психиатрична диагноза стопира нещата още на фаза полицейска проверка. Но в случая с Емили този документ явно не е изиграл необходимата роля в юридически аспект.

- Не е съвсем така. Имала съм и други клиенти, които са били с някакъв вид психиатрично заболяване, и с по-висок процент ТЕЛК, но също са били подвеждани под наказателна отговорност. Така или иначе, делата са приключвани положително за тях, но се е водило следствие, съдебно производство...

- И кое повлиява при случай на такъв тип ТЕЛК полицейската проверка да прерасне в досъдебно производство, а то - в съдебно дело?

- Мнението на психиатрите. Те твърдят, че невинаги, макар и човек да има някакво психиатрично заболяване, процент ТЕЛК, той разбира какво прави, разбира свойството и значението на постъпките си и затова е необходима експертиза, която предстои.

- Но тази експертиза по принцип е постфактум. Как може да се определи в момента на извършването на деянието дали един човек с психиатрична диагноза е бил вменяем, или не?

- Така е, но ви казвам, че може би общественият интерес, който събуди тази случка, оказа негативно влияние. Виждам и във фейсбук много отрицателно настроени хора. И много грозно отношение, което, за съжаление, не ги прави по-добри от тези трима юнаци.

- На следващото заседание на съда ли ще поискате да бъде направена съдебно-психиатрична експертиза на вашата клиентка?

- Следващо заседание в момента няма. Това бяха две заседания, на които бе определена по самото досъдебно производство каква да бъде мярката за неотклонение. Искането за съдебно-психиатрична експертиза е писмено от моя страна до наблюдаващия прокурор да позволи, да назначи. Той обаче може и да откаже да назначи, да речем. Това е негово право, негово лично убеждение какво мисли той.

- Да разбираме ли, че Емили на дадения етап остава за неопределено време в ареста?

- По принцип мярката е, докато настъпят някакви промени или докато приключи следствието. Но така или иначе, нещата предстоят. Все пак нека не губим вяра в добрия изход.

- Вие сте служебен защитник на Емили, това означава ли, че тя не е била в състояние с лични средства да си наеме адвокат?

- Мен ме е определил адвокатският съвет в Пловдив като неин защитник по това дело. Мое задължение е да си върша работата, както трябва. Защото другите двама обвиняеми имат адвокати. За да има равнопоставеност, и Емили трябва да има адвокат. Ако в момента не е могла да си позволи заради някаква спънка, съм назначена аз. За да има равнопоставеност. За да имат и тримата защитници. Не може един да има, другите да нямат. Но нямам представа защо е определен служебен защитник. Аз бях последната, която разбрах по кое дело отивам. Обаждат ми се, отивам при разследващия полицай и там на място научавам какво се случва.

- В клип на популярния влогър Станислав Цанов, в който той разговаря с Денислав Делчев, младежа, сниман във видеото в мола, се представя заключение на лекарска комисия, че той "нямал проблемно поведение", но бил "внушаем" и "връстниците му го манипулирали". Вашият коментар?

- Доколкото разбрах като първоначална информация, той е бил дете със специални образователни потребности - СОП. И докато е учел, му е бил назначен ресурсен учител. Но с това се злоупотребява много - че момчето е било със СОБ. Поне аз не съм видяла негова съдебно-психиатрична експертиза. Но какво ще правят следствените органи, знае водещият разследването. Аз не мога нищо да кажа.

- Смятате ли, че има равнопоставеност след като ТЕЛК-ът на Емили не е бил взет под внимание, а заключението на лекарската комисия за Денислав Делчев явно е изиграло някаква роля?

- Изпратиха ми този ТЕЛК и аз го представих веднага, още при първото дело. Тогава мнението на съдията беше, че въпреки този представен ТЕЛК той е бил с давност две години, тоест минали са две години. Но това няма никакво значение. Неговото становище бе, че няма да пусне Даниел, каквото е рожденото име на Емили, докато прокурорът не прецени по-нататък предвид здравословното й състояние.

Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
а
преди 5 месеца
0
Сигурно са и занесли естроген да пие, че иначе ще възмъжее отново. И нови дрехи и бельо, че я гледаме 2 седмици с едни и същи дрехи в съда.
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
хм
преди 5 месеца
0
Моля някой запознат да отговори на въпроса Защо Тихомир и Елизабет не понасят същите наказания, след като са участвали абсолютно наравно с арестуваните в клипа?
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
Мая
преди 5 месеца
0
Специални Образователни Портребности- СОП, неграмотници.
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
Явор
преди 5 месеца
0
Съдбата МУ* Стига сте говорили за Даниел в женски род!
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
Някой
преди 5 месеца
0
Пише се СОП бе малоумници.
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2023. HotArena | Всички права запазени